Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Β. Κοκμοτός μιλά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα στα νησιά

Σχεδιασμός και πρόληψη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Επισημάνσεις για τη συλλογική ευθύνη της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο πρόληψης

Στον μέγιστο δυνατό βαθμό είναι προετοιμασμένη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Αιγαίου για την αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή, Βασίλη Κοκμοτό, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Με αφορμή την απόκτηση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi 8, χθες, στις Κυκλάδες, το οποίο κι έχει έδρα τη Νάξο, ο ίδιος μίλησε για τον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε περιστατικό πυρκαγιάς στο νησιώτικο χώρο, στον οποίο ζουν πάρα πολλοί κάτοικοι, ενώ σήμερα βρίσκονται και αρκετοί επισκέπτες.

Ο κ. Κοκμοτός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Υπηρεσίας με ανθρώπινο δυναμικό, μέσω προσλήψεων εποχικού χαρακτήρα, ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα της αξιοποίησης εναέριων μέσων που έχει στη διάθεσή του το Σώμα, ώστε να καλυφθεί κάθε έκτακτη κατάσταση στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται πως, ήδη διανύουμε την αντιπυρική περίοδο με τα νησιά μάλιστα να έχουν πληγεί – ευτυχώς – σε ήπιο βαθμό από μικρής έκτασης πυρκαγιές μέχρι σήμερα.

Ο Περιφερειακός Διοικητής στο πλαίσιο των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως για ένα καλό κι άμεσο αποτέλεσμα σε επίπεδο επιχειρησιακής κατάσβεσης, φέρουν ευθύνη στον βαθμό που τους αναλογεί, όχι μόνον ο κάθε πολίτης, αλλά και η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, διευκρινίζοντας πως στα καθήκοντά τους είναι μεταξύ άλλων και η φροντίδα του καθαρισμού των οδικών δικτύων.

Ο κ. Κοκμοτός αναφέρθηκε και στην πολύτιμη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων στα νησιά, ενώ ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του, μιλώντας για τη φροντίδα που οφείλουμε όλοι να δείχνουμε απέναντι στο περιβάλλον.

  • Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και τήρηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Υπηρεσίας σας καθώς διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο; Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί με επιπλέον μέσα για να επιδεικνύει υψηλά αντανακλαστικά σε επίπεδο νομού και όχι μόνον;

“Βρισκόμαστε πλέον εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Τηρούμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Από σήμερα, έχουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πέραν όλων των υπολοίπων κι ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου, το οποίο θα εδρεύει στη Νάξο και θα καλύπτει όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και όχι μόνον.

Επιπλέον, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που είχαν τα Δωδεκάνησα όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και σήμερα (σσ. χθες), έχουμε μετασταθμεύσει δύο ελικόπτερα και μία ομάδα πεζοπόρων της 1ης ΕΜΑΚ. Αυτά είναι κάποια επιπλέον μέτρα για τα Δωδεκάνησα λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιπλέον, φέτος, υπάρχει μέριμνα και στον σχεδιασμό προβλέπεται και ελικόπτερο, το οποίο εδρεύει στη Νάξο με αεροφερόμενο τμήμα. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και υπάρχει λόγος θα χρησιμοποιήσουμε και αυτό προκειμένου να μεταφερθούν οι ανθρώπινες δυνάμεις στο σημείο που υπάρχει ανάγκη για κατάσβεση πυρκαγιάς από αερομεταφερόμενο τμήμα.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε κάποια περιστατικά, κυρίως στις Δυτικές Κυκλάδες. Ευτυχώς ήταν περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και τα οποία δεν ήταν πολύ μεγάλης έκτασης”.

  • Κρίνετε πως το διαθέσιμο προσωπικό της Υπηρεσίας σας επαρκεί ή χρειάζεται ενίσχυση; Κι αν δεν επαρκεί, έγιναν κάποιες σχετικές ενέργειες για την πρόσληψη ατόμων;

“Φέτος και σε αυτό το κομμάτι έχουμε ενισχυθεί αρκετά. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ιδρύσαμε στις Κυκλάδες τρία νέα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, ένα στο Κόρθι Άνδρου, ένα στην Κορωνίδα Νάξου κι ένα στον Πάνορμο Τήνου, πέραν όλων των υπολοίπων που υπήρχαν. Τα συγκεκριμένα πυροσβεστικά κλιμάκια και τα υπόλοιπα ενισχύθηκαν με την πρόσληψη 40 νέων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Επίσης και στον νομό Δωδεκανήσου ιδρύσαμε άλλα τέσσερα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια και πέραν του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, έγιναν προσλήψεις άλλων 60 ατόμων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης”.

  • Πρόκειται σίγουρα για μία σημαντική ενίσχυση.

“Ασφαλώς. Φέτος έγιναν μεγάλα βήματα προόδου προκειμένου τα νησιά μας να είναι πυρασφαλή και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι σημαντικό να γίνονται ουσιαστικά βήματα προκειμένου να ενισχύσουμε την πυροπροστασία του νησιωτικού συμπλέγματος”.

  • Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες διαπιστώνουν την τοποθέτηση ειδικών πινάκων στο οδικό δίκτυο, οι οποίοι λειτουργούν ενημερωτικά ως ημερήσιοι χάρτες για τον βαθμό επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς. Ρυθμίζονται από εσάς;

“Αυτή η σήμανση, αυτές οι πινακίδες τοποθετήθηκαν μετά από συνεννόηση και με προτροπή δική μας, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τοποθετήθηκαν σε κάποια κομβικά σημεία, σε κάποια κεντρικά σημεία ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να λαμβάνουν γνώση και πληροφόρηση σχετικά με την επικινδυνότητα σε ημερήσια βάση. Η αλλαγή του δείκτη γίνεται πάντα σε συνεννόηση για τον βαθμό επικινδυνότητας”.

  • Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, πραγματοποιούνται περιπολίες σε περιοχές της Σύρου και στα άλλα νησιά, από την Υπηρεσία σας;

“Ασφαλώς. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός το έχει προβλέψει αυτό. Ανάλογα με την επικινδυνότητα και τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται κλιμακωτά και καλύτερη επάνδρωση, αλλά και καλύτερη διασπορά οχημάτων.

Αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας λοιπόν, στελεχώνονται περιπολικά και υπάρχουν και δυνάμεις επιπλέον στον δρόμο.

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ο νομός Δωδεκανήσου έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι όλοι σε επιφυλακή, όλα τα οχήματα επανδρωμένα και όλοι σε ετοιμότητα”.

  • Στα νησιά είναι γνωστή η παρουσία εθελοντικών ομάδων που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για πιστοποιημένες ομάδες οι οποίες υπακούν τις οδηγίες σας;

“Σωστά. Έχουν εκπαιδευθεί. Υπάρχουν διάφορες εθελοντικές ομάδες εδώ στα νησιά, οι οποίες δεν είναι μόνον εκπαιδευμένες, αλλά είναι και πιστοποιημένες. Αυτές λειτουργούν όταν καλούνται να συνδράμουν στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος. Όλα αυτά τα άτομα μπαίνουν κάτω από την “ομπρέλα” του επικεφαλής αξιωματικού της πυρκαγιάς, δηλαδή στην “ομπρέλα” του συντονιστή του έργου της κατάσβεσης”.

  • Πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία από εσάς σε έναν χώρο κατακερματισμένο με δεδομένη και τη δύναμη που έχετε σε επίπεδο προσώπων;

“Σίγουρα ο σχεδιασμός είναι το ήμισυ του παντός. Αν κάποιος έχει σχεδιάσει καλά και γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής, νομίζω ότι μπορεί να προσδοκά και καλά αποτελέσματα.

Εμείς σε αυτό το θέμα θεωρώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Κι εγώ προσωπικά έχω διατελέσει πολλά χρόνια στις Κυκλάδες και σαν Διοικητής και σαν στέλεχος της Υπηρεσίας, όπως επίσης και στον νομό Δωδεκανήσου. Το ίδιο και ο Διοικητής νομού και τα περισσότερα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στην περιοχή και τα άλλα νησιά, πέραν του ότι είναι έμπειρο προσωπικό είναι και προσωπικό το οποίο γνωρίζει καλά την περιοχή του.

Άρα, οι περισσότεροι είναι πολλά χρόνια στην Υπηρεσία στα νησιά και γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου στον οποίον υπηρετούν. Γνωρίζουν ό,τι σχετίζεται με τα γραφεία, αλλά και με τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ γνωρίζουν όλα όσα αφορούν στη μορφολογία, στα μετεωρολογικά δεδομένα των νησιών. Όλα τα παραπάνω παίζουν τον ρόλο τους”.

  • Άρα, υπάρχει ετοιμότητα σε απόλυτο βαθμό και τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες των νησιών μπορούν να νιώθουν ασφαλείς λόγω της δικής σας προετοιμασίας κι επιχειρησιακής ετοιμότητας;

“Ασφαλώς. Βέβαια είναι μία δουλειά απρόβλεπτη και κανένας δεν ξέρει στο επόμενο λεπτό τί μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, πάντα προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την έκβαση μίας πυρκαγιάς. Πολλές φορές οι συνθήκες μπορεί να είναι τόσο πολύ δύσκολες κι όσες δυνάμεις να έχεις και όσο καλή προετοιμασία να έχεις κάνει, να μην είναι αρκετά, ώστε να αντιμετωπίσεις μία καταστροφή μεγάλης έκτασης και μεγάλου βαθμού.

Πάντως, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε και με το ανθρώπινο δυναμικό, προσπαθούμε να έχουμε την κατάλληλη αξιοποίησή τους ώστε να πετύχουμε το υψηλότερο αποτέλεσμα”.

  • Αναφορικά με την αντιμετώπιση πυρκαγιών έχουν έναν σημαντικό ρόλο κι άλλες πλευρές όπως η Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μέριμνα σε επίπεδο πρόληψης από αυτές τις πλευρές;

“Αναφορικά με την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, σίγουρα εμείς είμαστε ο κύριος φορέας διαχείρισης, αλλά πέραν αυτού όμως, στο συγκεκριμένο κομμάτι εμπλέκονται κι άλλοι φορείς κι άλλες υπηρεσίες και έχουν ενεργό ρόλο.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση μίας δασικής πυρκαγιάς διαδραματίζει και η πρόληψη. Σημαντικότατο ρόλο.

Άρα, θεωρώ πως για την έκβαση μίας πυρκαγιάς έχουν ευθύνη κι άλλοι, όπως και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, καθώς όμως και ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Δασαρχείο.

Επίσης, παίζει ρόλο αν είναι καλά συντηρημένοι οι δρόμοι, το οδικό δίκτυο και αν έχει καθαριστεί η παρόδια βλάστηση των δρόμων. Παρομοίως, αν τα αλσύλλια είναι καθαρισμένα, αν τα οικόπεδα είναι φροντισμένα και παίζει ρόλο αν οι πολίτες αντιλαμβάνονται κι έχουν συναίσθηση του κινδύνου που εγκυμονεί κι έχουν προβεί στον καθαρισμό και στην απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης. Επιπλέον, πρέπει τα υδροστόμια πυρόσβεσης και οι κρουνοί είναι συντηρημένοι και να λειτουργούν καλώς. Για όλα αυτά κάποιοι πρέπει να φροντίζουν”.

  • Στη Σύρο ή και σε άλλα νησιά έχετε διαπιστώσει εκκρεμότητες αναφορικά με όσα προαναφέρατε;

“Υπάρχουν θέματα. Δηλαδή, ακόμη και τώρα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν θέματα και στα οικόπεδα καθώς σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και στη Σύρο και στα νησιά είναι ακαθάριστα. Οι πολίτες ή δείχνουν άγνοια κινδύνου ή αμελούν να κάνουν όσα επιβάλλεται να γίνονται για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Κάποιοι βέβαια μπορεί και να έχουν εγκαταλείψει τους χώρους. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν έχουν μεριμνήσει να καθαρίσουν εγκαίρως τα οικόπεδα. Να πω ότι ακόμη και τώρα ας το πράξουν γιατί ποτέ δεν είναι αργά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους.

Και στα οδικά δίκτυα δυστυχώς υπάρχουν θέματα και προβλήματα. Ακόμη και στο νησί της Σύρου θα παρατηρεί ο καθένας ότι δεν έχει καθαριστεί πλήρως το οδικό δίκτυο, αλλά υπάρχουν τμηματικές παρεμβάσεις. Κάποια τμήματα δρόμων είναι αφημένα στην τύχη τους.

Είχαμε πολλά θέματα με τις χωματερές και είχαμε το τελευταίο διάστημα στις Κυκλάδες προβλήματα με την Τήνο, καθώς επίσης και με άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κάσος, η Σύμη, η Λέρος. Δυστυχώς σε αυτήν την κατεύθυνση της ασφάλειας θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε, οι πολίτες αλλά και η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού και ο καθένας να αναλάβει ό,τι προβλέπεται.

Θέλει συλλογική προσπάθεια και καθημερινό αγώνα γιατί όταν ξεσπάσει μία πυρκαγιά οι συνθήκες μπορεί να είναι ακραίες. Αν προληπτικά δεν έχουμε προβεί σε δράσεις κι ενέργειες, πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να μην βιώσουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Ας δούμε τα τραγικά γεγονότα της χώρας μας και από αυτά ας παραδειγματιστούμε για να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν”.