Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου εξερευνά τα FM

Ραδιοφωνική «ευκαιρία»

Μία «Δεύτερη Ευκαιρία» για ενημέρωση, ψυχαγωγία και διαφυγή από τη δύσκολη καθημερινότητα, προσφέρουν κάθε εβδομάδα στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας με την επιμέλεια και καθοδήγηση της εθελόντριας Γεωργίας Ματσούκα.

Στο πλαίσιο της πλούσιας δράσης του με στόχο το άνοιγμά του στην τοπική κοινωνία, το Σχολείο απέκτησε τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία».

Μια ομάδα εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ, αποτελούμενη από τους Π. Ξαγοράρη, Μ. Φωτεινά, Ι. Ρούσσο και Π. Φρόντζα παρουσιάζει τα θέματα της εκπομπής, ενώ μια άλλη έχει αναλάβει να υποστηρίζει με επιλογή και συγγραφή των θεμάτων.

Εκπομπή ποικίλης θεματολογίας

Κάποια θέματα της εκπομπής είναι αφιερωμένα στα νέα της εβδομάδας του ΣΔΕ, δηλαδή τις δράσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων τόσο στη Σύρο, όσο και στα παρατήματα στη Νάξο και τη Σαντορίνη.

Οι δημοσιογράφοι του σχολείου, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, καλύπτουν επίσης κοινωνικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά και άλλης φύσεως θέματα, τα οποία έχουν θετική αύρα για την κοινωνία. Έτσι, ένα μέρος του χρόνου της εκπομπής αφιερώνεται σε σχολιασμό και συζήτηση μεταξύ των μαθητών για θέματα παιδείας.

Τακτικά στην εκπομπή, φιλοξενούνται συνεργάτες του Σχολείου, οι οποίοι δίνουν συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις για την εμπειρία τους από τη συνεργασία με το ΣΔΕ.

«Στο πλαίσιο των συνεργασιών του Σχολείου με πολιτιστικούς φορείς του νησιού, ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ένθετα αφιερώματα για το βιβλίο, για το θέατρο ή και για άλλες πολιτιστικές δράσεις» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του ΣΔΕ κ. Γιώργος Στεφάνου.

Μετά τα πρώτα βήματά της, η ομάδα των μαθητών που συμμετέχει, είναι ενθουσιασμένη από τη μαγεία του ραδιοφώνου και έχει ως στόχο πλέον, σεβόμενη τους δεοντολογικούς κανόνες και τους ακροατές του σταθμού, να προσφέρει ποιοτικές εκπομπές.

Ο Σύλλογος των Καθηγητών του Σχολείου υποστηρίζει τους εκπαιδευόμενους στην παραγωγή της εκπομπής, τους ευχαριστεί γιατί με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η δράση του σχολείου και τους εύχεται να έχουν ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Μύηση στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου

Ρόλο – κλειδί σε αυτή την προσπάθεια κρατά η πολυπράγμων Γεωργία Ματσούκα, που με την πολυετή εμπειρία της εκπαιδεύει και μυεί τους μαθητές στο μαγικό κόσμο της ραδιοφωνίας. «Οι εν δυνάμει παραγωγοί του ΣΔΕ διδάσκονται τον τρόπο επιλογής και εκφώνησης των θεμάτων, καθώς και τις βασικές αρχές συμπεριφοράς μπροστά στο μικρόφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ματσούκα.

Η «Δεύτερη Ευκαιρία» ηχογραφείται κάθε Δευτέρα με την πολύτιμη βοήθεια του τεχνικού και ηχολήπτη Βαγγέλη Άγα και μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 12:00 μέσα από τη συχνότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, στους 95,4 FM.

Εκπαίδευση νέων ραδιοφωνικών παραγωγών

Μέσα από την εκπομπή, οι εκπαιδευόμενοι κοινοποιούν στους ακροατές τις δράσεις του Σχολείου τους και κάθε δύο εβδομάδες υποδέχονται και από έναν καλεσμένο. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές εκπαιδεύονται πάνω στις τεχνικές μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, τον τρόπο με τον γίνονται οι ερωτήσεις αλλά και τον χώρο που δίνεται στον συνεντευξιαζόμενο για να εκφραστεί. Επιπλέον, οι παραγωγοί του ΣΔΕ παρουσιάζουν και ένα ελεύθερο θέμα, που σχετίζεται με τη θετική στάση απέναντι στη ζωή, ενώ διαβάζουν και δικά τους κείμενα.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η εκπαίδευση και τα παιδιά να συνεχίσουν να κάνουν μια εκπομπή ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί» τόνισε η κ. Ματσούκα, καθιστώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν βγει στον αέρα τέσσερις – πέντε εκπομπές. Όπως εξήγησε, η εξέλιξη των εκπαιδευόμενων από την πρώτη εκπομπή μέχρι σήμερα είναι θεαματική. «Τα παιδιά δεν είχαν ανάλογη εμπειρία πριν και βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό στάδιο. Πιστεύω ότι έχουν αγαπήσει το ραδιόφωνο και κόλλησαν το μικρόβιο, γιατί το ραδιόφωνο είναι μικρόβιο, που δεν σε αφήνει και δεν το αφήνεις εύκολα. Το κάνουν με αγάπη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο σημείωσε πως η ομάδα χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο, ώσπου να πει ότι η εκπομπή της είναι 100% άρτια και αυτοδύναμη. «Είμαστε όμως σε πολύ καλό δρόμο. Τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν πρωτοβουλίες, να λένε ιδέες για το πώς μπορεί να στηθεί μια εκπομπή και να γίνει καλύτερη τόσο από περιεχόμενο, όσο και από τεχνικής άποψης. Ασχολούνται με όλο το φάσμα και αυτό δείχνει ότι τους ενδιαφέρει».

«Μικρόβιο που δεν θεραπεύεται»

Όπως τόνισε η κ. Ματσούκα η συνεργασία της με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για την προετοιμασία και παρουσίαση της συγκεκριμένης εκπομπής προέκυψε λίγο συμπωματικά. «Συζητούσαμε μια άλλη συνεργασία με το σχολείο, η οποία δεν ευδοκίμησε για εντελώς τεχνικούς λόγους και στην κουβέντα αυτή έπεσε η ιδέα για τη δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου». Κατέστησε δε γνωστό ότι, σύντομα οι συντελεστές της εκπομπής θα αρχίσουν να παρακολουθούν και εκπομπές άλλων ραδιοφωνικών παραγωγών στα διάφορα ραδιοφωνικά μέσα του νησιού, προκειμένου να σχηματίσουν μία πιο σφαιρική άποψη. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθουν πώς διαχειρίζεται μια εκπομπή ο εκάστοτε ραδιοφωνικός παραγωγός και θα ανακαλύψουν ποιο είδος τους αρέσει ή τους ταιριάζει, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουν τη δική τους εκπομπή».

Καταλήγοντας, η κ. Ματσούκα δεν έκρυψε τη μεγάλη αγάπη της για το ραδιόφωνο, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο μέσο ως έναν υπέροχο τρόπο επικοινωνίας. «Πρέπει να αγαπάς το κοινό σου για να κάνεις ραδιόφωνο και ό,τι κάνεις στη ραδιοφωνική εκπομπή, αφορά κυρίως αυτό. Άρα ξεκινά από κει και έχει μια μαγεία, την οποία δεν μπορείς να την εκφράσεις με λόγια. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, την αισθάνονται. Παίρνεις ένα πεδίο και εκφράζεσαι, αφήνοντας και το κοινό σου να κάνει το ίδιο», υπογράμμισε.