Τα οφέλη του σκύλου οδηγού στη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης

Στήριγμα για μία αυτόνομη ζωή

Ο τρόπος εκπαίδευσης ενός σκύλου οδηγού για ανθρώπους με οπτική αναπηρία, καθώς και η αξία ανεξαρτησίας που προσφέρει στην καθημερινότητά τους παρουσιάστηκαν στο κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο μίας ακόμη αξιέπαινης προσπάθειας για να καταστεί ο τόπος μας πιο φιλικός για τους πολίτες του.

Τη δράση συνδιοργάνωσαν ο Όμιλος Κυνόφιλων Σύρου και το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Κυκλάδων «Αρωγή», με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πολυχώρο PLAZA, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένους εκπαιδευτές – εθελοντές του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή», Νίκος Βαρθαλίτης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί μία από τις δράσεις του φορέα που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση των ατόμων με προβλήματα όρασης για να βγουν από το σπίτι τους και να περπατήσουν στην πόλη, με ασφάλεια και κυρίως χωρίς να ντρέπονται. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι στον προγραμματισμό του εντάσσεται μία ομιλία από οφθαλμιάτρους της Σύρου και ψυχολόγο, καθώς και η ενημέρωση μαθητών από παιδικούς σταθμούς μέχρι και το πανεπιστήμιο με δράσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά.

Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος Άννα-Μαρία Φωσκόλου ενημέρωσε το κοινό πως το Σωματείο αναζητά εθελοντές, οι οποίοι επιθυμούν να συνοδεύουν άτομα με προβλήματα όρασης στο δρόμο, ή και να τους κρατούν συντροφιά, διαβάζοντάς τους ένα βιβλίο.

Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑμεΑ, Ζωή Γερουλάνου.

Όπως τόνισε, στόχος του «Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» είναι να καλύψει την ανάγκη των ατόμων με προβλήματα όρασης για ασφαλή μετακίνηση με τη χρήση σκύλου οδηγού, αλλά και σκύλων βοήθειας. Παράλληλα, το Κέντρο προσπαθεί να ευαισθητοποιεί το ευρύτερο κοινό για θέματα που αφορούν τους Σκύλους Οδηγούς, καθώς και Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς σχετικά με την προσβασιμότητα του Σκύλου Οδηγού και σε συνεργασία μαζί τους να βελτιώνουν το θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται πως, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ως εταίροι φορείς με πολυετή πείρα στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα των ατόμων με προβλήματα όρασης όπως: το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων.

Οδηγός και πιστός Φίλος

Τα στάδια εκπαίδευσης ενός Σκύλου Οδηγού παρουσίασε ο χειριστής και εθελοντής του Κέντρου, Γιώργος Ντότας. Ένα κουτάβι ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο Εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει την κοινωνικοποίησή του από την ηλικία των 10 εβδομάδων μέχρι τους 12-14 μήνες. Παραδίδεται στον Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως Σκύλος Οδηγών. Η εκπαίδευσή του διαρκεί από 8 έως 12 μήνες. Ο Χειριστής με πρόβλημα όρασης εκπαιδεύεται μαζί με το Σκύλο Οδηγό για 3-4 εβδομάδες περίπου προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-8 χρόνια. Ο Σκύλος Οδηγός, όταν ολοκληρώσει την υπηρεσία του, «συνταξιοδοτείται» και επιστρέφει σε οικογένειες Αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο, δεδομένου ότι μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερα τρυφερή σχέση. Στην Ελλάδα, ως σκύλοι οδηγοί εκπαιδεύονται κυρίως λαμπραντόρ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Οδηγός Σκύλος του κ. Ντότα, Έκτορας καθώς και η πρέσβειρα του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, Ίρμα. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν και ρόλο συνοδού, προκειμένου να κατανοήσουν στην πράξη την καθοριστική σημασία του για την εξυπηρέτηση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία.