Στη Σύρο μετακινήθηκε ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου, Γ. Γεωργακάκος αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντά του

Αστυνομικό έργο με εφόδια εμπειρίας και γνώσης

Συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Τη θέση του ως νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε κι επισήμως ο Γιώργος Γεωργακάκος, μετά τις πρόσφατες κρίσεις και τοποθετήσεις στις οποίες προέβη η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον ίδιο να έχει αφιχθεί στη Σύρο προ τριών ημερών και να βρίσκεται καθημερινά στην Υπηρεσία του.

Με πολύτιμη εμπειρία και γνώση στο αστυνομικό έργο, δεδομένης της πολυετούς θητείας του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία και έχει υπηρετήσει από διάφορες και σημαντικές θέσεις, συνεχίζει την επαγγελματική πορεία του, έχοντας πλέον την ευθύνη της καλής λειτουργίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, καθώς και των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων των Δωδεκανήσων.

Σημειώνεται εξ αρχής πως, ο ίδιος έχει υπηρετήσει επί πολλά έτη και στο νησιώτικο χώρο, έχοντας σαφή γνώση των θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία στον κατακερματισμένο γεωγραφικά σύμπλεγμα νησιών, μεταφέροντας προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Σύρου, την πολύτιμη εμπειρία του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μάλιστα, από τις πρώτες συναντήσεις του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων υπήρξε η χθεσινή επαφή του με τους εκπροσώπους – δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, στο γραφείο του, στο κτίριο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου στην Ερμούπολη, ώστε να τονίσει την αξία της συνέχισης της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για το αστυνομικό έργο στα νησιά.

Παρά το ότι ο ίδιος έχει μετακομίσει στο νησί της Σύρου το τελευταίο τριήμερο, ωστόσο, όπως επεσήμανε, προγραμματίζει τις επαφές γνωριμίας του με τους τοπικούς άρχοντες και τους εκπροσώπους των φορέων εντός των επόμενων ημερών, διευκρινίζοντας στο πλαίσιο της συνάντησης με τους δημοσιογράφους, πως αυτή η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της συνδράμει στο αποτελεσματικό έργο της Αστυνομίας.

Αν και ο κ.Γεωργακάκος αφιέρωσε αρκετή ώρα για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, στην οποία συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Γρ. Δημοσίων Σχέσεων & Ενημέρωσης των Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου, Αστυνόμος Α΄, Πέτρος Βασιλάκης, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί εξ αρχής σε δηλώσεις.

Η “Κοινή Γνώμη” μεταφέρει το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων με τον ίδιο, σκιαγραφώντας προς τους αναγνώστες την πορεία του ίδιου, μέσα από μία σύντομη αναδρομή της διαδρομής του, αλλά και μέσα από θέματα που συζητήθηκαν και αφορούν την εμπειρία του από την υπηρεσία του στα νησιά.

Τονίζεται πως, ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, αλλά έχει καταγωγή από την Μάνη και αποφασίστηκε η τοποθέτησή του στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν των κρίσεων της Αστυνομίας, οι οποίες και ανακοινώθηκαν περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Γλαφυρή περιγραφή του προσφυγικού – μεταναστευτικού με φόντο τα Δωδεκάνησα

Από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Γεωργακάκο αποτέλεσαν τα θέματα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά, κατάσταση την οποία και γνωρίζει ουσιαστικά, από τη θητεία του στις δύο Διευθύνσεις της Δωδεκανήσου, έχοντας μάλιστα στην ευθύνη του, τον συντονισμό του αστυνομικού έργου κατά το 2015, οπότε και οι ροές παρουσιάζονταν ιδιαιτέρως αυξημένες στον ελλαδικό χώρο.

Με φόντο και τον εξονυχιστικό έλεγχο που πρέπει να ασκείται δεδομένων των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, ο ίδιος μετέφερε την εμπειρία του – κυρίως - από το νησί της Κω.

Όπως σχολίασε, στο συγκεκριμένο νησί μετέβη με δεδομένη την έξαρση των προσφυγικών ροών που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, εξηγώντας πως το έργο και τα καθήκοντα των αστυνομικών ήταν αυξημένα. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, υπήρξαν ημέρες που ο αριθμός των ημερήσιων αφίξεων “άγγιζε” τους 1.200 συνανθρώπους μας, με το στάδιο της καταγραφής και της ταυτοποίησης να ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο.

Για την όσο το δυνατόν περισσότερο ομαλή αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο ίδιος υπενθύμισε πως σαφώς κι ενισχύθηκε η διαθέσιμη αστυνομική δύναμη στα Δωδεκάνησα. Αρχικά μάλιστα, είχε μεταφερθεί προσωπικό που υπηρέτησε στις υπηρεσίες διαχείρισης θεμάτων αλλοδαπών στην Αστυνομία, καθώς γνώριζε ουσιαστικότερα τα διάφορα θέματα που αφορούν στους αλλοδαπούς, ενώ όσο αυξάνονταν οι αφίξεις και ο αριθμός των προσφύγων, υπήρξε ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Frontex, Interpol) ώστε να αντιμετωπίζονται αμεσότερα και καλύτερα ζητήματα καταγραφής και ταυτοποίησης, καθώς ήταν επιβεβλημένη και η μετακίνηση διερμηνέων, που συνόδευαν τους αστυνομικούς.

Ερωτηθείς για τη στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες και καθημερινές προσφυγικές ροές, υπήρξε σαφής ως προς τον αρχικό έντονο δισταγμό, αλλά και την ξεκάθαρη άρνηση των κατοίκων, ωστόσο, σταδιακά όπως πρόσθεσε, υπήρξαν αλληλέγγυες συμπεριφορές και στάσεις.

Παράμετρος που αύξανε την ανησυχία στους νησιώτες παράλληλα με τις αφίξεις των προσφυγικών ροών, η δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού μάλιστα η Κως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους επισκέπτες διεθνώς.

Ο κ. Γεωργακάκος περιέγραψε δε, αρκετά περιστατικά άφιξης ροών και σε άλλα νησιά, όπως η Λέρος, αλλά και σε πολύ μικρότερα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως, στον αντίποδα, οι Κυκλάδες, λόγω γεωγραφικής θέσης, δεν έχουν γνωρίσει παρά μόνον σε έναν ελάχιστο βαθμό, το κύμα των ροών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Δωδεκάνησα.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε πως η αντιμετώπιση της έξαρσης του προσφυγικού προ δύο ετών, υπήρξε μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις που γνώρισε στη μέχρι σήμερα θητεία του, πάντοτε σε ό,τι αφορά γενικώς το μεταναστευτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τους δημοσιογράφους μεταφέρθηκε προς τον ίδιο η εικόνα των τεσσάρων περιπτώσεων άφιξης προσφύγων στη Σύρο.

Σε χαμηλό βαθμό η εγκληματικότητα στα νησιά

Στο πλαίσιο της συνολικής κουβέντας ζητήθηκε από τον κ. Γεωργακάκο και η διαπίστωσή του για τον βαθμό που υπάρχει εγκληματικότητα στο νησιώτικο χώρο. Αν και όπως παρατηρείται στα δημοσιογραφικά γραφεία και μέσω της συστηματικής και συνεπούς ενημέρωσης της Αστυνομίας σε ημερήσια βάση, οι Κυκλάδες αντιμετωπίζουν ηπιότερα περιστατικά σε σύγκριση με τα Δωδεκάνησα, ωστόσο, γενικότερα, τόνισε πως ο νησιώτικος χώρος του Νοτίου Αιγαίου παραμένει ιδιαιτέρως ασφαλής ως προορισμός επισκεπτών.

Έχοντας μάλιστα στα γεωγραφικά όριά του, τέσσερις κορυφαίους τουριστικούς τόπους όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Ρόδο και την Κω, διαπιστώνεται σταθερά πως το Ν. Αιγαίο καταγράφει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή η γνώμη δε, έχει πολλάκις υποστηριχθεί και δηλωθεί δημοσίως και από τους προκατόχους του.

Γνωριμία με τις τοπικές Αρχές και θέματα που αφορούν τη Σύρο

Ο κ. Γεωργακάκος αν κι έχει μετακομίσει στη Σύρο προ τριών ημερών, γνωστοποίησε πως στην “ατζέντα” του και τις προτεραιότητές του είναι ο προγραμματισμός πολλών συναντήσεων, προκειμένου να γνωρίσει - θεσμικά - τα πρόσωπα που εκπροσωπούν και αποτελούν τις τοπικές Αρχές. Ήδη έχουν προγραμματισθεί ραντεβού, τα οποία θα εξελίσσονται σταδιακά στον αμέσως προσεχή χρόνο ενώ σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε, ήδη είχε μία πρώτη σύντομη γνωριμία σε επίπεδο συστάσεων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κκ. Δωρόθεο Β΄, όπως παρομοίως, γνώρισε τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κατά την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της Ρόδου.

Με τον ίδιο να γνωστοποιεί μάλιστα πως, καθημερινά γνωρίζει τη Σύρο κι επιδιώκει αυτό, αφού πλέον κατοικεί εδώ, όσον αφορά στο θέμα του κυκλοφοριακού και της ακύρωσης των δημοτικών αποφάσεων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Ερμούπολης, περιορίστηκε στο να διευκρινίσει με σαφήνεια πως, έργο της Αστυνομίας είναι να ενεργεί βάσει των πινακίδων και της σήμανσης.

Ως εκ τούτου, κατέστησε ξεκάθαρο πως η Αστυνομία θα αναμένει την ενημέρωσή της για τις όποιες αλλαγές ή νέα δεδομένα προκύψουν, αμέσως μετά από την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα προσδιορίζει και θα κωδικοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Βασικοί σταθμοί της πορείας του στην Ελληνική Αστυνομία

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Γεωργακάκος έχει υπηρετήσει για περισσότερα από 20 έτη στα Δωδεκάνησα, ενώ το καλοκαίρι του 2014, για διάστημα ενός τετραμήνου είχε μετακινηθεί στη Σύρο. Ακολουθεί συνοπτική αναφορά στην πορεία του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

“Κατατάχτηκε στο Σώμα της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής ως Υπαξιωματικός (Σχολή Ενωμοταρχών) το 1984 και μετά την έξοδό του από τη Σχολή Ενωμοταρχών υπηρέτησε σε υπηρεσίες των Αθηνών.

Εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών και φοίτησε σε αυτή τη χρονική περίοδο 1990 - 1993.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αξιωματικών υπηρέτησε έως το 1995 σε διάφορες υπηρεσίες της Β/Α Αττικής και στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Καλαμακίου, απ’ όπου το καλοκαίρι του 1995 μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ρόδου .

  • Τον Μάιο 1996 μετατέθηκε στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου όπου και υπηρέτησε αρχικά ως προϊστάμενος του γραφείου αλλοδαπών και στη συνέχεια στη Δημόσια Ασφάλεια ως το Σεπτέμβριο 1998.

  • Από το 1998 ως Σεπτέμβριο 2001 μετατέθηκε στην Αθήνα και υπηρέτησε στην Υποδ/νση Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

  • Από τον Οκτώβριο 2001 ως και το Αύγουστο 2006 στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου.

  • Από τον Αύγουστο 2006 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε ως Διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού Ρόδου.

  • Από τον Οκτώβριο 2012 ως τον Απρίλιο 2014 ως Διοικητής στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου.

  • Από τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή τοποθετήθηκε ως Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.

  • Από τον Αύγουστο 2014 ως το Μάρτιο του 2015 υπηρέτησε στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου

  • Από τον Μάρτιο 2015 ως τον Φεβρουάριο 2017 μετατέθηκε και τοποθετήθηκε στη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου ως Διευθυντής.

  • Τον Φεβρουάριο 2017 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στην Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο μέχρι και τον Ιανουάριο 2018 και

  • Από τον Ιανουάριο 2018 τοποθετήθηκε ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής με έδρα τη Σύρο. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών και γνωρίζει την Αγγλική Γλώσσα. Στην πορεία της σταδιοδρομίας του μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορα επαγγελματικά θέματα. Για την υπηρεσιακή του απόδοση του έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές και μετάλλια αστυνομικής αξίας. Είναι έγγαμος με εκπαιδευτικό και πατέρας δύο παιδιών”.