Αφιέρωμα στους στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών, που έχουν μελοποιηθεί από σημαντικότατους συνθέτες

Η αλλαγή που επιφέρει ένα Breaking Point

Το πιο κρίσιμο σημείο στο χρονοδιάγραμμα μιας εξελικτικής πορείας θα εξερευνήσει το φετινό TEDx UniversityoftheAegean, το οποίο θα επιχειρήσει για 5η συνεχή χρονιά να προσφέρει μια σπίθα αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, δρούμε και σκεπτόμαστε στη σημερινή πραγματικότητα.

Το επιτυχημένο συνέδριο με τη σφραγίδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου θα διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο Απόλλων με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν το κοινό με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους.

Η ρητορική μίσους στην ψηφιακή εποχή

Πρώτη ομιλήτρια του 5ου TEDxUAegean είναι η δικηγόρος Στεύη Κίτσου, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (ΕΚΠΑ) καθώς και σε Media and Cultural studies (University of Sussex). Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην πολιτική, στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στις πολιτικές γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη προσωπικών δεδομένων στον ευρωπαϊκό οργανισμό CEDEFOP, ως νομικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενώ έχει αρθρογραφήσει συστηματικά σε αντίστοιχα θέματα. Είναι επίσης δικηγόρος-παρατηρήτρια στο Golden Dawn Watch και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στην τελεστικότητα του λόγου και ειδικότερα στη ρητορική μίσους στην ψηφιακή εποχή.

Πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον

Πως μπορεί η αειφορία να διαμορφώσει ένα πρότυπο οικολογικής συνείδησης, με κάτι τόσο καθημερινό, όσο ένα ρούχο; Αυτή την ερώτηση καλείται να απαντήσει η Νόπη Ρωμανίδου, κυριότερος σκοπός της οποίας είναι να ζει και να δημιουργεί σαν πολίτης του κόσμου. Ως ιδρύτρια και διοργανώτρια του DoitEco Project που περιλαμβάνει μία σειρά οικολογικών δράσεων οι οποίες στηρίζονται στις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού αλλά και των εταιριών σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και ως ambassador του Healthy Seas Project, η Νόπη γνωρίζει καλά τι θα πει αειφορία. Συμμετείχε στη βασική ομάδα του TEDxAthens, έχει διατελέσει μέντορας σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και το 2015 εισήχθη ως εταίρος στην ποτοποιία Μελισσανίδη.

Πως μπορείς να ορίσεις έναν αξιοπρεπή θάνατο;

Πως μπορείς να καθορίσεις εκείνη την στιγμή σύγκρουσης, ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική, με σκοπό την λύτρωση ενός ανθρώπου που υποφέρει; Ο επόμενος ομιλητής που θα ανέβει στην σκηνή του Απόλλωνα με σκοπό να διαδώσει τις ιδέες του σχετικά με το «Breaking Point» είναι ο Γιώργος Κρανιδιώτης, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Εργάζεται ως Παθολόγος - Επιμελητής Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Τζάνειο».

Η αρχή του τέλους ή μια νέα αρχή;

Άραγε, ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απουσία σεξουαλικής ή συναισθηματικής αφοσίωσης του ατόμου στο πρόσωπο του συντρόφου σε μια σχέση; Υπάρχει τρόπος να επαναπροσδιοριστεί μετά από ένα τέτοιο ρήγμα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να δώσει η Ντόρα Μίνου, κάτοχος master στην Κλινική Ψυχολογία από το University of Indianapolis, USA. Έχει εκπαιδευτεί στην Ψυχοθεραπεία GESTALT, Focusing, στην Οικογενειακή θεραπεία και στη Γνωσιακή. Εργάζεται ως ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια σε ενήλικες, ζευγάρια και εφήβους από το 1995. Ακόμη, διδάσκει σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές Ψυχολογίας στο Επιστημονικό Κολέγιο Ελλάδος,SCG και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με άλλα κολέγια.

Εγκέφαλος και Νους: Ποιος είναι η Μαριονέτα και ποιος ο Μαριονοπαίκτης;

Με την συγκεκριμένη ομιλία έρχεται να μας προβληματίσει ο Γιώργος Παξινός, που προσφάτως έφτασε σε μια παγκόσμια ανακάλυψη, τη χαρτογράφηση μιας νέας, άγνωστης ως τώρα, περιοχής στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο Γιώργος Παξινός είναι Διακεκριμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας και στο Neuroscience Research Australia. Σπούδασε ψυχολογία στο Berkeley, McGill και Yale. Είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δημοσίευσε 55 βιβλία για τον εγκέφαλο του ανθρώπου και πειραματόζωων και το μυθιστόρημα Κατ’ Εικόνα. Το πρώτο του βιβλίο «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» είναι το πιο αναφερόμενο έργο στη νευροεπιστήμη. Το βιβλίο του «Άτλαντας του ανθρωπίνου Εγκεφάλου» έλαβε το Award for Excellence in Publishing in Medical Science, Assoc American Publishers και The British Medical Association Illustrated Book Award.

Πώς γίνεται ο άνθρωπος να μπει στο μυαλό της μηχανής;

Η τεχνολογία σήμερα βρίσκεται σε σημείο όπου συμβάλλει καθοριστικά στη ζωή μας. Ποια τα όρια όμως που καθορίζουν την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή της χρήση; Αυτό και πολλά άλλα ερωτήματα θα μας απαντήσει στη σκηνή του Απόλλωνα, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος. Ο ομιλητής αγάπησε από νωρίς την Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το 2012, συνίδρυσε τη βραβευμένη εταιρεία SciFY ΑΜΚΕ, που σχεδιάζει και υλοποιεί ανοιχτές λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και ερευνητικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί και τη διδασκαλία, σε μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με τη Γνωσιακή Επιστήμη και την Επιστήμη Δεδομένων. Από το 2019 συμμετέχει στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).

Το 3D Printing στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Για την τρισδιάστατη εκτύπωση της καρδιάς: Μία επανάσταση στην παιδοκαρδιοχειρουργική πρακτική, στην εκπαίδευση, και στην έρευνα θα μιλήσει ο Γιώργος Σαρρής, ο οποίος κατέχει πρωτοπορία στην χρήση της τεχνολογίας του 3D Printing στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές εξέλιξης που μας δίνει αυτή η πρωτοπορία; Ο Γιώργος Σαρρής είναι Διευθυντής του Αθηναϊκού Καρδιοχειρουργικού Ινστιτούτου και της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ, καθώς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας ECHSA. Απόφοιτος μετά Τιμών της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Διδακτορικού Προγράμματος Harvard – MIT σε Επιστήμες Υγείας και Τεχνολογίας, ενώ κατέχει PhD, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στην Καρδιοθωρακική Χειρουργική και στις Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς-Πνευμόνων στο Πανεπιστήμιο Stanford και έχει εργαστεί σε γνωστά κέντρα των ΗΠΑ, όπως το Emory και η Cleveland Clinic. Είναι συγγραφέας πολλαπλών επιστημονικών άρθρων και παρουσιάσεων, ενώ έχει οργανώσει τρία μείζονα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα στην Ελλάδα. Είναι πρωτοπόρος στην χρήση του 3D Printing στις Συγγενείς Καρδιοπάθειες. ( 3D Life).

Πλήθος εκπλήξεων

Το 5ο TEDx UniversityoftheAegean περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστές performance από τις χορεύτριες Τόνια Κεχαγιά και Μαρία Τρίκα και τον μουσικό Rami Winston, καθώς και ένα απολαυστικό workshop σχετικά με το Breaking Point στον κόσμο του bartending από τον Χρήστο Γκόλφη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή της Σάμου, Λήμνου, Ρόδου και Χίου στο 5ο TEDxUAegean εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για 4η συνεχόμενη χρονιά. Τα 4 αυτά νησιά, οργανώνουν για ακόμη μια χρονία, τα δικά τους Pre-Events, με σκοπό να ετοιμάσουν το κοινό τους "να αποδεχτεί την αλλαγή" που επιφέρει ένα Breaking Point .