Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

  • Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 27 Οκτ. 2016 - 7:39

Πυρκαγιά μεγάλης έντασης - έκτασης εκδηλώθηκε στις 16:40 χθες Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, από άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία, στην περιοχή του Μέγα Γυαλού της Νήσου Σύρου  και λόγω των αντίξοων συνθηκών, άνεμοι 8 μποφόρ, εξαπλώθηκε γρήγορα προς τις περιοχές Αμπέλα και Βάρη.  

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης κινητοποιήθηκε άμεσα με είκοσι (20)  πυροσβέστες που μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος με τέσσερα (4) υδροφόρα οχήματα, καθώς και δύο υδροφόρων του Δήμου και μία ιδιωτική και ενός εκσκαφέα.

Οι πυροσβέστες για περισσότερες από 5 ώρες προσπαθούσαν να δαμάσουν τις μεγάλες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους και με αντίπαλο τις ριπές ανέμου να  δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης,  μπόρεσαν  να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις λιγότερες απώλειες τις περιουσίες των Δημοτών της Σύρου και να προστατέψουν τις κατοικίες τους, αφού οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από αυτές.  Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν μερικά σπίτια στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 01:43 της 26-10-2016 αφού πρόλαβε να κατακάψει 3.700 στρέμματα  Δασικής  -χορτολιβαδικής έκτασης, καθώς και  καλλιεργήσιμες εκτάσεις ( ένα θερμοκήπιο, δυο  εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και ένα  κοντέινερ ) .

Τον επιχειρησιακό συντονισμό  όλων των Πυροσβεστικών Δυνάμεων όπου συντέλεσαν σε αυτή την πυροσβεστική επιχείρηση είχε ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Άγγελος Τριπολιτσιώτης, με την  άμεση συνεργασία του  Διοικητή της Π.Υ Ερμούπολης Μαυράγανη Παναγιώτη  του Πυραγού Σκόνδρα Δημητρίου του Πυραγού Ιάκωβου Τζώρτζη  καθώς και όλων των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της Π.Υ. Ερμούπολης.        

Σημαντική και καταλυτική ήταν η προσπάθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από τους κατοίκους, πολίτες, Εθελοντές, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και των Σύλλογο Κυνηγών, που με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους, υπήρξε το επιθυμείτο αποτέλεσμα.

Καθοριστική ήταν και η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ που από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς  διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κυκλοφορία των οχημάτων, η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη και υπευθυνο Γ.Γ.Π.Π Κο Λεονταρίτη Γεώργιο, καθώς και τον Κο  Δρόσο για την άμεση αποστολή υδροφόρων οχημάτων, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης με τον Δήμαρχο Κο Μαραγκό και τον Αντιδήμαρχο Κο Βουτσίνο,  καθώς και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Δημήτριο Νταλαχάνη, όπου απέστειλαν και ενίσχυσαν το έργο μας, με όλα τα υδροφόρα οχήματα που έχουν στην αρμοδιότητας τους.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν επιτυχώς όλες τις  αναζωπυρώσεις που προκλήθηκαν όλο το βράδυ.

Για την εξακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς διενεργείτε προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ Ερμούπολης.

Στο σημείο της πυρκαγιάς θα παραμείνουν επί δύο εικοσιτετράωρα ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις για να εξαλειφθεί η περίπτωση της αναζωπύρωσης.