Τηρώντας τα τοπικά έθιμα, γιόρτασαν τις Άγιες Ημέρες οι πιστοί στα νησιά των Κυκλάδων

Πάσχα με θεαματικές παραδόσεις

Τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, γιόρτασαν με την προσήκουσα λαμπρότητα και ευσέβεια τα νησιά των Κυκλάδων, διατηρώντας τα παραδοσιακά τους τοπικά έθιμα, και ακολουθώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις, έως και το χαρμόσυνο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Με μοναδικό τρόπο, σε κοινή πορεία μέσα από το Θείο Δράμα, αλλά και με την τήρηση των τοπικών εθίμων, γιόρτασαν τις ημέρες του Πάσχα τα νησιά των Κυκλάδων. Η περιφορά των Επιταφίων, η αναπαράσταση των Παθών και της ζωής του Χριστού, το πατροπαράδοτο “κάψιμο” του Ιούδα, γέμισαν τις ημέρες και νύχτες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα στις Κυκλάδες, δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα για τον κάθε επισκέπτη.

Περιφορά Επιταφίων με έθιμα που προκαλούν δέος

Τη μεγαλειώδη περιφορά των Επιτάφιων την Μεγάλη Παρασκευή, συνόδευσαν έθιμα στα νησιά, όπως οι “περιφανές” στις Μέλανες Νάξου, οι οποίες κατασκευάζονται από ξερά καλάμια δεμένα, τα οποία ανάβουν οι κάτοικοι με φωτιά, κατά την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου. Η λέξη “περιφανές” προέρχεται από τις λέξεις “περί” και “φανός” και φέτος το έθιμο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων, “Κούρος ο Έλληνας”.

Στην Τήνο, τηρήθηκε το τοπικό έθιμο της περιφοράς των Επιταφίων των Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Νικολάου μέσα στη θάλασσα της παραλίας των Καλαμιών, τα οποία συνόδευσαν οι ιερείς και τα εξαπτέρυγα. Η ατμοσφαιρική αυτή περιφορά του Επιταφίου γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ακόμη περισσότερο θεαματικό έκαναν το έθιμο, οι βάρκες, που συνόδευσαν την περιφορά και στις οποίες οι επιβαίνοντες φώτιζαν την τελετή με πυρσούς, αλλά και οι πιστοί, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιές στη βραχονησίδα, η οποία βρίσκεται απέναντι και κοντά στην παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Τήνο μετέβη τη Μεγάλη Παρασκευή, προκειμένου να γιορτάσει το Πάσχα, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρακολούθησε την περιφορά του επιταφίου της Μεγαλόχαρης, ενώ την επομένη, βρέθηκε στα Υστέρνια, για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Συνοδεία πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες περιφορές των Επιταφίων και στα χωριά της Μήλου. Στον Αδάμαντα βρέθηκε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος κατόπιν της περιφοράς, ευχήθηκε καλή Ανάσταση, αλλά και για το λαό της Μήλου, να παραμένει πάντοτε ενωμένος.

Παράλληλα, στη Μήλο αναβίωσε και το έθιμο του μπαρουτοπόλεμου, ανάμεσα στα χωριά του Τριοβάσαλου και του Πέρα Τριοβάσαλου, με τους κατοίκους των δύο χωριών να διαγωνίζονται για το ποιο χωριό θα ρίξει περισσότερους δυναμίτες. Νικητής για φέτος ο Πέρα Τριοβάσαλος.

Στην Πάρο, πραγματοποιήθηκε περιφορά Επιταφίων σε όλες τις εκκλησίες, ενώ την περιφορά του Επιταφίου στην περιοχή του Προδρόμου, τίμησαν ο Πρίγκιπας Νικόλαος, με τη σύζυγό του Τατιάνα, οι οποίοι την επομένη παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στις Λεύκες.

Η “τιμωρία” του προδότη

Ένα ακόμη έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή σε άλλα νησιά, και την Κυριακή του Πάσχα σε κάποια άλλα, είναι το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα..

Το ομοίωμα του “προδότη” Ιούδα, προετοιμάζεται από τους πιστούς περίπου τρεις ημέρες νωρίτερα, οι οποίοι γεμίζουν ρούχα με υφάσματα, άχυρα, ξύλα και κροτίδες. Ο Ιούδας “κρεμιέται” σε κάποιο κεντρικό σημείο, ενώ ανάλογα με τα τοπικά έθιμα του κάθε νησιού, είτε τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως στην Κίμωλο, είτε την Κυριακή του Πάσχα, όπως στη Μήλο ή την Αμοργό, ο Ιούδας περιφέρεται και κατόπιν παραδίδεται φαντασμαγορικά στις φλόγες, φέρνοντας για ακόμη μία φορά σκληρή τιμωρία, στον γνωστότερο “προδότη” της θρησκείας και της λαϊκής παράδοσης.

Ετικέτες: