Λειτουργία μιας νέας μικρής μονάδας ανακύκλωσης πλαστικού από την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά με την καθοδήγηση της ομάδας «Precious Plastic Greece» και την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund

Η δημιουργική ανακύκλωση παίρνει σάρκα και οστά στη Σύρο

Η Σύρος αποτελεί το πρώτο νησί των Κυκλάδων, που απέκτησε τη δική του μονάδα ανακύκλωσης, κατάλληλα εξοπλισμένη για τη μετατροπή πλαστικού σε χρηστικά αντικείμενα.

Η συναρμολόγηση και εγκατάσταση των τεσσάρων ειδικών μηχανημάτων, κατασκευασμένων από την Οργάνωση «Precious Plastic Greece» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου που διοργανώθηκε στο ισόγειο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης από την ΚΟΙΝΣΕΠ Περιβαλλοντικού Πάρκου Απάνω Μεριάς Σύρου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund, στόχους του οποίου είναι η συγκέντρωση και διοχέτευση πόρων σε τοπικές, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος.

4.000 σημεία precious plastic σε όλο τον πλανήτη

Η ομάδα του “Precious Plastic Greece” αποτελεί κομμάτι μιας παγκόσμιας «οικογένειας» και ειδικότερα, του επιτυχημένου «Precious Plastic project», το οποίο ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια στην Ολλανδία, από τον Dave Hakkens. Η εν λόγω πρωτοβουλία επιχειρεί να απαντήσει ουσιαστικά στο ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων και της ανακύκλωσης μέσω της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης σε τοπικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, εφαρμόζοντας έναν άμεσο, δημιουργικό, χωρίς διακρίσεις, πρακτικό και βασισμένο στις τοπικές κοινότητες τρόπο.

Αρχικά, ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης και ο Χρήστος Καγκής -και οι δύο με πολλά χρόνια εμπειρίας στις κατασκευές, εργασίες μετάλλου, ενέργεια, βιωσιμότητα, μη τυπική εκπαίδευση, διοργάνωση εργαστηρίων, εκδηλώσεων και ιδιαίτερα κοινωνικά ενεργοί- πέρασαν μερικούς μήνες, κάνοντας έρευνα και τελικά κατασκεύασαν τις μηχανές Precious Plastic.

Η ιδέα γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο Αλέξης Φιλιππίδης παρακολούθησε στο διαδίκτυο σχετικά βίντεο  του Dave Hakkens, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για να γνωρίσει το precious plastic project, να παθιαστεί με την πρωτοβουλία και να εκφράσει την επιθυμία για την υλοποίησή της και στη χώρα μας. Λίγους μήνες αργότερα, μαζί με τον παιδικό φίλο του και επίσης μηχανουργό Χρήστος Καγκής άρχισαν να ετοιμάζουν τις πρώτες μηχανές για ένα καινοτόμο έργο στην περιοχή του Άργους.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του project παγκοσμίως και με την υποστήριξη μιας πολύ μεγάλης κοινότητας, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα, πάρα πολλοί - από όλες τις γωνιές της Ελλάδας - επικοινώνησαν μαζί τους και έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, κάτι το οποίο τους γεμίζει με ενέργεια και σιγουριά να συνεχίσουν και να αναπτύξουν δυναμικά το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευάσει μηχανήματα για το Athens Makerspace, την Κίνηση Πολιτών «Solidarity4all» -κατά τη δράση της οποίας είχαν την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν ομάδες μεταναστών – προσφύγων- και τέλος, την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, ενώ βρίσκονται σε επαφές για την πραγματοποίηση ανάλογου πρότζεκτ και στη Λέρο.

Less Plastic, more Precious Plastic Greece

«Είμαστε εδώ με μεράκι, γνώση, πάθος και ενέργεια για να βοηθήσουμε όλες αυτές τις ομάδες που ενδιαφέρονται να πάρουν την ανακύκλωση στα χέρια τους» δηλώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του «Precious Plastic Greece», που μέσω της δράσης τους προωθούν τη δημιουργική ανακύκλωση. Όπως υποστηρίζουν «δεν αξίζει μόνο να κάνεις ανακύκλωση και να περιμένεις ένα σύστημα να σε σώσει, αλλά πρέπει να δεις το πλαστικό σαν έναν πόρο που υπάρχει παντού γύρω μας και να κατασκευάζεις επιτόπου». Παράλληλα εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες μηχανές, το κόστος των οποίων είναι χαμηλό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εύκολη λύση για πάρα πολλές εφαρμογές, καθώς και να δώσουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη και υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, φέρνοντας κοντά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων (δημιουργών, makers, καλλιτεχνών). Οι εκπαιδευτικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο project, απευθύνονται τόσο σε νέα παιδιά όσο και σε ενήλικες, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν «ποιο είναι το λάθος για να το διορθώσουν». «Ενώ θεωρούμε ότι το πλαστικό είναι κάτι δευτερεύον, τριτεύον, για μας είναι ένας πολύτιμος πόρος, οπότε αν μπορούσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτό και να μάθουμε να το δουλεύουμε σωστά, τότε όλο το παιχνίδι θα μπορούσε να αλλάξει εύκολα», σημειώνει ο Αλέξης Φιλιππίδης.

Ένας διαφορετικός τρόπος ανακύκλωσης για την Σύρο και τις Κυκλάδες

Τα τέσσερα μηχανήματα που κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στο χώρο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης είναι: α) Shredder machine για το θρυμματισμό του πλαστικού σε νιφάδες, β) Injection machine για το λιώσιμο του πλαστικού και τη δημιουργία προϊόντων σε καλούπια, γ) Extrusion machine για τη παραγωγή νήματος για 3D printers, δ) Compression machine για τη παραγωγή πλαστικών πλακών.

Σκοπός του κέντρου ανακύκλωσης είναι να λειτουργήσει τόσο σαν κέντρο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, για μικρούς και μεγάλους, όσο και σαν ένας ανοιχτός δημιουργικός χώρος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κατασκευάζουν νέα αντικείμενα, από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το κέντρο είναι φορητό και τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ επιθυμούν να συνεργαστούν με φορείς, φεστιβάλ και εκδηλώσεις και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων για τη δημιουργική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων τους, καθότι στόχος είναι το κέντρο να είναι ένας χώρος ανοιχτός για εθελοντές και ενδιαφερόμενους για συνεργασίες.

Ελπίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου είναι να μας βοηθήσει όλους να έρθουμε σε επαφή με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών μας επιλογών, αλλά και των λύσεων που οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.