Οι ομιλητές του 3ου TEDxUniversityoftheAegean και οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου

Όμορφος «Cosmos» στη Σύρο

Με ανανεωμένη διάθεση για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και πιστό στο όραμα του για ένωση των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτω από έναν κοινό σκοπό, επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ερμούπολη το TEDxUniversityoftheAegean.

Το φετινό συνέδριο με θέμα «COSMOS» εξερευνά έννοιες που όλους μας κάνουν να αναρωτιόμαστε και παρατηρεί, πως διαφορετικές πτυχές ενός κοινού συνόλου αλληλοεπιδρούν και επηρεάζονται, εστιάζοντας στις μικρές και μεγάλες αντιθέσεις, στην εξέλιξη, αλλά και στην υπόσταση του ανθρώπου σε αυτές.

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο Θέατρο «Απόλλων», Σύρος, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη και Ρόδος, καταρρίπτουν τις γεωγραφικές αποστάσεις που τους χωρίζουν και πραγματοποιούν παράλληλα events με livestreaming, workshops, exhibitions και δραστηριότητες, μεταφέροντας την εμπειρία του TEDxUniversityoftheAegean στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόγραμμα ομιλιών

Ομιλητές από διαφορετικά πεδία δράσης θα απαντήσουν στο ερώτημα «τι είναι ο κόσμος» και παρουσιάζουν μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες τους τους μικρόκοσμους ενός σύμπαντος γεμάτου αντιθέσεις, που συνυπάρχουν αρμονικά.

Η πρώτη ομιλήτρια του 3ου TEDxUAegean είναι η Sissi Rada -κατά κόσμον Σίσσυ Μακροπούλου-, η οποία ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η Sissi Rada ξεκίνησε άρπα σε ηλικία 11 ετών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ευρώπη (Bachelor in Music/ Conservatorium van Amsterdam, Master insolistic music/ Hochschule für Musik Detmold, Master in Orchestra/ Universität der Künste Berlin). Το 2007 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 5ο Ολλανδικό διαγωνισμό άρπας στην Ουτρέχτη. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τον Daniel Barenboim, τον Matthias Pintscher, τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αμέσως μετά, το κοινό θα υποδεχτεί την καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μαίρη Σακελλαριάδου, η οποία εξειδικεύεται στην κοσμολογία, δίνοντας έμφαση στην μελέτη του πρώιμου σύμπαντος. Η ίδια είναι μέλος του LIGO (της επιστημονικής ομάδας που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν), καθώς και μέλος των ερευνητικών ομάδων GEO600, eLISA, Virgo Ego, EUCLID, και μέλος του πειράματος MoEDAL στο CERN.

Ο Αντώνης Κότζιας είναι Ειδικός οπτικών εφέ /Σχεδιαστής τρισδιάστατων γραφικών καθώς και υποψήφιος για Emmy, πολυβραβευμένος σχεδιαστής και VFX Supervisor. Έχει εργαστεί ως CG Supervisor στο Pinewood Studio στο Λονδίνο, ως senior 3D καλλιτέχνης στο γραφείο Animal Logic στο Σίδνεϋ καθώς και ως senior 3D καλλιτέχνης στο Digital Animation Studio στη Γλασκώβη.

Focus στη σχεδίαση προϊόντων

Επόμενος ομιλητής του TEDx είναι ένα παιδί του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο. Ο Γιάννης Νούσης είναι σχεδιαστής ψηφιακών προϊόντων. Το πάθος του για την καινοτομία, την τεχνολογία και την ολιστική προσέγγιση στη σχεδίαση τον οδήγησε προς τον σχεδιασμό λειτουργικών και ελκυστικών ψηφιακών προϊόντων. Έχει εργαστεί ως σχεδιαστής για τα ψηφιακά προϊόντα της Transifex και τις Pollfish καθώς και ως UI/UX σχεδιαστής για το δημιουργικό γραφείο Holy.

Ο Γιώργος Αχιλλιάς έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και του design ως στοιχεία της επιχειρηματικής στρατηγικής μέσα σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των διαφορετικών οργανισμών και βιομηχανιών. Έχει ορίσει και παραδώσει την παγκόσμια στρατηγική και τον καινοτόμο οδικό χάρτη για τις FTSE250 εταιρείες και ήταν επικεφαλής του μετασχηματισμού των ψηφιακών έργων σε όλο τον κόσμο, ενώ ειδικεύεται στη δημιουργία ψηφιακών οικοσυστημάτων και αγορών.

Η ιατρική επιστήμη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή διοργάνωση του TEDx. Ο Θωμάς Μερσινιάς είναι Κλινικός Ψυχολόγος με ειδίκευση στις Αγχώδεις Διδάσκει σε Σεμινάρια Δικαστικής Ψυχολογίας & Εγκληματολογίας σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς από το 2012 κι έχει συγγράψει βιβλίο με θέμα την κοινωνική και σεξουαλική μας ταυτότητα, το οποίο θα εκδοθεί το 2017.

Δυναμική είσοδος της Σύρου στις ομιλίες

Για πρώτη φορά φέτος, το TEDxUniversityoftheAegean υποδέχεται στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων έναν άνθρωπο που εργάζεται και δραστηριοποιείται στο νησί της Σύρου. Η Μαρία Δερέκα είναι ειδική παιδαγωγός και έχει λάβει το διδακτορικό της τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στην Αγγλία (2000). Έχει εργαστεί στη γενική και ειδική αγωγή, στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και ως Προϊσταμένη στο ΚΔΑΥ Δυτ. Αττικής (2001) και ΚΕΔΔΥ Δ’ Αθήνας (2007). Συνεργάζεται με το τμήμα ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών όπου διδάσκει το μάθημα «Συμβουλευτική κοινωνικά ευάλωτων ομάδων», ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έχει αναλάβει καθήκοντα Σχολικής Συμβούλου Ειδικής Αγωγής στο Νότιο Αιγαίο.

Επόμενη ομιλήτρια είναι η Πάρβη Πάλμου, απόφοιτη του University of Indianapolis. Η ενασχόλησή της με τη Φιλοσοφία και τον Υπαρξισμό την ώθησε να κάνει μετεκπαίδευση στη Θεραπεία Gestalt (Gestalt Institute of San Fransisco). Παρουσιάζει εργαστήρια και καθοδηγεί ομάδες αυτογνωσίας σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ασχολείται ιδιαίτερα με το Youth Work σε συνεργασία με την Hellenic Youth Participation.

Τη σχεδιάστρια μόδας και δημιουργό του brand ρούχων «Nidodileda», Τόνια Μητρούδη, υποδέχεται το κοινό του 3ου TEDx. Η Nidodileda απευθύνεται στις γυναίκες που αγαπούν την ελευθερία κίνησης και πνεύματος μιας και πρόκειται για αέρινα bohemian ρούχα με πολύ χαρακτηριστικά prints και συνδυασμούς υφών. Κατά την ίδια «Nidodileda δεν είναι μόνο ένα brand ρούχων. Είναι φιλοσοφία, μια ιδέα που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος»…

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώνεται με τη Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, πτυχιούχο Φυσικής και διπλωματούχο Αστροφυσικής. Η ίδια διατέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης σε δύο ινστιτούτα στη Γαλλία, στο Commissariat à L’Energie Atomique και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, καθώς και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι από τους λίγους ερευνητές που έχουν κερδίσει δύο φορές την ανταγωνιστική υποτροφία Marie Curie Intra-European Fellowship.

Εκθέσεις και workshops

Σημειώνεται ότι πέρα από τις ομιλίες, ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις περιμένουν το κοινό της φετινής διοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νικόλαος Ψαρρός θα διεγείρει τις αισθήσεις μας στα διαλείμματα του 3ου #TEDxUAegean μέσα από μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής. Αυτό που ενδιαφέρει τον καλλιτέχνη είναι η διαφορετικότητα της ματιάς, δηλαδή η φανταστική εικόνα που δημιουργείται μπροστά στον κάθε θεατή και η αντίδραση που προκαλεί. Επιπλέον, ο φωτογράφος Θάνος Παπαδόπουλος θα μας δείξει πώς να απαθανατίζουμε τον κόσμο μας σε ένα υπέροχο booth.