Άμεσα εξαρτημένη η μέριμνα για τα αδέσποτα τετράποδα στο νησί της Πάρου, από την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων καταφυγίου από ίδιους πόρους του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων

Μετέωρη η φροντίδα των αδέσποτων

  • Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2017 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 24 Μαρ. 2017 - 7:29

Αίτημα στήριξης, από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείριση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ), απηύθυνε, προκειμένου να συνεχίσει το πολυσήμαντο έργο του, ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Πάρου (PAWS).

Εξαιρετικά δύσκολη, χαρακτηρίζεται η συνέχιση της λειτουργίας για το φιλοζωικό σωματείο PAWS, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, του φορέα που μεριμνά και φροντίζει τα αδέσποτα ζώα της Πάρου, έρχεται να προστεθεί η αποχώρησή τους από την σημερινή θέση, που βρίσκεται το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων εγκαταστάσεων στο νέο οικόπεδο, που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πάρου.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του PAWS, βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ δεδομένου, ότι το καταφύγιο δεν είναι δημοτικό, ενώ και οι χώροι του μισθώνονται από ιδιώτη, ο Δήμος Πάρου δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο ιδιοκτήτης των σημερινών εγκαταστάσεων, επιθυμεί την ίδια χρήση των χώρων, το καταφύγιο επιβάλλεται να μεταφερθεί. Προς διευκόλυνση του PAWS, ο Δήμος Πάρου παραχώρησε ένα οικόπεδο, όπου υπάρχει παροχή νερού και ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για συμβολή στη δημιουργία κατάλληλων καταλυμάτων, για τα προσφιλή τετράποδα, με αποτέλεσμα, ο Σύλλογος να έχει βρεθεί “με την πλάτη στον τοίχο”, αφού καλείται να συγκεντρώσει χρήματα, για την δημιουργία καταλυμάτων, από ίδιους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος απευθύνθηκε, τόσο στους πολίτες και φίλους του, προκειμένου να ενισχύσουν, με όποιο τρόπο δύνανται την κατασκευή των εγκαταστάσεων του νέου πλέον καταφυγίου, όσο και στη ΚΔΕΠΑ Πάρου, ούτως ώστε να διοργανωθεί εκδήλωση, εντός της θερινής περιόδου, για τη στήριξη του Συλλόγου.

Αντικαθιστώντας τη δημοτική ευθύνη

Σύμφωνα με την επιστολή του Paros Animal Welfare Society, προς την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείριση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου και τον πρόεδρό της, κ. Αθανάσιο Μαρινόπουλο, “στο πλαίσιο της διοργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, θα εκτιμούσαμε θερμά να προβλέψετε και κάποια εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Πάρου”, με στόχο, όπως διευκρινίζεται, “τόσο την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, όσο και την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα υψηλές ανάγκες που προκύπτουν κυρίως από την επικείμενη μετεγκατάσταση του καταφυγίου αδέσποτων σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Πάρου (αγορές κοντέινερ για αποθήκες και κατοικία του υπεύθυνου του καταφυγίου, περιφράξεις, διαμορφώσεις κ.λπ.)”.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΔΕΠΑΠ, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, ενέκρινε αίτημα του Συλλόγου, αφενός, για τη δημιουργία μόνιμου Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στην Πάρο και αφετέρου για την προσωρινή μετεγκατάσταση του υπάρχοντος καταφυγίου σε δημοτική έκταση που θα περιφράξει ο Δήμος παρέχοντας παράλληλα και την απαραίτητη υποδομή για το σκοπό αυτό.

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Σύλλογός μας, ενεργώντας για λογαριασμό της Δημοτικής Αρχής που έχει και την από τον Νόμο ευθύνη και αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα του νησιού, περιθάλπει, φροντίζει, εμβολιάζει, στειρώνει και βρίσκει σπίτια σε πάνω από 200 σκυλιά και γατιά τον χρόνο, φιλοξενεί στο καταφύγιο περί τα 40 σκυλιά και 20 γατιά που περισυλλέγει από τους δρόμους, χαντάκια, κάδους κ.α. άλλοτε άρρωστα, χτυπημένα και συχνά εγκαταλειμμένα, ενώ παράλληλα ταΐζει σε μόνιμη βάση πάνω από 400 αδέσποτα γατιά σε όλο το νησί, λειτουργεί κατά κύριο λόγο με εθελοντές, απαλλάσσοντας έτσι το Δήμο από μια ιδιαίτερα χρονοβόρα, πολυέξοδη και περίπλοκη διαδικασία, ότι οι πόροι του Συλλόγου προέρχονται κυρίως από δωρεές οι οποίες έχουν δυστυχώς ελαχιστοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ οι ετήσιες δαπάνες του ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ, θεωρείται απαραίτητο να εξασφαλιστεί η με κάθε δυνατό τρόπο οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου PAWS! Γι’ αυτό και ζητάμε τη βοήθεια και συμπαράσταση της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο μας και τις τεράστιες οικονομικές μας ανάγκες”, τονίζεται από την πλευρά του Συλλόγου.

Κλείνοντας, στην επιστολή του PAWS προς τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ, εκφράζεται η ελπίδα, πως “αυτή τη χρόνια θα τύχουμε της θετικής σας ανταπόκρισης (όπως είχαμε έξαλλου συζητήσει και το περασμένο καλοκαίρι), σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την προσωπική σας στήριξη και πολύτιμη βοήθειά σας”.

Αγορά εξοπλισμού από ίδιους πόρους

Παράλληλα, ο Σύλλογος απευθύνθηκε και προς τους φίλους και υποστηρικτές του, μέσω σχετικών αναρτήσεών του, σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να τους ενημερώσει, πως το καταφύγιο αναμένεται να μετεγκατασταθεί, εκτός της περιοχής της Τρυπητής, που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.

“Σε λίγο θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Τρυπητή, αφού ο ιδιοκτήτης μας ζητάει να φύγουμε, γιατί θέλει το κτίριο για ιδιόχρηση. Οπότε ο PAWS πρέπει να μετακομίσει σε νέες εγκαταστάσεις”, αναφέρεται στην ανάρτηση, υπενθυμίζοντας στον κόσμο, πως “όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, ο Δήμος μας δίνει δημοτική έκταση με περίφραξη, ηλεκτρικό και νερό, αλλά τίποτε άλλο”.

Όπως διευκρινίζεται, “εμείς πρέπει να αγοράσουμε δύο μεταχειρισμένα κοντέινερ για αποθήκευση ζωοτροφών, φαρμάκων, κλουβιών κλπ, στα οποία θα προβλέψουμε και χώρο για αναρρωτήριο άρρωστων ζώων. Επίσης, πρέπει να αγοράσουμε κοντέιντερ-κατοικία για τον υπεύθυνο του καταφυγίου, να φτιάξουμε κλουβιά για τα σκυλιά μας και ειδικό χώρο για τις γατούλες μας. Τα χρήματά μας, όμως δεν είναι αρκετά για τόσα έξοδα”, ενώ ως ύστατη έκκληση βοήθειας ο PAWS καλεί τους φίλους του, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο έχουν δυνατότητα, προκειμένου να στηθεί το νέο καταφύγιο, τονίζοντας τέλος, πως “επιβάλλεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό για την προστασία των ζώων μας! Πρέπει να είμαστε σε θέση να το λειτουργήσουμε πλήρως πριν το καλοκαίρι”.

Ετικέτες: