Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Αιγαίου, Στ. Ρούσσου για τα “ανοικτά” θέματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Κυκλάδες

“Αυτάρκεια πυροσβεστικής δύναμης ανά νησί”

Συγκεκριμένες προτάσεις προς τον νέο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σ. Τερζούδη

Να ληφθούν υπόψιν οι μεγάλες ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας στη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Κυκλάδες και να αναπτυχθεί μέριμνα προκειμένου να αποκτήσει αυτάρκεια πυροσβεστικής δύναμης κάθε νησί του νομού, ζητά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Αιγαίου από τον νέο αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του προς την “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρός της, Σταύρος Ρούσσος.

Η συνεχής “αποψίλωση” της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού με φόντο τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζει ο νησιώτικος χώρος, κυρίως δε κατά την αντιπυρική περίοδο, οπότε και τα περιστατικά των πυρκαγιών παρουσιάζονται έντονα στα νησιά, εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα ιδιαιτέρως δύσκολα “αντιμετωπίζεται” στον νησιώτικο χώρο.

Η γεωγραφική ασυνέχεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και τη μη παροχή σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, επιβάλλει υπέρμετρο επιχειρησιακό αγώνα από την πλευρά των υπηρετούντων πυροσβεστών στο νησιώτικο νομό των Κυκλάδων, ο οποίος ενόψει και της πασχαλινής και καλοκαιρινής περιόδου, θα υποδεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Αιγαίου προς την εφημερίδα, η πλευρά του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου έχει ήδη γνωστοποιήσει με έγγραφό της προς τον νέο αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρη Τερζούδη το σύνολο των θεμάτων που παραμένει αναπάντητο για τον χώρο των Κυκλάδων, ενώ ζητείται και η πραγματοποίηση συνάντησης μαζί του.

Σταθερά τα προβλήματα στα 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων

Με αφορμή την παρέμβαση προς τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Ρούσσος μίλησε αναλυτικά, σκιαγραφώντας τα βασικά θέματα που απασχολούν έντονα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις Κυκλάδες.

“Τα προβλήματα τα οποία αναφέρουμε είναι σταθερά” σημείωσε αρχικά, εξηγώντας πως η επικοινωνία με τον νέο αρχηγό πραγματοποιήθηκε σε πρώτο επίπεδο μέσω εγγράφου, στο περιεχόμενο του οποίου αποτυπώνονται με σαφήνεια τα προβλήματα, αλλά και τα αιτήματα της πλευράς των Κυκλάδων.

“Ο νομός Κυκλάδων απαρτίζεται συνολικά από 24 κατοικημένα νησιά και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως” πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης, εξηγώντας πως, ως εκ τούτου, καθίσταται κατανοητό πως, τα αιτήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν για την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης καλύπτει διοικητικά και επιχειρησιακά ολόκληρο το νομό μας και υπάγονται σε αυτήν τα πέντε πυροσβεστικά κλιμάκια που εδρεύουν στα νησιά Πάρο, Νάξο, Άνδρο, Τήνο και Θήρα. Πρόσφατα λειτούργησαν στο νομό οι ανεξάρτητες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αερολιμένων Μυκόνου και Θήρας, υπό την αιγίδα της Fraport.

Καθώς μιλάμε για νησιωτική περιοχή και με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιομορφία που υπάρχει, είναι κατανοητό ότι μιλάμε για ανεξάρτητα – αυτόνομα νησιά που αν μη τί άλλο, θα έπρεπε να έχουν πλήρη στελέχωση από προσωπικό, καθώς και επίσης αξιόπιστο υλικοτεχνικό εξοπλισμό” πρόσθεσε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “στα περισσότερα από τα νησιά του νομού δεν υπάρχει καθόλου πυροσβεστικό προσωπικό και σε νησιά όπως η Μύκονος, η Αμοργός, η Ίος, η Κέα, η Κύθνος, η Σέριφος, η Σίφνος και η Μήλος υπηρετούν από ένας μέχρι δύο υπάλληλοι (είτε εποχικοί είτε πενταετούς υποχρέωσης), ανά νησί”.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως, τα ανωτέρω, “καταδεικνύουν ακριβώς και το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο”.

Κάλυψη αναγκών με υπερωρίες. Απαραίτητη η ενίσχυση προσωπικού

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού από τις Υπηρεσίες των νησιών, ο κ. Ρούσσος, σχολίασε πως, “το πυροσβεστικό προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά μας, δίνει τη δική του μάχη κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε αναλυτικά, “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα στην κατηγορία των οδηγών”, ενώ πρόσθεσε πως, η κατηγοριοποίηση – τριχοτόμηση του προσωπικού σε μόνιμο προσωπικό, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς εργάτες πυρόσβεσης, “δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των νυχτερινών βαρδιών και δυσλειτουργία στην εύρυθμη λειτουργία”.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τόνισε πως, το ωράριο εργασίας των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και των εποχικών είναι διαφορετικό από αυτό του μόνιμου προσωπικού” δεδομένο “που περιορίζει τις ώρες εργασίας τους κατά τις νύχτες, τις αργίες και τις Κυριακές”.

Όπως πρόσθεσε δε ο κ. Ρούσσος, “Έτσι, έχουμε φθάσει στο δυσάρεστο σημείο να καλούνται στην υπηρεσία οι μόνιμοι υπάλληλοι να εργασθούν υπερωριακά νυχτερινές βάρδιες”.

Μεγάλες οι ανάγκες σε Άνδρο, Τήνο και Θήρα

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω λεγομένων του, ο κ. Ρούσσος κάνει μνεία και στα παραδείγματα που ενδεικτικά αναφέρονται προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως επιβάλλεται η μέριμνα για την απόκτηση αυτάρκειας πυροσβεστικών δυνάμεων σε κάθε νησί.

Ειδικότερα, σημειώνει πως στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (ΠΚ) Άνδρου όπου αντιμετωπίζει το φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν κάθε χρόνο το νησί, υπηρετούν δέκα μόνιμοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών κι ενός υπαλλήλου που έχει αποσπαστεί. “Οι μόνιμοι υπάλληλοι σήμερα που εκτελούν μάχιμη υπηρεσία και καλούνται να καλύψουν τις νυχτερινές βάρδιες είναι τέσσερις μάχιμοι και τρεις οδηγοί”.

Επίσης, όσον αφορά στο Π.Κ. Τήνου υπηρετούν μόλις επτά μόνιμοι υπάλληλοι. “Από αυτούς χρέη προϊσταμένου εκτελεί (εδώ και πάνω από έναν χρόνο) συνάδελφος με τον βαθμό του πυρονόμου (ελλείψει αξιωματικού στο νησί) και ο ένας υπάλληλος από αυτούς είναι σε απόσπαση”. Σύμφωνα με όσα συμπληρώνει μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης, Απομένουν λοιπόν εκεί τρεις μάχιμοι υπάλληλοι και τρεις μόνιμοι οδηγοί οχημάτων”.

Πέραν των δύο παραδειγμάτων, κάνει αναφορά και στην περίπτωση του Π.Κ. Θήρας, που όπως εξηγεί “υπηρετούν δέκα μόνιμοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένου προϊσταμένου αξιωματικού. Από αυτούς οι τρεις έχουν αποσπαστεί προσωρινά με αίτησή τους στο νησί, από άλλες υπηρεσίες. Συνολικά οι οδηγοί είναι πέντε αυτή τη στιγμή και με τη λήξη των αποσπάσεων θα παραμείνουν μόλις τρεις οδηγοί και τρεις μάχιμοι”.

Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνει κατηγορηματικά πως, “Γίνεται κατανοητό ότι ειδικά στα νησιά μας η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και ειδικότερα οδηγών είναι επιτακτική”, επισημαίνοντας μάλιστα πως, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής στις Κυκλάδες, ούτε στο πεδίο της λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

“Είναι αδιανόητο ότι κατά τα παρελθόντα έτη, η φυσική και πολιτική ηγεσία αγνόησε προκλητικά τον θεσμό του Πυροσβέστη και την έννοια της νησιωτικότητας, με αποτέλεσμα να ακολουθείται στην πράξη ο “εργασιακός μεσαίωνας” και να διαπράττεται καταπόνηση του προσωπικού” σχολίασε σχετικά ο Σταύρος Ρούσσος.

Υπέρμετρη προσπάθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Αιγαίου πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά και για τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, αλλά και αναφέρονται στο έγγραφο προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, “Όσο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, απαρτίζεται από τέσσερις μόλις αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή και ένας εξ αυτών διανύει άδεια ανατροφής τέκνου. Έχει να καλύψει επιχειρησιακά ένα τεράστιο σύμπλεγμα νησιών και ταυτόχρονα έναν σύνθετο διοικητικό τομέα (ανακριτικό, πυρασφάλεια κλπ)”. Αναδεικνύοντας και στην παρούσα αναφορά του την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών με προσωπικό, συμπλήρωσε πως, “Το υπάρχων προσωπικό πλέον καλείται να καλύπτει αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας (επάνδρωση της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, αρμοδιότητες διοίκησης νομού, επικείμενη λειτουργία Σ.ΠΕ.Κ., στελέχωση γραφείων ανακριτικού, πυρασφάλειας, γραμματείας κλπ) και σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος, να πρέπει να ανταποκριθεί και εκτός νησιού, αποδυναμώνοντας τις βάρδιες από διαθέσιμο προσωπικό”.

Παλαιότητα πυροσβεστικών οχημάτων

Δεδομένης της συνολικής αποτύπωσης των προβλημάτων που μεταφέρθηκαν προς το αρχηγείο, ο πρόεδρος της Ένωσης θίγει και το ζήτημα των διαθέσιμων μέσων επιχείρησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Κυκλάδες. Μεταξύ άλλων, σχολίασε πως, “θα πρέπει να αναφέρουμε την παλαιότητα των οχημάτων που υπάρχουν στο σύνολο των νησιών μας”, εξηγώντας μάλιστα πως, πολλά ξεπερνούν τα 30 έτη “ζωής” και “σε συνάρτηση με το προβληματικό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο ορισμένων νησιών, αυξάνουν τη συχνότητα των βλαβών και τίθενται αναγκαστικά εκτός λειτουργίας”.

Σε επίπεδο συντήρησής τους δε, ανέφερε το σοβαρό θέμα της μη δυνατότητας έγκρισης προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μην είναι σε θέση να διαθέτει πλήρως συντηρημένα μέσα.

Ανοικτό” το κτιριακό στην Ερμούπολη

Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα της στέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμούπολη και τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα, ο κ. Ρούσσος ρωτήθηκε σχετικά. “Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που στεγάζονται η Π.Υ. Ερμούπολης και Πυροσβεστικά κλιμάκια αρμοδιότητας της είναι τραγικές. Οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, με τη συνδρομή των ίδιων των υπαλλήλων, δε μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα” ανέφερε στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχολίου, επισημαίνοντας πως κυρίως για το κτίριο της Ερμούπολης, βρίσκονται σε αναμονή για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης.

“Έχουμε κάνει ενέργειες κι εμείς από την πλευρά μας και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τον Δήμο και με την Περιφέρεια και μάλιστα έχουμε εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση σε πολύ έντονους ρυθμούς την τελευταία διετία προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτιρίου μας” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας επιπλέον πως, “οι συνθήκες ασφάλειας στον χώρο εργασίας μας, μας απασχολούν έντονα”. Δεδομένης της έγκρισης ενός σημαντικού ποσού για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμούπολη, ο κ. Ρούσσος συμπλήρωσε σε θετικό τόνο πως, “οι γραφειοκρατικές δυσκαμψίες ευελπιστούμε κι έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα ξεπεραστούν”.

Εκτός των ανωτέρω δε, ερωτηθείς για τις κτιριακές υποδομές στα τουριστικά νησιά της Θήρας και της Μυκόνου, πρόσθεσε πως, “το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις των νέων Π.Υ. Αερολιμένων Θήρας και Μυκόνου, όπου οι προσδοκίες από τις υποσχέσεις της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες στέγασης των συναδέλφων, διαψεύστηκαν ένα χρόνο μετά και απέχουν κατά πολύ από την ωμή πραγματικότητα”.

Γίνεται αντιληπτό το ζήτημα της αυτονομίας για κάθε νησί”

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Ρούσσος αναφορικά με τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος στα νησιά των Κυκλάδων, “γίνεται αντιληπτό το ζήτημα της αυτονομίας που καλείται να έχει το κάθε νησί ξεχωριστά, σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, απετράπη προσφάτως προσπάθεια μετακίνησης υπαλλήλων από ένα νησί σε άλλον, επαναλαμβάνοντας πως, η ενίσχυση κυρίως του προσωπικού κρίνεται επιβεβλημένη, αφού “το πρόβλημα που δημιουργείται στην ιδιόμορφη περιοχή μας, έχει να κάνει με την κατανομή της δύναμης ανά νομό και όχι ανά νησί”.

Βάσει αυτού, υπογράμμισε δε πως, όταν πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα, θα πρέπει να γίνεται κατ΄ εξαίρεση η κατανομή της υπηρετούσας δύναμης ανά νησί και όχι ανά νομό”.

Σαφή αιτήματα προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Με φόντο όσα προαναφέρθηκαν, η Ένωση έχει κωδικοποιήσει τα αιτήματά της προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξηγώντας πως οι υπάλληλοι του νησιώτικου νομού των Κκλάδων για την καλύτερη λειτουργία και απόδοσή τους, ζητούν τα εξής: α. Την αναβάθμιση της Π.Υ. Ερμούπολης σε διοίκηση νομού, που θα μεταφράζεται σε ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμο, β. Την αναβάθμιση των Π.Κ. Νάξου και Π.Κ. Άνδρου σε Σταθμούς Δ΄ τάξης, βοηθώντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον καταμερισμό διοικητικών εργασιών, γ. Την αποστολή κλιμακίου επιθεώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων από το Α.Π.Σ. στα νησιά όπου εδρεύουν τα Π.Κ., προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υγιεινής και κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες προδιαγραφές στέγασης με ευθύνη των ΟΤΑ, δ. Την έναρξη λειτουργίας ανεξάρτητου πεζοπόρου τμήματος με έδρα τη Σύρο, αφού το πεζοπόρο τμήμα Ν. Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο ουδέποτε συμμετείχε επιχειρησιακά σε κατασβέσεις πυρκαγιών στο νομό Κυκλάδων, ε. Τον ορισμό οργανικής δύναμης για την ΠΕΠΥΔ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να επανέλθει το προσωπικό της Π.Υ. Ερμούπολης στη δύναμη της Υπηρεσίας όπου ανήκει οργανικά, στ. Την προμήθεια νέων αξιόπιστων και κατάλληλων πυροσβεστικών οχημάτων για τα νησιά, με παράλληλη ανανέωση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, ζ. Την καθ΄ υπέρβαση αύξηση των νυχτερινών ωρών και αποζημιώσεων για τους Π.Π.Υ. που υπηρετούν στο νομό Κυκλάδων και συγκεκριμένα σε νησιά όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθούν κατά μεγάλο ποσοστό οι νυχτερινές βάρδιες και η. Την άμεση ενίσχυση των κλιμακίων του νομού, με μόνιμο προσωπικό και ειδικότερα με οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Μέλημα η θωράκιση των Κυκλάδων

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης επεσήμανε πως η πλευρά των πυροσβεστικών υπαλλήλων ευελπιστεί στην ικανοποίηση των προτάσεων – αιτημάτων της, ενόψει δε και της αντιπυρικής περιόδου. “Επιθυμούμε να δοθούν άμεσα λύσεις που θα βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στον εφησυχασμό των συναδέλφων, που συνεχώς καλούνται να υπερβάλλουν εαυτούς” τόνισε σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες της Ένωσης, εστιάζουν στο ένα και μοναδικό μέλημα: “Στοχεύουμε στη θωράκιση του νησιωτικού νομού των Κυκλάδων και ειδικότερα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, όπου κατακλύζεται με δεκάδες χιλιάδες τουριστών κάθε έτος” σχολίασε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Είμαστε διαθέσιμοι για συνάντηση με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να αναλύσουμε τους προβληματισμούς μας”.