25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Κοινωνικό πρόβλημα και όχι προσωπική υπόθεση

  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης προσέγγισης της έμφυλης βίας, που εξακολουθεί ακόμη να υφίσταται, πλήττοντας δυσανάλογα τις γυναίκες, επισημαίνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του, η Βία κατά των Γυναικών, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), πλέον προσδιορίζεται ανοιχτά ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεωρείται ότι εντάσσεται στον πυρήνα των έμφυλων, ιστορικά εδραιωμένων, κοινωνικών ανισοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα επίκαιρο, το οποίο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Η παγκόσμια διάσταση αυτού του φαινομένου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συμβολικά ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου

Αρωγός στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος είναι το Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας. Στο δίκτυο αυτό ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, το οποίο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου έχουν απευθυνθεί με διάφορα αιτήματα περισσότερες από 340 γυναίκες, θύματα βίας οποιασδήποτε μορφής ή και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Κυκλάδων όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, το Κέντρο έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από  260 οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους κ.τ.λ.

Προτεραιότητα η στήριξη της δομής

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή και διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων. Σημειώνεται μάλιστα ότι παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, που καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Καταλήγοντας, το Κέντρο χαρακτηρίζει προτεραιότητα τη στήριξη των δομών και υπηρεσιών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα και κρίνει επιβεβλημένη την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να στηρίζονται πολύπλευρα οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών.