Προσωπικές μαρτυρίες, καταθέσεις ψυχής, εμπειρίες και όνειρα στο σύμπαν του 3ου ΤEDxUAegean στη Σύρο

Ένας επιστημονικά και συναισθηματικά τεκμηριωμένος κόσμος

Στην ιστορία των λαμπρών και άρτιων διοργανώσεων με την υπογραφή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο πέρασε το απόγευμα του Σαββάτου ένα ακόμη TEDx UniversityoftheAegean στο Θέατρο Απόλλων.

Πολλοί και διαφορετικοί κόσμοι με προσωπικές μαρτυρίες, καταθέσεις ψυχής, εμπειρίες και όνειρα συνέθεσαν ένα μεγαλύτερο, επιστημονικά και συναισθηματικά τεκμηριωμένο σύμπαν, στο οποίο εισχώρησε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αλλά και των λοιπών φοιτητικών κοινοτήτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Θωμαή Μενδρινού.

Κόσμοι όμοια φτιαγμένοι, μα τόσο διαφορετικοί

Μέσα από δέκα ενδιαφέρουσες ομιλίες, δύο performances, αλλά και δύο εικαστικές εκθέσεις, το 3ο συνέδριο του ΤΜΣΠΣ με τον τίτλο «Cosmos», προσέγγισε έννοιες που όλους μας έχουν απασχολήσει. Αφετηρία αυτών ήταν η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών στοιχείων ενός κόσμου και το πώς αυτά επηρεάζουν το ένα το άλλο. Εστιάζοντας στις μικρές και μεγαλύτερες αντιθέσεις τους, το TEDx ανέλυσε την εξέλιξη και συμβολή του ανθρώπου σε αυτά ως μονάδα αλλά και ως σύνολο, υπογραμμίζοντας ότι η κριτική σκέψη αποτελεί την ειδοποιό διαφορά που οδηγεί σε διαφορετικά μονοπάτια σε ένα ενιαίο σύμπαν.

Γεννιόμαστε και ζούμε μέσα του. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, χαράσσουμε τη δική μας μοναδική πορεία. Διαμορφώνεται κάθε μέρα, κάθε στιγμή με νέες και παλιές εμπειρίες. Εμείς επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και με ποιον τρόπο θα το εντάξουμε στην τροχιά μας. Συλλέγουμε παλιές εμπειρίες, βιώματα και σκέψεις και δημιουργούμε τα προσωπικά μας κριτήρια. Μέσα από αυτά βλέπουμε τους κόσμους των άλλων που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τόσο όμοια φτιαγμένοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί. Όμως η ανατροπή της καθημερινότητας, μας κάνει να αμφισβητούμε όλα όσα έχουμε και να αναθεωρήσουμε το προσωπικό νόημα. Και τελικά, η πραγματικότητα είναι αυτό που είναι ή αυτό που βλέπουμε;

Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε ο κύκλος του 3ου TEDxUniversityoftheAegean, το οποίο παρουσίασε η ραδιοφωνική παραγωγός Αφροδίτη Σημίτη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο curator του συνεδρίου Δημήτρς Δεσποτίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τόσο τους εθελοντές, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Inception

Στο πρώτο session του συνεδρίου, η καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής Μαίρη Σακελλαριάδου ξεδίπλωσε το πέπλο του σύμπαντος, εξηγώντας πως η δύναμη του ανθρώπινου νου και η ομορφιά της θεωρητικής φυσικής μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του χωροχρόνου και του πρωίμου σύμπαντος. Στη συνέχεια, ο digital anthropologist Γιώργος Αχιλλιάς ταξίδεψε το κοινό στον κόσμο των ψηφιακών οικοσυστημάτων υποστηρίζοντας πως "η διαχώριση του υπαρκτού και του ψηφιακού κόσμου γίνεται όλο και πιο θολή". "Πρέπει να είσαι αυθεντικός σε όλα τα επίπεδα ,να μοιράζεσαι τις αδυναμίες σου" δήλωσε ο Ειδικός οπτικών εφέ και Σχεδιαστής τρισδιάστατων γραφικών Αντώνης Κοτζιάς, εκτιμώντας πως ο κάθε καλλιτέχνης δεν θα πρέπει να αποκόβεται και να αφήνει πίσω του την ιστορία, τις καταβολές και τα ερεθίσματα με τα οποία τον προίκισε ο τόπος του. Τέλος, η Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Μαρία Δερέκα μας έκανε να αναρωτηθούμε τι ορίζουμε ως φυσιολογικό και γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρούνται ένας διαφορετικός κόσμος ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες που μας ξεχωρίζουν από το σύνολο.

Essence

Το 2ο session ξεκίνησε με ένα μοναδικό μουσικό αυτοσχεδιασμό από τους Kill Emil και Stiko, δείχνοντάς μας πως μπορεί να επηρεάσει μουσικά ο ένας τον άλλον.

Για τον κόσμο της εγκληματολογίας και της γνωστικής ψυχολογικής αντίληψης μίλησε ο Κλινικός Ψυχολόγος MSc, Θωμάς Μερσινιάς, ο οποίος υποστήριξε τη φράση του Noam Chomsky “ Τα εγκλήματα των άλλων θα είναι πάντα χειρότερα από τα δικά μας”. Στη συνέχεια, η σχεδιάστρια και δημιουργός του brand Nidodileda, Τόνια Μητρούδη, η οποία σε μια πραγματική κατάθεση ψυχής, προέτρεψε το κοινό να κυνηγήσει τους στόχους του, βάζοντας την προσωπική σφραγίδα του σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ποτέ χώρος για την διαφορετικότητα, αλλά η διαφορετικότητα δημιουργεί τον χώρο μόνη της». Η ενότητα ολοκληρώθηκε με τη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Παρασκευή-Πάρβου Πάλμη η οποία τόνισε ότι η ψυχική αρχιτεκτονική είναι μια υποκειμενική σχηματική απεικόνιση της φαινομενολογίας του ανθρώπου.

Progress

Στην έναρξη του τρίτου και τελευταίου μέρους, δύο νέα κορίτσια η Ιόλη Σπηλιοπούλου και η Μαρία Πασαδάκη, μέσα από τη χορογραφία "Here and beyond" έθεσαν στο κοινό του 3ου TEDxUAegean τα εξής ερωτήματα: Πού βρίσκονται τα ανθρώπινα όρια; Φράσσεται η ψυχή στις εύθραυστες δομές που μας προστατεύουν ή είναι στο δικό μας χέρι να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται πέρα από το σώμα; Στη συνέχεια, ο σχεδιαστής ψηφιακών προϊόντων Γιάννης Νούσης μας μετέφερε στον κόσμο του design υποστηρίζοντας πως το «design δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά φαίνεται ένα αντικείμενο αλλά με το πόσο καλά λειτουργεί». Η μουσικός Sissi Rada, κατά κόσμον Σίσσυ Μακροπούλου, μας ταξίδεψε με την υπέροχη άρπα της στον κόσμο της μουσικής που, όπως φαίνεται, συνδέεται με άλλες τέχνες και επιστήμες, οδηγώντας στην απαρχή και το τέλος του κόσμου. Το 3ο TEDxUAegean ολοκληρώθηκε με τη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Καλλιόπη Δασύρα, η οποία υποστήριξε πως ο πραγματικός λόγος που θέλουμε να φύγουμε από τη γη είναι η ανθρώπινη περιέργεια, κάνοντας το κοινό να αναλογιστεί κατά πόσο αναγκαία η αποίκιση του Άρη.

Εκθέσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και δύο εικαστικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Κάθε έργο του ζωγράφου Νικόλαου Ψαρρού αποτελεί και ένα ταξίδι. Ο θεατής επιλέγει τον προορισμό του, ανάλογα με την διάθεση που του δημιουργεί η εικόνα μακριά από τα φίλτρα, και τα κόσκινα της διανόησης. Αυτό το ταξίδι δεν είναι ποτέ ίδιο, οι αλλαγές στην διάθεση αλλάζουν και τον προορισμό. Επιπλέον, ο φωτογράφος Θάνος Παπαδόπουλος παρουσίασε μέσα από τα έργα του έναν κρυφό κόσμο που ξέρουμε μόνο εμείς. Με μέσο ένα σπιρτόκουτο, που παρέχει στο χρήστη μία και μόνο ευκαιρία, να απαθανατίσει και να δώσει ζωή σε ένα μυστικό του.