Πραγματοποίηση δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων γατιών στη Σύρο από την “Animal Action”

Αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων γατιών θα πραγματοποιήσει για τέσσερις ημέρες στη Σύρο η ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Οργάνωσης «Animal Action» σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Syros Cats».

Στόχος των δράσεων είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νησιού, αλλά και η ανάπτυξη του φιλοζωικού αισθήματος των κατοίκων. Την προσπάθεια αυτή θα ενισχύσουν και δύο ιδιώτες κτηνίατροι της Σύρου, που θα εκπροσωπήσουν την «Animal Action».

Οι στειρώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ισόγειο χώρο του κοινοτικού γραφείου στον Πάγο, κατά τις ημερομηνίες 18-19 Μαρτίου και 22-23 Απριλίου 2017.

Το θέμα εισηγήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, ο Δήμος προσπαθεί να έρθει σε επαφή με εθελοντές κτηνίατροι για μαζικές στειρώσεις γατιών.

Παραχώρηση δημοτικού χώρου στον Πάγο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, διατίθενται στους εθελοντές κτηνιάτρους οι εγκαταστάσεις των γραφείων των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στις προαναφερθείσες αρμόδιες υπηρεσίες.

Με την υπ’ αριθμόν 1714/75275 απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αυτών, ο εξοπλισμός τους, η χρονική διάρκεια διάθεσής τους, η διαδικασία διάθεσης και κάθε σχετικό θέμα. Η στείρωση, σήμανση και καταγραφή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να πραγματοποιείται και σε χώρους κατάλληλους για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, εφόσον χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η παραχώρηση της χρήσης χώρου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού σε εθελοντή κτηνίατρο για την πραγματοποίηση των πράξεων του άρθρου 1, γίνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Υπογραμμίζεται δε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σύρου για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής δράσης στο νησί υπήρξε ομόφωνη.

Στην εισήγησή του, ο κ. Αθανασίου κατέστησε γνωστό ότι ο χώρος του κοινοτικού γραφείου στον Πάγο, που χρησιμοποιείται προσωρινά ως ιατρείο, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τις δράσεις της «Animal Action» κι έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν οι εθελοντές κτηνίατροι.

Συμμετοχή ιδιωτών κτηνιάτρων του νησιού

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά από πρόσκληση του Δήμου προς την Πανελλήνια Φιλοζωική Οργάνωση, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο του σωματείου «Syros Cats», Φλώρα Βλάχου. Η εκπρόσωπος της Animal Action κ. Σεραφίνα Αβραμίδου απάντησε θετικά και ενημέρωσε την υπηρεσία πως ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διημερίδα στειρώσεων και δύο ιδιώτες κτηνίατροι του νησιού και συγκεκριμένα, ο Μανώλης Βορρίσης και η Μαρία – Αιμιλία Σαραντοπούλου.

Κατέστη δε γνωστό πως, στη διάρκεια αυτού του προγράμματος πρόκειται να στειρωθούν και να καταγραφούν περίπου 100 στον αριθμό κυρίως θηλυκές γάτες, αποκλειστικά από την περιοχή του Κινίου, του Λωτού και πλησίον του Μοναστηριού της Αγ. Βαρβάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, πρόκειται για μια διοργάνωση, ιδιαίτερα σημαντική ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς η φιλοζωία συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό ενός τόπου. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κίνηση αυτή θα βελτιώσει την καθαριότητα και την καλαισθησία του νησιού, περιορίζοντας τον αριθμό τω αδέσποτων γατιών ειδικά σε πάσχουσες περιοχές.

Προστασία των ζώων και ανάπτυξη του φιλοζωικού αισθήματος

Η Animal Action Hellas- Δράση για τα Ζώα στην Ελλάδα είναι μια Πανελλαδική Φιλοζωική Οργάνωση, μη κερδοσκοπική, που λειτουργεί από το 1959 με κύριο στόχο την συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στην Ελλάδα. Την οργάνωση ίδρυσε η Βρετανίδα Eleanor Close, αποδεικνύοντας μέσα από το έργο της πως η ατομική προσπάθεια, όταν έχει τη βοήθεια πιστών υποστηρικτών που νοιάζονται, μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα και να κάνει τεράστια διαφορά υπέρ των ζώων.

Εκτός από τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων, η “Animal Action”, υλοποιεί πρόγραμμα φροντίδας Ιπποειδών από ειδικευμένους κτηνιάτρους και εκστρατείες για τα Παραγωγικά Ζώα (απαγόρευση κλωβοστοιχιών, ανθρώπινη μεταφορά ζώων, κατάργηση ευνουχισμού χοιριδίων χωρίς αναισθητικό, μέριμνα γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων). Στη δράση της περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη και διάδοση της φιλοζωίας κυρίως στα παιδιά, ενώ στόχο της αποτελεί ακόμα η ύπαρξη ενός ορθού νομικού πλαισίου αλλά και η τήρηση των ήδη υπαρχόντων νομοθετικών διατάξεων Ελληνικών και Ευρωπαικών σε ό,τι αφορά την προστασία των ζώων.