Πολιτιστική κληρονομιά και ανοιχτή καινοτομία στην Κέα

  • Πέμπτη, 20 Απριλίου, 2023 - 06:16

Η Ομοσπονδία Συλλόγου Γυναικών Κυκλάδων διοργανώνει στην Κέα ακόμα μία πρωτοπόρα και καινοτόμα δράση. Στο νησί, τις προσεχείς ημέρες, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και τεσσάρων Πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Εσθονία, Νορβηγία, Βουλγαρία), στο πλαίσιο συνεργασίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος eCHOing, με θέμα την ανοιχτή καινοτομία και την πολιτιστική κληρονομιά. Από τις 24 έως 28 Απριλίου, στο πανέμορφο νησί της Κέας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος σε σεμινάρια, πολιτιστικές διαδρομές, εργαστήρια κ.α., όλα με έναν κοινό στόχο: τον σχεδιασμό έργων και την εξεύρεση λύσεων μέσω της ανοικτής καινοτομίας των πανεπιστημίων για προκλήσεις της λειτουργίας των Συλλόγων, στην διάσωση, ανάδειξη και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της απεύθυνσής τους στο ευρύ κοινό.

Γνώση και πολιτισμός

Πρόκειται για ένα διά ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προώθηση του συμμετοχικού σχεδιασμού και της πολυεπίπεδης συνεργασίας για την ανοικτή καινοτομία και την πολιτιστική κληρονομιά στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 8 Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας: Ελένη Τριπολιτσιώτη (Σύλλογος Γυναικών Αρηίς Πάρου), Ανθούλα Θεοδωράκου (Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου), Ειρήνη Πιττακίδου (Σύλλογος Γυναικών Άνδρου), Μαρία Χιονάτου και Ζήνα Καστανιά (Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου). Ειρήνη Ανδριώτη (Σύλλογος Γυναικών Μήλου), Σύλλογος Γυναικών Τήνου και Σύλλογος Γυναικών Κέας και η Κατερίνα Φίλιππα (Σύλλογος Γυναικών Κύθνου). Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Αλέκα Αγγελετάκη, υπεύθυνη προγράμματος για την ΟΣΥΓΥ είναι η αντιπρόεδρος, Άννα Μαυρουδή, και η Ομάδα Διοίκησης Έργου αποτελείται από 2 νέες Κυκλαδίτισσες, την Ελευθερία Σαρρή από την Πάρο και τη Χριστίνα Κανέλλου από τη Μύκονο. Οι εκπρόσωποι έχουν ολοκληρώσει τα διαδικτυακά μαθήματα με πρωτότυπο διδακτικό υλικό που παρήχθη κατά την διάρκεια της 1ης φάσης του προγράμματος σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και την ανοικτή καινοτομία.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, καινοτόμα σεμινάρια, πολιτιστικές διαδρομές και άλλα ενδιαφέροντα δρώμενα. Το όφελος για τους Συλλόγους είναι οι γνώσεις για τον από κοινού σχεδιασμό έργων και υπηρεσιών και η εξεύρεση λύσεων μέσω της ανοικτής καινοτομίας των πανεπιστημίων για συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους, στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της απεύθυνσής τους στο ευρύ κοινό.

Το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Στυλιανός Ρέστης” στην Κορησσία με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Κέας. Βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και σε άλλους χώρους περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανοιχτής καινοτομίας πανεπιστημίων”

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών "Οι Κόρες Των Κυκλάδων" (ΟΣΥΓΥ) το 2022, ανέλαβε έναν νέο σημαντικό ρόλο, αυτόν του εταίρου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Κ2 «Ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανοιχτής καινοτομίας πανεπιστημίων – eCHOing», με αφετηρία τον Ιανουάριο του 2022 και συνολική διάρκεια 30 μηνών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί εξ’ ολοκλήρου ελληνική πρωτοβουλία γυναικών από την ΟΣΥΓΥ, το Πανεπιστήμιο Τrondheim και την εταιρεία εκπαιδευτικής καινοτομίας Web2Learn και συναγωνίστηκε εκατοντάδες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εγκριθεί.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη του πανεπιστημιακού τομέα ως πυλώνα ποικιλομορφίας, κοινωνικής συμπερίληψης, δημοκρατίας και κοινωνικής ευθύνης στις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία Covid-19. Ο γενικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι να βοηθήσει τα Πανεπιστήμια να επανεξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και κοινωνίας στην μετα-πανδημική εποχή. Επίσης, αποσκοπεί στο να γίνουν πιο ευέλικτα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις σε σημαντικούς τομείς κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, όπως για παράδειγμα ο πολιτιστικός τομέας, και πιο συγκεκριμένα οι μεσαίοι και μικροί πολιτιστικοί φορείς. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, τα πανεπιστήμια θα κατανοήσουν τη σημασία της παροχής καινοτόμων μορφών ψηφιακά βελτιωμένης γνώσης, σε πολιτιστικούς φορείς μέσω συνεργασιών προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει να ωφελήσει πρωτίστως ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές καθώς και μέλη πολιτιστικών φορέων συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών συμβουλίων, των εργαζομένων και των εθελοντών, όπως τοπικά μουσεία, δίκτυα χειροτεχνίας, πολιτιστικοί σύλλογοι ή ενώσεις.

Υγεία και ευ ζην
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή 21 Απριλίου, αρχίζει στη Σίφνο το 14ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και τον Σύλλογο Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι», με θέμα «Κυκλαδίτισσες και Υγεία : Σύγχρονες Προσεγγίσεις για το Ευ Ζην».

Μέσα από τις δράσεις του, το φετινό συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, είναι αφιερωμένο στο πάντα επίκαιρο θέμα της υγείας, με επίκεντρο τις σύγχρονες πρακτικές ευ ζην, ενώ θα επιχειρήσει να φωτίσει σύγχρονα, και σημαντικά θέματα όπως είναι η πανδημία, η κρατική και κοινωνική μέριμνα και οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων σε σχέση με τις υγειονομικές παροχές.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα εξεταστούν θέματα όπως “Οι σύγχρονες πρακτικές Ευ Ζην και τρόποι προσέγγισής τους στην κυκλαδική πραγματικότητα”, “Η εμπειρία της πανδημίας: ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισής τους” , “Η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σύγχρονη ευζωία”, “Η χάραξη εθνικών πολιτικών ευζωίας: εκπαίδευση, πρόληψη, κοινωνική μέριμνα” και “Η μεσογειακή διατροφή και Αιγιακή κουζίνα ως παράγοντες ευζωίας”. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου.

 

Ετικέτες: