«Μαζί με τον Αντώνη Σαμαράκη, τον αιώνιο έφηβο, για να καλυτερέψουμε τον κόσμο»

Μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του πνεύματος

  • Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 06:25

Το έργο του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς, Αντώνη Σαμαράκη ανέδειξε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Συριανός Ιησουίτης, Ιερομόναχος και Καθηγητής π. Μιχαήλ Ρούσσος.

Η εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία του γενικού βικάριου της Καθολικής Επισκοπής π. Αντωνίου Βουτσίνου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, αλλά και μελών της καθολικής κοινότητας.  

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωσήφ Σαλάχας αναφέρθηκε στο πολυσχιδή κοινωνική, θρησκευτική και πολιτιστική δράση του π. Μιχαήλ, στη σφαιρική επιστημονική κατάρτισή του, στη ρητορική ικανότητά του αλλά και στη δεξιοτεχνία του στην εναλλακτική πλοκή του λόγου.

Ο π. Μιχαήλ είναι γνωστός για τις πολυετείς του σπουδές Θεολογίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Παιδαγωγικής, Θρησκειολογίας σε Σχολές και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και για τη συμμετοχή του σε πάρα πολλά Διεθνή Συνέδρια

Πιο επίκαιρο από ποτέ

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μενδρινού, εκφράζοντας την τιμή και τη χαρά της για την παρουσία του π. Μιχαήλ Ρούσσου, ενός ανθρώπου του πνεύματος και των γραμμάτων που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη, τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών επιστημών. Όπως τόνισε, η ομιλία του με θέμα «Μαζί με τον Αντώνη Σαμαράκη, τον αιώνιο έφηβο, για να καλυτερέψουμε τον κόσμο», προσεγγίζει το έργο του μεγάλη Έλληνα λογοτέχνη που διακρίνεται για το έντονο στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Καταλήγοντας, συνεχάρη τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, σημειώνοντας, πως δράσεις όπως αυτή προάγουν τη μοναδική μας κληρονομιά, μας φέρνουν σε επαφή με την πλούσια πνευματική πραμάτεια μας και μας καλούν να εμβαθύνουμε στην ουσία μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του πνεύματος.