Αρχική Εκπαίδευση Προσκοπικής Τεχνικής στη Σύρο

Προσκοπικό “survivor”

Γνώσεις, εμπειρίες και νέους φίλους απέκτησαν 14 Βαθμοφόροι Πρόσκοποι από τη Σύρο, τη Μύκονο και την Αττική, κατά τη διάρκεια της Αρχικής Σχολής Εκπαίδευσης Προσκοπικής Τεχνικής στο «Ευμορφοπούλειο Προσκοπικό Κέντρο», στον Φοίνικα Σύρου.

Η διήμερη πρακτική εκπαίδευση διοργανώθηκε από τη Γενική Εφορεία Προσκόπων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων.

«Κατά καιρούς, διάφορες Περιφέρειες διοργανώνουν εκπαιδεύσεις. Η συγκεκριμένη είχε να γίνει στη Σύρο τέσσερα χρόνια» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής.

Εξερεύνηση στην ύπαιθρο

Η Αρχική Εκπαίδευση βασίζεται στην απόκτηση βασικών προσκοπικών γνώσεων που σχετίζονται με κόμπους, ανέμους, αστερισμούς και τη γενικότερη διαβίωση στην ύπαιθρο. Οι βαθμοφόροι κλήθηκαν να στήσουν σκηνές, να κάνουν κατασκευές όπως παγουροθήκες κ.α. και προχώρησαν γύρω στις 2 ώρες, με αρχηγούς εκπαιδευτές από την Αθήνα και έμπειρους τοπικούς βαθμοφόρους.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο διαχείρισης των παιδιών που πλαισιώνουν τα προσκοπικά συστήματα, στην παροχή των πρώτων βοηθειών και στη διεκπεραίωση διάφορων τυπικών διαδικασιών.

Βασικές προσκοπικές γνώσεις

«Η Σχολή έγινε στη Σύρο, καθώς είχαμε πολλούς βαθμοφόρους, που νιώθουν την ανάγκη να εκπαιδευτούν» τόνισε ο κ. Αλυφαντής, καθιστώντας γνωστό ότι στην εκπαίδευση συμμετείχαν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ σχέση με τους προσκόπους. «Μεταξύ των εκπαιδευόμενων, είχαμε και Εφόρους 40 και 60 ετών, οι οποίοι πήγαν κανονικά στο βουνό και έκαναν ακριβώς ό,τι κάνουν και τα παιδιά. Πήραν την αρχική εκπαίδευση, μπήκαν στο κλίμα, κατάλαβαν τι πάει να πει προσκοπισμός, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εξελιχθούν ο καθένας στον κλάδο που έχει αναλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Έφοροι που περνούν από τη βασική εκπαίδευση μαθαίνουν πώς να εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους και με τη σειρά τους, οι αρχηγοί εκπαιδεύονται σχετικά με τα λυκόπουλα, τους ανιχνευτές και τα υπόλοιπα προσκοπικά συστήματα.

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των εκπαιδεύσεων αναρτώνται στο site της Γενικής Εφορείας Προσκόπων και σε αυτές μπορεί να δηλώσει συμμετοχή όποιος το επιθυμεί. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 και στην Αρχική Σχολή Εκπαίδευσης Προσκοπικής Τεχνικής στη Σύρο συμμετείχαν 14 άτομα.

Θεωρητικό και πρακτικό μέρος

Ο κύκλος της Εκπαίδευσης ξεκίνησε με τηλεδιασκέψεις μέσω skype. Όπως εξήγησε ο κ. Αλυφαντής, κατά το παρελθόν, το θεωρητικό κομμάτι γινόταν δια ζώσης, κάτι το οποίο δεν υφίσταται τα τελευταία χρόνια για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Αμέσως μετά την πρακτική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σύρου, οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες με την ενότητα «παιχνίδι – τραγούδι» που αφορά στον τρόπο παρουσίασης τραγουδιών και διοργάνωσης παιχνιδιών στις συγκεντρώσεις των παιδιών. Στο τελευταίο αυτό κομμάτι θα λάβουν μέρος και τα τμήματα των παιδιών της Σύρου.

Για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, το πρωί του Σαββάτου, βαθμοφόροι και έφοροι έστησαν τις σκηνές τους στην ύπαιθρο, μαγείρεψαν εκεί και έζησαν σε συνθήκες «survivor», αλλά στην πιο light εκδοχή του. «Η εκπαίδευση έγινε στο προσκοπικό μας κέντρο, αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε έναν χώρο που δεν είναι οργανωμένος. Επειδή όμως ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, δεν θέλαμε να είναι πολύ σκληρό, κατέληξε ο κ. Αλυφαντής

Σημειώνεται ότι Αρχηγός Εκπαίδευσης ήταν ο κ. Δημήτρης Κούτσιας από τη Γενική Εφορεία Προσκόπων.