Μεγαλοπρεπής εορτασμός του πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου

Το θαλασσοδαρμένο Άγιο των Ναυτικών, προστάτη των παιδιών και των φτωχών και πολιούχο της Άγιο Νικόλαο τίμησε σήμερα το πρωί, ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής, το νησί της Σύρου με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και παρουσία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β', του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου και του ιερού κλήρου του νησιού.

Στον εορτασμό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συμβουλίου Επικρατείας, Απόστολος Ρίζος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σπύρος Σπυρίδων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και πολλοί πιστοί οι οποίοι είχαν συρρεύσει από νωρίς στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η απονομή τιμητικών μεταλλίων της Ιεράς Μητρόπολης σε εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιριών Blue Star Ferries, NEL και Hellenic Seaways για την πολύτιμη προσφορά τους στα νησιά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη Λιτανεία της ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος εκ των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία αναπέμφθηκαν δεήσεις στην Πλατεία Μιαούλη υπέρ των ναυτιλλομένων και των εργαζομένων στη θάλασσα και στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις και στην Πλατεία Κανάρη υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εν θαλάσση πνιγέντων και ναυάγιω τελειωθέντων πατέρων και αδελφών μας. Ακολούθηση ρίψη στεφάνων στη μνήμη των ναυτικών που χάθηκαν ταξιδεύοντας στα πελάγη και τους ωκεανούς της οικουμένης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β', τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπυρίδωνος, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου κ. Γιώργο Μηλιό.

Τιμές απέδωσαν επίσης πλοία του Λιμενικού Σώματος, τα σκάφη των αλιέων και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, το Aqua Jewel και το Blue Star Paros, τα οποία ήταν προσορμισμένα στο λιμάνι της Σύρου. Σημειώνεται ότι κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου κ. Ευαγγέλου Αποστολάκη,η Π/Κ του Πολεμικού Ναυτικού "ΜΠΛΕΣΑΣ", είχε προσορμιστεί από χθες στο λιμένα της Ερμούπολης, προκειμένου να αποδώσει τιμές στη σημερινή λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του τιμίου αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου.