Υπάλληλοι της Λιμενικής Αρχής Σύρου, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, ενημερώθηκαν σχετικά με την προστασία και ενδεχομένως διάσωση του προστατευόμενου είδους

Σημαντική ενημέρωση για τη θαλάσσια χελώνα

Ενημερωτική συνάντηση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Σύρου, με στόχο την παρουσίαση τεχνικών και πρωτοκόλλων διάσωσης, οδηγίες πρώτων βοηθειών και κατευθύνσεις για την ασφαλή επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ) με τη συνεργασία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και την υποστήριξη του Ιδρύματος για την Ανάδειξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund/CPF), διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις, από κοινού με τα τοπικά λιμεναρχεία της Σύρου, της Πάρου και τη Νάξου, με στόχο την ενημέρωση των αρμόδιων λιμενικών αρχών, των αλιέων και λοιπών φορέων και την περαιτέρω ενίσχυση του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

Τους εκπροσώπους των φορέων χαιρέτησε ο Λιμενάρχης Σύρου, κ. Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος σημείωσε, πως απευθύνθηκε αίτημα προς την υπηρεσία για τη διοργάνωση της παρουσιασης, σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, με τον ίδιο και τα στελέχη να απαντούν θετικά, καθώς το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου, ότι στη θαλάσσια περιοχή του νησιού συναντώνται συχνά τα προστατευόμενα αυτά ζώα, με αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η Λιμενική Αρχή έχει κληθεί να παρέμβει.

Ο κ. Βαμβακούσης αναφέρθηκε στην ιστορία του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος λειτουργεί από το 1983, προσφέροντας σπουδαίο έργο για τη διάσωση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας, ενώ υπήρξε και πρωτεργάτης για τη θέσπιση του πλαισίου, για τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου για την προστασία του είδους στη Ζάκυνθο.

Επισημαίνοντας, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετά περιστατικά εύρεσης νεκρών ή τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή, ο Λιμενάρχης ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους όλους τους παρευρισκόμενους.

Εκ μέρους του Cyclades Preservation Fund και της Διευθύντριάς του, κ. Α. Μητροπούλου, τονίστηκε, πως είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση προς τις λιμενικές υπηρεσίες, καθώς και προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως οι αλιείς, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ακρόαση των εμπειριών ή προβλημάτων που πιθανόν αντιμετωπίζουν, ενώ σημειώθηκε, πως είναι κρίσιμο ζήτημα, η δημιουργία συνεργασιών, μεταξύ όλων των φορέων, για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Τέλος, εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο κ. Γιάννης Ορφανός ανέφερε, πως ο σύλλογος “μετά τα πολλά φαινόμενα που είχαμε με χελώνες σκοτωμένες, αποφασίσαμε να κάνουμε μία οργανωμένη δουλειά και ένα σταθμό πρώτων βοηθειών, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτό το ζώο”, υπογραμμίζοντας, πως κρίνεται αναγκαία η κινητοποίηση και άλλων φορέων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και ωκεανογράφος, κ. Δημήτρης Φυτίλης, ο οποίος αρχικά παρουσίασε το έργο του Συλλόγου, στα κυριότερα κέντρα του, αλλά και των διαδικασιών εντός του Κέντρου Διάσωσης, ενώ παρείχε σημαντικές πληροφορίες, προς τους λιμενικούς υπαλλήλους, αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις στις περιπτώσεις εύρεσης ενός τραυματισμένου ή νεκρού ζώου.

Επιπλέον, ενημέρωσε σχετικά με τις κυριότερες αιτίες θανάτου ή τραυματισμού για τη θαλάσσια χελώνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε ανθρωπογενείς εσκεμμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του ΑΡΧΕΛΩΝ, η προσπάθεια για την προστασία του είδους αποτελεί συλλογική προσπάθεια, που εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από τη συμβολή και άμεση ανταπόκριση των εθελοντών, καθώς δεν υπάρχει υπεύθυνος φορέας της πολιτείας, για την διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη των θαλάσσιων χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος, δόθηκαν πρακτικές συμβουλές, τόσο προς τους λιμενικούς υπαλλήλους, σχετικά με την διάσωση και περίθαλψη των ζώων, όσο και προς τους πολίτες, σε περίπτωση συνάντησής τους με μία θαλάσσια χελώνα, όπως να μην αλληλεπιδρούν με το ζώο, εφόσον αυτό είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στη θάλασσα, ή να μην επιχειρούν να το ταΐσουν, δεδομένου, ότι αφενός, εφόσον βρει τροφή, θα συνεχίσει να περιφέρεται σε ρηχά νερά, με κίνδυνο της ζωής του και αφετέρου, οι συνήθεις τροφές για τον άνθρωπο δεν ενδείκνυνται για τη θαλάσσια χελώνα, υπενθυμίζοντας, πως πρόκειται πάντα για ένα άγριο ζώο!

Από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ δόθηκε τιμητικά προς το Λιμενάρχη Σύρου ένα γιλέκο της ομάδας διάσωσης, καθώς και ειδικός εξοπλισμός, χρήσιμος για την απεμπλοκή των χελωνών από δίχτυα ή πετονιές.