Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ για τον έρανο αγάπης

Θεμέλιο αρωγής η αγάπη

Φιλανθρωπική προσφορά στους αναξιοπαθούντες και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας από την πολυνησιακή Μητρόπολη Σύρου

Την πολύτιμη συνεισφορά των πιστών και όλων εκείνων που επιθυμούν να συνδράμουν στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που αποτελούν θύματα της δυσπραγίας των καιρών, αιτείται η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ενόψει της γιορτής της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης, μίλησε για τον έρανο αγάπης που διεξάγεται στο σύνολο των νησιών της πολυνησιακής Μητρόπολης, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό την αρωγή των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση.

Ο κκ Δωρόθεος Β΄ σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η κρίση έχει αγγίξει τις Μονές, τις ενορίες ακόμη και το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας στην Τήνο, από όπου η Μητρόπολη νομοθετημένα λαμβάνει ένα ελάχιστο ποσοστό επί των εσόδων. Προκειμένου ωστόσο να επιτύχει το στόχο της και να ανακουφιστούν κάποιοι συνάνθρωποί μας, κάλεσε τους πιστούς να αναζητήσουν τα κουπόνια αγάπης - δύο και πέντε ευρώ - από τις ενορίες, συνδράμοντας μέσω αυτού του τρόπου με τη δική τους παρουσία στον έρανο φιλαλληλίας.

Αίσθημα ευθύνης προς το συνάνθρωπο

“Κάθε χρόνο, το έργο μας γίνεται μεγαλύτερο και ο Σταυρός του είναι πιο δυσβάσταχτος, αφού τα προβλήματα και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, πληθύνονται και μεγαλώνουν δυστυχώς”, σημείωσε αρχικά ο Μητροπολίτης, λέγοντας πως ο έρανος αγάπης και φιλαλληλίας που διεξάγεται κάθε χρόνο, στοχεύει στην ενίσχυση των εσόδων του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης, τα οποία προωθούνται κατάλληλα για να ανακουφιστούν οικονομικά αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας. Ο ίδιος δε, τόνισε πως όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, δύνανται να αγοράζουν τα κουπόνια αξίας δύο και πέντε ευρώ από όλες τις ενορίες των δώδεκα νησιών, ώστε “να συνεχιστεί το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο η Ιερά Μητρόπολη τα τελευταία χρόνια επιτελεί με αίσθημα ευθύνης”.

Ο έρανος αγάπης, τόνισε επιπρόσθετα, ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Μητρόπολης, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. “Η γιορτή αυτή και το ιερότατο πρόσωπο της Παναγίας μας, μας καλούν όλους σε ένα προσκλητήριο πνευματικής εγρήγορσης και εσωτερικής αναγεννήσεως αφού η Παναγία είναι η Εκκλησία κατά τους Πατέρες μας και η Εκκλησία είναι η Παναγία, στη στοργική αγκαλιά της οποίας όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουμε μία θέση” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος ταυτόχρονα στο δύσκολο ρόλο που καλείται η Εκκλησία να εκπληρώσει και δη σε περίοδο κρίσης. “Μακάρι αυτή τη φιλανθρωπική δράση την οποία επιτελεί η Μητρόπολη να την επιτελούσε ένας άλλος θεσμικός φορέας στον τόπο, στην πατρίδα μας και στις επιμέρους κοινωνίες, όμως η Εκκλησία έχει επιφορτιστεί με τον συγκεκριμένο ρόλο αφού αυτό άφησαν ως ιερή παρακαταθήκη οι Πατέρες της”, εξήγησε.

Υπό την πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης, το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επιθυμώντας να διασαφηνίσει τους λόγους που η Ιερά Μητρόπολη έχει ανάγκη από την υποστήριξη των πιστών, εξήγησε πως το δύσκολο έργο που αναπτύσσει, συναντά τις γενικότερες οικονομικές δυσκολίες της εποχής. “Πολλοί πιστεύουν ότι η Ιερά Μητρόπολη της Σύρου επειδή έχει στην πνευματική της δικαιοδοσία το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, δεν έχει καμία οικονομική ανάγκη. Αλλά αυτό είναι λάθος.”, τόνισε, λέγοντας ότι, το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας “είναι ένας ανεξάρτητος πνευματικός οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, του κράτους, της διοικούσας επιτροπής του οποίου προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου” και πως το νομοθετημένο ποσοστό που εισπράττει η Μητρόπολη από το Ίδρυμα από την πρώτη ημέρα σύστασής του “είναι μόνο το 2% επί των εσόδων του”. Μέχρι αυτή την περίοδο του τρέχοντος έτους, η Μητρόπολη, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος έχει εισπράξει 49.500 ευρώ, “χρήματα που όπως ορίζει ο νόμος είναι για τα λειτουργικά έξοδα της Ιεράς Μητρόπολης”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, “Η Μητρόπολη έχει την ευλογία να έχει το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και το Ίδρυμα αλλά να εισπράττει το λιγότερο νομοθετημένο ποσοστό από ό,τι εισπράττει ο δήμος Τήνου, το Λιμενικό Ταμείου Τήνου – Άνδρου, η Αποστολική Διακονία, το Γηροκομείο της Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού” εκφράζοντας παράλληλα τη μέγιστη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των μελών του ΔΣ του Ιδρύματος, που οποιαδήποτε στιγμή ζητήθηκε, συνέδραμαν το ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης.

Σημαντική η προσφορά όλων

Ο Σεβασμιώτατος, εξήγησε επιπλέον πως, η κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες των καιρών έχουν επηρεάσει τα έσοδα του Ιδρύματος και των ενοριών τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τους πιστούς, που ήδη πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Η κρίση βέβαια όπως υπογράμμισε, έχει γεννήσει στους ανθρώπους την ανάγκη για συχνότερη και βαθύτερη πνευματική επικοινωνία με το Θεό. “Μετά ταύτα, η Ιερά μας Μητρόπολη δεν είναι ούτε πλουσία, ούτε οικονομικά τόσο ισχυρή όσο νομίζουν, όσοι το νομίζουν και είναι λάθος. Έχει ανάγκη από τη στήριξη των ενοριών και των Μονών και του λαού μας”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Μητρόπολη πρέπει να φροντίσει να συνεχίζει να συμπαραστέκεται στις αδύναμες οικογένειες, τους φοιτητές από τα νησιά της Μητρόπολης και να μεριμνά για το φαγητό των μικρών μαθητών σε κάποια σχολεία που έχει παραστεί ανάγκη. Θετικό σημείο που στάθηκε ακολούθως, αποτέλεσε και η ανάληψη φροντίδας μέρους των οικογενειών αυτών, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ώστε τα χρήματα που απομένουν στη Μητρόπολη να διοχετεύονται σε άλλες δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Επεσήμανε τέλος, πως, ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των συνανθρώπων μας που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιατροφαρμακευτική στήριξη που παρέχει η Μητρόπολη προς τα Πολυδύναμα Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας των δώδεκα νησιών, αρκετές φορές από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ”Αποστολή” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Απόσπασμα από το μήνυμα του Μητροπολίτη

“Θέλω να παρακαλέσω όλους, αφού αφήσουμε κατά μέρος την κριτική και τα πολλά λόγια να προχωρήσουμε σε ένα έργο αγάπης, φιλαλληλίας, φιλαδελφείας και στήριξης του διπλανού μας. Σήμερα είναι η εποχή που πρέπει να επιβεβαιώσουμε τα λόγια των πατέρων της Εκκλησίας μας “Οίδα τον διπλανόν μου, οίδα τον Θεόν μου”. Και όπως μπροστά στο Θεό θα στεκόμουν με σεβασμό και δέος, θα σταθώ με σεβασμό και δέος βλέποντας το πρόσωπο του διπλανού μου, του αδελφού μου, ο οποίος μπορεί εξωτερικά να φαίνεται χαμογελαστός και εύχαρης γιατί η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να κάνει τίποτε διαφορετικό, αλλά εσωτερικά είναι πολύ πληγωμένος, πικραμένος, ενίοτε και απογοητευμένος και έχει ανάγκη από έναν λόγο στήριξης αλλά και από μία βοήθεια που δυστυχώς ή θέλουμε ή δε θέλουμε σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας. Υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που μέχρι χθες είχαν τα πάντα και ξαφνικά τα έχασαν. Ας σταθούμε λοιπόν αρωγοί προς το έργο της Εκκλησίας, που είναι έργο της κοινωνίας και προσφορά στον διπλανό μας”.