Σε ρυθμούς «Let’s do it Greece» κινήθηκε η Σύρος με ποικίλες εθελοντικές δράσεις συλλόγων, φορέων και σχολείων του νησιού

Για ένα καθαρότερο και πιο πράσινο αύριο

Την αγάπη της για το περιβάλλον εκδήλωσε και φέτος η μεγάλη «οικογένεια» της Σύρου, μέσα από τη συμμετοχή της στην πανελλαδική εθελοντική εκστρατεία του “Let’s do it Greece”.

Με συντονιστή τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος κάλυψε σημαντικό μέρος των οικονομικών δαπανών, μικροί και μεγάλοι εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους και έλαβαν ενεργά μέρος στις ποικίλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από 26 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε σχολικές μονάδες, παραλίες και χώρους πρασίνου σε όλο το νησί.

Οι δράσεις στη Σύρο ξεκίνησαν με δενδροφυτεύσεις στην Πλατεία Αφανούς Ναύτη και σε αλσύλλιο στη θέση Καρνάγιο από μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωγνώση» και μέλη των ναυτοπροσκόπων, καθώς και στο Πισκοπειό από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Σχολική Εβδομάδα Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού

Περιβαλλοντικές και εικαστικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και σε 8 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στο πλαίσιο της Σχολικής Εβδομάδας Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού «Let’s do it Greece». Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν το 5ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα με ξεχωριστές δράσεις στις δύο σχολικές του μονάδες, το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος», το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και το Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου.

Περισσότερα από 500 παιδιά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών και γονέων, έδωσαν δυναμικό παρών με πλούσιες, ποικίλες και απόλυτα χρήσιμες δράσεις, που είχαν ως γνώμονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, αλλά και την καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησής τους. Ζωγραφική, φυτεύσεις, περιποίηση λουλουδιών και φυτών, διάφορες κατασκευές, δράσεις ανακύκλωσης και καθαριότητας ήταν μερικές από τις πρακτικές δραστηριότητες των παιδιών.  Στο πλαίσιο αυτό, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης πραγματοποίησαν καθαρισμό στην παραλία του χωριού τους.

Σημειώνεται ότι οι εθελοντικές δράσεις συνεχίστηκαν και χθες με την ίδια θέρμη από πολιτιστικούς φορείς, σωματεία και μαθητές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού.

Τριπλό προσκοπικό «χτύπημα»

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των Προσκόπων Σύρου, οι οποίοι ανέλαβαν τον καθαρισμό τριών περιοχών της Σύρου, τηρώντας μία από τις βασικές αρχές του προσκοπισμού, που δεν είναι άλλη από την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειακός Έφορος Νεκτάριος Αλυφαντής, έφοροι από την ΠΕ Κυκλάδων, Βαθμοφόροι του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων και η 4η Κοινότητα Ανιχνευτών, φρόντισαν, καλλώπισαν και περιποιήθηκαν το Κοιμητήριο των Αγγέλων στην Άνω Σύρο, ιδιοκτησία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Σημειώνεται μάλιστα πως στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούνται καθαρισμοί και άλλες εποχές του χρόνου. «Ήταν ένα μνημείο ξεχασμένο και η αλήθεια είναι πως, από το 2011 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τους προσκόπους, έχει πάρει μια μορφή και έχει γίνει πιο γνωστό» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Αλυφαντής.

Το 4ο Σώμα Ναυτοπροσκόπων καθάρισε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» την παραλία των Αγκαθωπών, ενώ για πρώτη φορά φέτος, στην παραλία του Φοίνικα ανέλαβε δράση το 1ο Σύστημα Προσκόπων σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της περιοχής.

«Με δεδομένο ότι το 6ο άρθρο του Νόμου των Προσκόπων αναφέρεται στην αγάπη για το περιβάλλον, διοργανώνουμε πολλές αντίστοιχες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», σημείωσε ο Περιφερειακός Έφορος, καθιστώντας γνωστό πως, στη Γενική Εφορεία των Προσκόπων υπάρχουν ειδικές Σχολές Βαθμοφόρων που ασχολούνται με το περιβάλλον. Πρόσθεσε δε, πως οι Πρόσκοποι έχουν «υιοθετήσει» κατά καιρούς χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη, οι οποίοι είναι πλέον καταγεγραμμένοι από την Greenpeace. Τέλος, οι Πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά και στις δράσεις καθαρισμού παραλιών που προγραμματίζονται κάθε χρόνο, στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Δόθηκε το σύνθημα της συνεργασίας

Καθαρισμό και εξωραϊσμό αλσυλλίου στη μαρίνα των Λαζαρέττων πραγματοποίησαν χθες το πρωί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέττων, την ίδια στιγμή που γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» έκαναν θαύματα στην παραλία του Κινίου, όπου βρίσκονται οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του.

Με τη σειρά τους, μέλη της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Vissas Club» καθάρισαν την παραλία του Κόμητου, οι τοπικοί σύλλογοι του Γαλησσά άσπρισαν τα πεζούλια της περιοχής, και ο Σύλλογος Κρητών Σύρου πραγματοποίησε δενδροφύτευση σε κοινόχρηστο χώρο πλησίον ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης από τον Σύλλογο Κρητών Σύρου.

Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι δημότες της Σύρου απέδειξαν για μία ακόμη φορά την ευαισθησία τους και το ενδιαφέρον τους για το νησί, δίνοντας και πάλι το σύνθημα του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο πράσινο αύριο, ιδίως για τα παιδιά μας.