Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποστράτηγου ο Ταξίαρχος Γιώργος Γεωργακάκος που υπηρέτησε στη Διοίκηση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου

“Οι αστυνομικοί στα νησιά υπερβάλλουν εαυτόν”

Απολογιστική “ματιά” στα 35 χρόνια που υπηρέτησε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας

Την πορεία του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκλήρωσε ο μέχρι πρότινος Ταξίαρχος, Γιώργος Γεωργακάκος που υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου και ο οποίος αποστρατεύθηκε προ δύο ημερών με τον βαθμό του Υποστράτηγου, μετά τις τελευταίες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο κ. Γεωργακάκος μετά από 35 έτη συνεχούς υπηρεσίας και ανάπτυξης αστυνομικού έργου σε πολλές περιοχές και δη στο νησιώτικο χώρο και της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, “έκλεισε” τον κύκλο του, “γεμάτος” από επαγγελματική εμπειρία στο Σώμα, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα, πραγματοποιώντας έναν σύντομο απολογισμό για την παρουσία του στο νησιώτικο χώρο.

Εκτός από τα σημαντικά γεγονότα που κλήθηκε με τη σειρά του να αντιμετωπίσει και από θέσεις επιτελικού χαρακτήρα στο Νότιο Αιγαίο, ο ίδιος μιλά και για την υποστελέχωση στις υπηρεσίες της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας πως το έργο και ο αγώνας των αστυνομικών στα νησιά σε καθημερινή βάση είναι ιδιαίτερα μεγάλος για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να προασπίσουν την “ταυτότητα” των προορισμών, ως τόπων που διακρίνονται για τον φιλήσυχο χαρακτήρα τους.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Γεωργακάκος μίλησε και για τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων που απαιτούν ιδιαίτερη ενίσχυση, ενώ έκανε αναφορά και στην αποτελεσματική συμβολή της Αστυνομίας, στην υπόθεση διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, μιλώντας για τη συνεργασία με τους φορείς και τις Αρχές της Σύρου, αναγνωρίζοντας μία ποιοτική και ουσιαστική επικοινωνία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο κ. Γεωργακάκος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας στο Νότιο Αιγαίο στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, έχοντας συμπληρώσει τον τελευταίο χρόνο της θητείας του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η θέση του θα πληρωθεί από τον Ταξίαρχο, Ιωσήφ Κανακουσάκη εντός των επόμενων ημερών, οπότε και ο ίδιος θα έρθει να αναλάβει τα καθήκοντά του επισήμως στην έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου, στη Σύρο.

  • Ολοκληρώσατε τη σταδιοδρομία σας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στη Σύρο, όταν σας ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις των κρίσεων της ηγεσίας προ ημερών. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα πρώτα συναισθήματα για την “σελίδα” που κλείνει στη διαδρομή σας;

“Στις 19 Φεβρουαρίου το απόγευμα πληροφορήθηκα την αποστρατεία μου. Ότι πήρα τον βαθμό του Υποστράτηγου κι αποστρατεύθηκα. Μπορώ να πω ότι φεύγω ευχαριστημένος, “γεμάτος” από Αστυνομία. Τα περισσότερα χρόνια ήμουν στη μάχιμη Αστυνόμευση και τα τελευταία τέσσερα λόγω θέσης είμαι επιτελικός. Μπορώ να πω ότι “χόρτασα” Αστυνομία ευχαριστημένος γι αυτό που μου προσέφερε και πιστεύω ότι πρόσφερα κι εγώ στο Σώμα. Έζησα στιγμές χαράς, έζησα στιγμές δύσκολες, έζησα στιγμές επικίνδυνες. Έχω πολλά να πω στους συναδέλφους και τα έλεγα στις συναντήσεις μας και στην επικοινωνία που είχαμε με τους διοικητές των νησιών. Έτσι, είτε πάω στη Ρόδο τώρα, είτε όπου αλλού, θα είμαι στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίζουν όποια δυσκολία. Θα είμαι στη διάθεσή τους αν θέλουν να βοηθήσω. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κόσμο της Σύρου για την υποδοχή, για τη φιλοξενία, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους όλους, σε όλα τα κατοικημένα νησιά. Έχουμε σαράντα κατοικημένα νησιά στο Νότιο Αιγαίο και θέλω να τους πω να είναι καλά αυτοί και οι οικογένειές τους. Εγώ ευχαριστημένος θα πάω να ενωθώ με την οικογένειά μου.”.

  • Ποια γεγονότα ξεχωρίζετε στην πορεία σας αναφορικά με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου; Υπάρχουν υποθέσεις που αποτέλεσαν ιδιαίτερες “ενότητες” στο “κεφάλαιο” της Ελληνικής Αστυνομίας και πήραν δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο;

“Έχω πει και το λέω χρόνια τώρα ότι κατέβηκα στη Ρόδο πρώτη φορά το 1975. Τέλος Ιανουαρίου του 1996 έγιναν τα Ίμια. Οπότε στη Ρόδο έζησα εκείνο το βράδυ το τί έγινε και για μερικές μέρες ακόμη. Έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μου. Έχω γράψει κάποια πράγματα, τα οποία τα έχω δώσει στη Σχολή της Αστυνομίας.

Το δεύτερο που κρατώ είναι οι μεταναστευτικές ροές της Κω τα έτη 2015 και 2016. Εκεί που κάθε μέρα μετράγαμε αφίξεις εκατοντάδων ανθρώπων που προέρχονταν είτε από εμπόλεμες ζώνες, είτε κυνηγημένοι, είτε ήταν οικονομικοί μετανάστες για να βρουν μία καλύτερη μοίρα. Ευχαριστώ και τους συναδέλφους που ήταν τότε στη Β΄ Δωδεκανήσου στην Κω και στη Λέρο, οι οποίοι εργάστηκαν πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.

Επίσης, δεν θα ξεχάσω το βράδυ εκείνο που έγινε η έκρηξη στο Παρίσι στο στάδιο (τρομοκρατική επίθεση), όπου από τα διεθνή μέσα αναφέρθηκαν ότι δύο από αυτούς που ήταν με τα εκρηκτικά είχαν περάσει από τη Λέρο. Έτυχε να το έχω ακούσει στο δελτίο ειδήσεων και είχα μιλήσει με τον διοικητή. Λέω να κοιτάξουμε να βρούμε στοιχεία. Και πράγματι μας πήραν από την ηγεσία ζητώντας στοιχεία. Οι συνάδελφοι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, οπότε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ήταν θέμα ωρών, είχαμε έτοιμη απάντηση με όλα. Κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με βάση τα στάνταρντ που έβαλαν και οι Ευρωπαίοι το πρόβλημα αυτό, διότι είχαμε και φωτογραφίες αυτών των ανθρώπων και αποτυπώματα και τα χαρτιά με τα οποία είχαν εμφανιστεί στο νησί της Λέρου.

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε με δυσκολία στις μεταναστευτικές ροές, αλλά στη συνέχεια ήταν όλα πιο εύκολα. Με τη συνδρομή και την ενίσχυση των συναδέλφων από άλλες περιοχές, έχουμε την κατάσταση αυτή που έχουμε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, που είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν στο Βόρειο Αιγαίο. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια όλοι οι συνάδελφοι εκεί για τη διαχείρισή τους.

Και εδώ στις Κυκλάδες, στη Μήλο, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίσαμε σε ό,τι μας προέκυψε. Και με την άφιξη των μεταναστών που είχαμε και με τους διακινητές που πιάστηκαν και πάλι με την επιμονή των συναδέλφων της Μήλου και το ίδιο και με την περίπτωση της απαγωγής του Πακιστανού στη Σίφνο. Και σε αυτό το περιστατικό, οι συνάδελφοι στάθηκαν στο ύψος τους και στη Σίφνο και από τη Μήλο και μπόρεσαν κι έπιασαν τους δράστες. Για ένα αστυνομικό τμήμα και μία αστυνομική Υπηρεσία του επιπέδου της Μήλου είναι μία μεγάλη επιτυχία αυτό που κατόρθωσαν. Συγχαρητήρια τους δίνω και να συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο.”.

  • Δεδομένου του όγκου των καθηκόντων και της υποστελέχωσης στα νησιά που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στις Κυκλάδες, πώς αξιολογείτε το καθημερινό έργο της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης;

“Δεν θέλω να αδικήσω άλλους συναδέλφους. Το καλοκαίρι περνάνε δύσκολα δυστυχώς κι άλλα νησιά. H Σαντορίνη με τον αριθμό των μεταναστών. Αρκεί να πω ότι ξεπερνούσαν τους 1.200 οι συλληφθέντες μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο να περάσουν μέσω του αεροδρομίου. Η Αστυνομία τα πήγε πολύ καλά. Σαφώς όμως και το νησί της Μυκόνου, με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει.

Υπερβάλλουν εαυτόν οι αστυνομικοί που εργάζονται σε αυτά τα νησιά για να μπορεί να υπάρχει η ασφάλεια στα νησιά αυτά, η ηρεμία και για να μην ακουστεί δυσφημιστικά το όνομα της Ελλάδος προς τα έξω. Διότι δυστυχώς στην εποχή τη σημερινή, ο Τουρισμός είναι ένας πυλώνας της οικονομίας μας. Και από αυτόν βγάζουμε περισσότερα χρήματα στη χώρα.”.

  • Σε ποιο βαθμό παρατηρείται η έλλειψη των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά;

“Το νησιωτικό σύμπλεγμα έχει ιδιαιτερότητες. Διότι η απόσταση των νησιών μεταξύ τους, η μη πυκνή μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, δεν δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε ευέλικτα. Δηλαδή θα πάρω κάποια άτομα από εδώ να τα μεταφέρω σε άλλο νησί που βρίσκεται ακόμη και κοντά στη Σύρο, όμως οι συνθήκες του ταξιδιού, τα δρομολόγια των πλοίων δεν ευνοούν να κάνουμε τέτοια μετακίνηση.

Είναι γεγονός και το διαπίστωσα πως οι Κυκλάδες είναι υποστελεχωμένες. Πιστεύω ότι είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστελέχωσης της Αστυνομίας. Πρέπει να έρθουν αστυνομικοί, οι οποίοι να μείνουν μόνιμα. Γιατί έρχονται αστυνομικοί αλλά μετά από λίγο φεύγουν. Στον μήνα επάνω ή πιο μετά. Μπαίνουν σε ειδικές υπηρεσίες, μπαίνουν σε άλλους χώρους όπου έχουν προνόμια περισσότερα και τί να το κάνουμε; Μπορεί να φαίνονται στα χαρτιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε.”.

  • Η Σύρος φημίζεται για τον φιλήσυχο “χαρακτήρα” της, ωστόσο, υπήρξαν το τελευταίο διάστημα περιστατικά κλοπών. Ποιο είναι το σχόλιό σας για την κατάσταση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

“Έχω πει ότι το νησί της Σύρου είναι ένα πολύ ήσυχο νησί. Από εκεί που δεν έχεις κλοπή και μία να υπάρξει μεταφράζεται σαν αύξηση εγκληματικότητας 100%. Οπότε “χτυπάει” στον κόσμο. Γεγονός, σε σχέση με τα άλλα νησιά, στα οποία έχω υπηρετήσει είναι πως η Σύρος είναι πάρα πολύ ήσυχος τόπος. Οι τελευταίες τέσσερις κλοπές έγιναν από έναν άνθρωπο συγκεκριμένο που πιάστηκε. Ό,τι άλλο συμβαίνει το αντιμετωπίζουμε. Και τα περιστατικά του καλοκαιριού, όλα τα παρακολουθούμε.”.

  • Υπηρετήσατε το τελευταίο έτος της “θητείας” σας στη Σύρο. Η συνεργασία σας με άλλους φορείς κι Αρχές υπήρξε θετική κι εποικοδομητική;

“Πάντα αρχή μου είναι να συνεργάζομαι. Ούτε αντιπαλότητες έχουμε, ούτε να χωρίσουμε κάτι. Δουλεύοντας για κάποιο κοινό καλό, μπορούμε να πάμε έναν τόπο μπροστά. Δεν μπορούμε να τσακωθούμε με κανέναν ούτε σε Δήμο, ούτε σε άλλες Υπηρεσίες. Και με όλους τους ένστολους έχω άριστες σχέσεις, κατανόηση και συνεργασία. Και με τη Δημοτική Αρχή τα πήγαμε καλά. Έχουμε μιλήσει και με βοήθησαν πολύ. Συνεργαστήκαμε όταν απαιτήθηκε. Για παράδειγμα στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκαν ώστε να πληροφορηθούμε έγκαιρα, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και όλα όσα έπρεπε να κάνουμε ώστε να βοηθηθεί το νησί.

Η ευχάριστη έκπληξη είναι και με το Νεώριο, που σε λίγο θα ξεκινήσει να λειτουργεί υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ήρθαν εδώ και γνώρισα τα πρόσωπα της διοίκησης και των εργαζομένων και της εταιρείας. Έχω αποκομίσει και καλές εντυπώσεις και αυτοί πιστεύω έχουν αποκομίσει καλές εντυπώσεις από εμάς.”.

  • Ποιο είναι το αποχαιρετιστήριο μήνυμά σας προς τους αστυνομικούς;

    “Τους εύχομαι καλή δύναμη, υγεία, υπομονή και ό,τι το καλύτερο. Να είναι κοντά στις οικογένειές τους. Είναι καλή πάστα ανθρώπων και θα βοηθήσουν την Αστυνομία.”.

Η πορεία του Γ. Γεωργακάκου σε τίτλους

Κατατάχτηκε στο Σώμα της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής ως Υπαξιωματικός (Σχολή Ενωμοταρχών) το 1984 και μετά την έξοδό του από τη Σχολή Ενωμοταρχών υπηρέτησε σε υπηρεσίες των Αθηνών. Εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών και φοίτησε σε αυτή τη χρονική περίοδο 1990 – 1993. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αξιωματικών υπηρέτησε έως το 1995 σε διάφορες υπηρεσίες της Β/Α Αττικής και στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Καλαμακίου, απ’ όπου το καλοκαίρι του 1995 μετατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ρόδου . Τον Μάιο 1996 μετατέθηκε στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου όπου και υπηρέτησε αρχικά ως προϊστάμενος του γραφείου αλλοδαπών και στη συνέχεια στη Δημόσια Ασφάλεια ως το Σεπτέμβριο 1998. Από το 1998 ως Σεπτέμβριο 2001 μετατέθηκε στην Αθήνα και υπηρέτησε στην Υποδ/νση Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Από τον Οκτώβριο 2001 ως και το Αύγουστο 2006 στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου. Από τον Αύγουστο 2006 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε ως Διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού Ρόδου. Από τον Οκτώβριο 2012 ως τον Απρίλιο 2014 ως Διοικητής στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου. Από τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή τοποθετήθηκε ως Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο. Από τον Αύγουστο 2014 ως το Μάρτιο του 2015 υπηρέτησε στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Από τον Μάρτιο 2015 ως τον Φεβρουάριο 2017 μετατέθηκε και τοποθετήθηκε στη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου ως Διευθυντής. Τον Φεβρουάριο 2017 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στην Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο μέχρι και τον Ιανουάριο 2018 και από τον Ιανουάριο 2018 τοποθετήθηκε ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής με έδρα τη Σύρο. Αποστρατεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2019 σε ηλικία 55 ετών. Στην πορεία της σταδιοδρομίας του μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορα επαγγελματικά θέματα. Για την υπηρεσιακή του απόδοση του έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές και μετάλλια αστυνομικής αξίας.