Εγκαίνια της αίθουσας αναμονής για άτομα ευπαθών ομάδων «Ηπιόνη» στο λιμάνι της Ερμούπολης

«Φάρμακο» για τους συνανθρώπους μας

Σε χώρο φιλοξενίας, αγάπης και στήριξης προς τους συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταμορφώθηκαν οι χημικές τουαλέτες στο λιμάνι της Ερμούπολης, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος ένα «μελανό» και άνευ ουσιαστικής χρησιμότητας τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η αίθουσα αναμονής για άτομα ευπαθών ομάδων με το όνομα «Ηπιόνη» -σύζυγος του Θεού της Ιατρικής, Ασκληπιού- εγκαινιάστηκε χθες το πρωί από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, παρουσία του Δημάρχου Σύρου Γιώργου Μαραγκού, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος συνεχάρη θερμά τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό του Δημήτρη Κοσμά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου που αποτελεί «δώρο» προς τους συνανθρώπους μας που αξίζουν ειλικρινή και πολιτισμένη συμπεριφορά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Κοσμάς σημείωσε ότι ο χώρος αυτός έγινε με πολλή αγάπη και σύνεση για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα των καρκινοπαθών, που λόγω της ισχυρής θεραπείας που ακολουθούν δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους πολίτες.

«Η Σύρος καινοτομεί»

Τόνισε δε, ότι η Σύρος πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, δεδομένου ότι ανάλογοι χώροι δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που παραδίδουμε στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας έναν τέτοιο χώρο κι ελπίζουμε να είναι το εφαλτήριο για τη δημιουργία αντίστοιχων χώρων σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διαδικασίες δημιουργίας αίθουσας αναμονής για άτομα ευπαθών ομάδων στο λιμάνι της Ερμούπολης άρχισαν να δρομολογούνται μετά από πρόταση του κ. Παναγιώτη Κουλουμπή, που υιοθετήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο.

Ο κ. Κοσμάς σημείωσε ότι «νονά» της αίθουσας είναι η υπάλληλος Κατερίνα Λειβαδάρα, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον συνεργάτη του Ρένο Ζερβό και την αρχιτέκτονα των Τεχνικών Υπηρεσιών Ελεάνα Σαπουντζάκη που με ιδιαίτερη ευαισθησία και σημασία ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, υλοποίησαν αυτό τον χώρο.

«Μεγάλο στοίχημα ο σεβασμός του πολίτη»

Υπογράμμισε ακόμα ότι η αίθουσα θα ανοίγει από εργαζόμενο του Επιβατικού Σταθμού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (22810 76371) με ανθρώπους ευπαθών ομάδων που πρόκειται να ταξιδέψουν. Στα άτομα αυτά θα δίνεται προτεραιότητα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα για την έγκαιρη επιβίβασή τους στο πλοίο. «Μεγάλο στοίχημα μας είναι ο σεβασμός του πολίτη προς όλα αυτά που προσφέρει ο δήμος, η εκκλησία και όλοι οι φορείς προς αυτούς», κατέληξε ο κ. Κοσμάς.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός σημείωσε ότι η αίθουσα αναμονής «Ηπιόνη» προστίθεται στη σειρά δράσεων του Λιμενικού Ταμείου στις λιμενικές και χερσαίες υποδομές της της Σύρου, οι οποίες αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Για το λόγο αυτό, έκρινε ότι η διατήρησή της αποτελεί υποχρέωση και στοίχημα όλων. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι το παράδειγμα του κ. Κουλουμπή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δημότες, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν δημιουργικά στα πράγματα και να συνεργάζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των δημοτών. «Εύχομαι κι άλλοι πολίτες στο μέλλον με πραγματική αγάπη για το νησί μας να συνδράμουν προς αυτό το σκοπό, καταθέτοντας τις δικές τους ιδέες και προτάσεις».

«Μικρός χώρος, τεράστια προσφορά»

Από την πλευρά του, ο κ. Κουλουμπής επεσήμανε ότι μία τέτοια αίθουσα αποτελεί «φάρμακο» για έναν καρκινοπαθή. «Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να πατήσει τα πόδια του, να στηριχτεί και πρέπει να βρεθεί σε μια ιδανική κατάσταση ώστε να μπορέσει να αντέξει αυτό το ταξίδι που είναι τρομερό. Δεν μπορεί να καθίσει στο πλοίο, πονάει παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στο παρελθόν, είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος ανάλογες δυσκολίες κατά την επιβίβασή του στο κρύο. Καταλήγοντας προέτρεψε τους δημότες να συνεργάζονται με τους τοπικούς άρχοντες, προκειμένου ο κόσμος μας να γίνει.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης συνεχάρη τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, που κατάφερε έναν τόσο μικρό χώρο να τον μετατρέψει σε μία τεράστια προσφορά προς τον άνθρωπο και ευχήθηκε από καρδιάς να τον χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.