Μέρος δεύτερο της υπόθεσης του Μπάμπη Δικτυόπουλου και των χρεών προς το δημόσιο

Ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή

Ενώπιον των Δικαστικών Αρχών στη Σύρο παρουσιάστηκε χθες το πρωί, ο πρώην υποδιευθυντής της Πολεοδομίας, Κυριάκος Δικτυόπουλος, στον οποίο - μετά την απολογία του για τη γνωστή υπόθεση χρεών προς το Δημόσιο ύψους 980 χιλιάδων ευρώ - επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δικτυόπουλος από το προαναφερόμενο ποσό, είχε καταβάλλει 270 χιλιάδες ευρώ, δηλώνοντας αδυναμία αποπληρωμής του εναπομείναντος ποσού αφού η ακίνητη περιουσία του (17 ακίνητα) είναι δεσμευμένη από το Δημόσιο. Ο ίδιος ανάφερε ότι ζει με δανεικά και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο δικηγόρος του, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δόλος αφού έχει καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό και παρόλα αυτά κρατήθηκε στις φυλακές Χίου.

Να σημειωθεί ότι από πλευράς του κ. Δικτυόπουλου ασκήθηκε έφεση, ενώ ο δικηγόρος του, Χρήστος Κακλαμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων στην “Κοινή Γνώμη” ότι “το δικαστήριο στάθηκε επιεικές απέναντι στον κατηγορούμενο, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη του προς το δημόσιο”.

Σε δεύτερο...χρόνο

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου για χρέη προς το δημόσιο, κάθισε χθες ο πρώην υποδιευθυντής της Πολεοδομίας, Κυριάκος Δικτυόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης κατέθεσε υπάλληλος της ΔΟΥ, η οποία αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, επισημαίνοντας ότι το ποσό των 980.000 ευρώ που φέρεται ο κατηγορούμενος να οφείλει, προέκυψε από έλεγχο που του έγινε το 2010.

Ο κ. Δικτυόπουλος ανέφερε κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ότι βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό που οφείλει και το οποίο ανέρχεται περίπου σε 600.000 ευρώ, λόγω του ότι έχει απολυθεί από το δημόσιο, ενώ τα 17 ακίνητα που είχε επί την κατοχή του, έχουν δεσμευτεί από το δημόσιο.

“Ζει με δανεικά. Αντιμετωπίζει μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα”, δήλωσε ο μάρτυρας υπεράσπισης που κατέθεσε για την υπόθεση.

Την ίδια γραμμή κράτησε και ο δικηγόρος υπεράσπισης, Χρήστος Κακλαμάνης, ο οποίος κατά την αγόρευσή του είπε ότι “είναι απαράδεκτο για ένα χρέος 980.000 ευρώ να δικάζεται δύο φορές, διότι το αδίκημα είναι ένα. Ο κ. Δικτυόπουλος έχει καταβάλλει πάνω από 270.000 και το υπόλοιπο χρέος του με τόκους και προσαυξήσεις, είναι περίπου 600.000. Ποιος πληρώνει 270.000 και μετά μπαίνει στις φυλακές. Πέρασε ένας άνθρωπος 70 ετών ολόκληρο το καλοκαίρι στα κρατητήρια της Χίου. Αυτό δεν έχει λογική. Προσπάθησε να πληρώσει, αλλά έχασε τη δουλειά του. Δεν έχει δόλο, αλλά αδυνατεί να πληρώσει. Το δημόσιο έχει δεσμεύσει τα 17 του ακίνητα. Δεν μπορεί να καταβάλλει το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό, διότι έχει καταστραφεί οικονομικά. Θα πρέπει το δικαστήριο να τον απαλλάξει”.

“Αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει”

Αμέσως μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μπαμπη Δικτυόπουλου, Χρήστος Κακλαμάνης δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Το Δικαστήριο στάθηκε επιεικές απέναντι στον κατηγορούμενο και στάθηκε διότι αναγνώρισε ότι έχει κάνει ότι μπορεί για να εξοφλήσει και ότι βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία. Βέβαια έχουμε παράπονο από την απόφαση με την έννοια ότι δεν έφτασε το Δικαστήριο να τολμήσει να τον απαλλάξει, διότι έπρεπε να τον απαλλάξει, διότι το έγκλημα της μη καταβολής στο δημόσιο, είναι έγκλημα που τελείται εκ δόλου. Όταν κάποιος βρίσκεται σε αδυναμία καταβολής πρέπει να απαλλάσσεται. Το Δικαστήριο δεν έφτασε έως εκεί, κάτι που ελπίζουμε να αναγνωρίσει το Εφετείο. Σε πρώτη φάση είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι αναγνωρίζοντας την κακή οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου, του επέβαλε την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή”.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 16 Μαΐου 2013, ο πρώην υποδιευθυντής της Πολεοδομίας, Κυριάκος Δικτυόπουλος, οδηγείται στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημελειοδικείου Σύρου, για οφειλές και χρέη προς το δημόσιο.

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον πρώην υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Αμέσως μετά την απόφαση των Δικαστικών Αρχών ο ίδιος, συνοδεία αστυνομικών, είχε οδηγηθεί προσωρινά στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου.

Στις 10 Ιουλίου 2013, στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, εκδικάστηκε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, με το Εφετείο να αρνείται το συγκεκριμένο αίτημα.

Η άρνηση αυτή βγήκε από το ότι το δικαστήριο δεν είχε πειστεί για την αγνότητα των προθέσεων του, όπως το αίτημα που είχε καταθέσει, σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, για έκδοση διαβατηρίου.

Μάλιστα με τα όσα είχαν αναφερθεί στη συγκεκριμένη δίκη, ο Κυριάκος Δικτυόπουλος είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την έκδοση νέου διαβατηρίου. Μάλιστα ο ίδιος είχε υποβάλει την αίτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στην Αθήνα και όχι στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου. Τη συγκεκριμένη αίτηση, συνόδευε και με μία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ισχυριζόταν πως σε βάρος του δεν εκκρεμούσε κάποια ποινική δίωξη για κακούργημα, κάτι που όπως επεσήμανε η πρόεδρος και ο Εισαγγελέας είναι αναληθές. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του περιεχομένου της πρωτόδικης απόφασης, ακούστηκε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει δείξει μεταμέλεια.

Ετικέτες: