Η συμβολή του προσκοπισμού στη σωστή ένταξη παιδιών και νέων στην κοινωνία

«Προετοιμάζουμε τη γενιά του αύριο»

Στην πίστη στο Θεό, το καθήκον στην πατρίδα, τη βοήθεια στο συνάνθρωπο, αλλά και σε όλες τις αξίες που πρεσβεύει και υπηρετεί ο προσκοπισμός, αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων Νεκτάριος Αλυφαντής, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των προσκόπων της Σύρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Γ. Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων, μελών και φίλων της προσκοπικής οικογένειας, που συνεχώς μεγαλώνει.

Δρόμος χαράς και ευτυχίας

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Αλυφαντής σημείωσε πως ο προσκοπισμός αποτελεί μια κίνηση που συμβάλλει στη σωστή ένταξη του παιδιού και του νέου στην κοινωνία του αύριο. Ωστόσο, υποστήριξε πως οι νέοι σήμερα, παρασυρόμενοι από έναν τρόπο ζωής ξένο προς τον ελληνικό, που τείνει να τους αλλοτριώσει χωρίς ιδανικά, χωρίς οικογένεια, χωρίς παρελθόν και χωρίς παράδοση, γίνονται έρμαια ενός κόσμου γεμάτου παραισθήσεις, που δημιουργεί ανθρώπους χωρίς αντίσταση και με ψεύτικα όνειρα.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο ελληνικός προσκοπισμός, μέσα από την πολύχρονη πορεία του, απέδειξε με τις θεμελιώδεις αρχές και τα ιδανικά του, αλλά κυρίως με τη δράση του ότι, είναι μια κίνηση που οδηγεί παιδιά και νέους σε ένα δρόμο χαράς και ευτυχία, μακριά από λοξοδρομήσεις και διάφορες εξαρτήσεις. «Ο προσκοπισμός είναι μια κίνηση που συμβάλλει στην προετοιμασία της γενιάς του αύριο να σταθεί ισότιμα και αν μη τι άλλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη Ευρώπη και να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από τα δίχτυα της οικονομικής κρίσης ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η κίνηση συμβάλλει συμπληρωματικά μέσα από το ομαδικό πνεύμα, το παιχνίδι, το τραγούδι και τη ζωή στην ύπαιθρο, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που παρέχεται από την οικογένεια κα το σχολείο.

Δυναμικοί και ικανοί βαθμοφόροι

«Τα ενήλικα στελέχη, οι βαθμοφόροι μας είναι ό,τι πολυτιμότερο στην προσκοπική μας κίνηση» υπογράμμισε ο κ. Αλυφαντής, προσθέτοντας πως ο προσκοπισμός, τόσο ως ιδέα όσο και ως παιδαγωγική μέθοδος, στηρίζει την επιτυχία του στους ενήλικες εθελοντές γυναίκες και άντρες, οι οποίοι υποστηρίζουν τον σκοπό του.

Κατέστησε δε σαφές πως όλα όσα έγιναν τα περασμένα χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται στο μέλλον, οφείλονται στο ενδιαφέρον, στο δυναμισμό και την ικανότητα των βαθμοφόρων να εφαρμόζουν με επιτυχία την προσκοπική μέθοδο.

Καταλήγοντας, έκρινε απαραίτητη τη διάδοση των αρχών και σκοπών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ώστε αυτά να γίνουν γνωστά ακόμα και στους νέους που δεν ανήκουν στην προσκοπική οικογένεια.

Αμέσως μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ακολούθησαν προσκοπικά τραγούδια τόσο από τα λυκόπουλα, όσο και από το 4ο Σώμα Ναυτοπροσκόπων με ευχές για καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, ειρήνη και πρόοδο.