Αναζητείται τρόπος επίλυσης του προβλήματος του ΠΙΙΕΤ που ταλανίζει την Τήνο

Συναντήσεις και εκκλήσεις

  • Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10

Συνεχίζει να απασχολεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Τήνο και αφορά στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), με την πρώτη συνεδρίαση της νέας Διοικούσας Επιτροπής, τις συναντήσεις και επαφές των ενδιαφερόμενων με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και εκκλήσεις εκ μέρους της καθολικής εκκλησίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, την οποία νομιμοποίησε απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σ. Σπυρίδων, πραγματοποιήθηκε εχθές στην Τήνο, υπό τις αποδοκιμασίες Τηνίων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο συνεδρίασης, υπό την παρουσία όμως των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού, που είχαν ενισχυθεί και με την παρουσία ανδρών της αστυνομίας από τη Σύρο.

Με αίτημα την επιστροφή του Ιδρύματος στην προτέρα θεσμική του κατάσταση, υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων από την Τήνο με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γεώργιο Καλαντζή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετείχαν ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, ο έπαρχος, Γιάννης Γιαγιάς, ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Σώχος, ο δημοσιογράφος Ξενοφών Μπρουντζάκης, ενώ παρέστησαν και ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδωνος και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Κοντογεώργης.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Τήνου, Σ. Ορφανός, «Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ των νομικών συμβούλων ώστε να διευκρινιστούν όλα τα επιμέρους θέματα για να τεθούν υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τρόπο αναλυτικό και νομικά εμπεριστατωμένο.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα και ανέφερε ότι στο κύριο θέμα που αφορά στο χαρακτήρα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με το Υπουργείο και προς άρση κάθε παρεξήγησης θα ληφθεί όποιο μέτρο κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο του πνεύματος που καθορίζει ο Νόμος 349/1976».

Έκφραση συμπαράστασης

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, γνωστοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη και επικέντρωσε στις προσπάθειες του κόμματος του για επαναφορά του ΠΙΙΕΤ στην πρότερη κατάσταση του.

«Στη συζήτηση εκτέθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και οι αντιθέσεις τόσο στη διαδικασία, όσο και στην ουσία των τροπολογιών του ν. 4301/14, ενώ η μόνη βασική συμφωνία επήλθε στην γενική παραδοχή του χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ, ως ιδιάζον Εθνικό και Θρησκευτικό Ίδρυμα ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το κράτος.

Συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο πλευρών, παρουσία και εκπροσώπου της εκκλησίας, η οποία θα αναλάβει το έργο της καταγραφής και ανταλλαγής νομικών επιχειρημάτων για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ενισχυμένης ψήφου του Μητροπολίτη στη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, καθώς και στη συμμετοχή του στην επιτροπή διορισμού του διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου, χωρίς να επέλθει ουσιαστική συμφωνία.

Από την πλευρά μας, ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε δριμεία κριτική στη μεθοδολογία των τροπολογιών, που χωρίς καμιά διαβούλευση ούτε με το δήμο, ούτε καν με τη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, ψηφίστηκαν στη βουλή με διαδικασίες εξπρές, προφανώς παρακάμπτοντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις της τηνιακής κοινωνίας. Επεσήμανε επίσης ότι αν υπήρχε διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα, κάτι που μπορεί και που πρέπει να συμβεί, με την επαναφορά του χαρακτήρα και του ρόλου του ΠΙΙΕΤ στην προηγούμενη προ του ν. 4301/14 κατάσταση.

Τέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα της τηνιακής κοινωνίας για τον παραπάνω στόχο και θα συμβάλλει σε όποια λύση οδηγεί σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Χριστιανική εκεχειρία

Πέραν των πολιτικών εκπροσώπων μία φιλική και πατρική έκκληση για μία χριστιανική εκεχειρία εν όψη Χριστουγέννων , απηύθυνε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου, Νικόλαος.

«Η εορτή των Χριστουγέννων είναι πολύ κοντά! Η εορτή της γέννησης της ενσαρκωμένης Αγάπης δεν είναι μία θεωρία, αλλά μία πραγματικότητα. Ένα ιστορικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε μια φορά για πάντα, αλλά και που εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να βιώνουμε κάθε μέρα.

Η βίωση της αγάπης δεν είναι υπόθεση μόνο των παιδιών που έχουν το δικό τους τρόπο να τη ζουν, αλλά και των μεγάλων, όλων εκείνων που διαθέτουν μια χριστιανική καρδιά που ξέρει να αγαπά και να συγχωρεί.

Πολύ προβληματίζομαι αυτές τις άγιες ημέρες που έρχονται, αν θα μπορέσουμε ειλικρινά και αληθινά να βιώσουμε το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης των Χριστουγέννων, μετά από όσα άρχισαν να συμβαίνουν στο νησί της Τήνου και που δε γνωρίζουμε πότε και πως θα τελειώσουν.

Κάνω έκκληση και προς τις δύο πλευρές, κατά τις επερχόμενες εορτές των Χριστουγέννων, να γίνει μία «χριστιανική εκεχειρία». Να ηρεμήσουν τα πνεύματα ώστε, μετά τις εορτές, οι όποιες προσπάθειες διευθέτησης του θέματος, να γίνουν μέσα σε κλίμα πραγματικά χριστιανικό. Η διεκδίκηση της αλήθειας ή του ορθού, δε μπορεί να γίνεται εις βάρος της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού. Έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πλέον αγώνας γύρω από ένα ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ, αλλά γύρω από κάτι διαφορετικό.

Προσεύχομαι στο Θεό, με τις ικεσίες της Μεγαλόχαρης Παναγίας, να φωτίσει με το Πανάγιο Πνεύμα Του θεσμούς και πρόσωπα που άμεσα εμπλέκονται στη Διοίκηση του ΠΙΙΕΤ, ώστε: να συνεχιστεί η ιερότητα και η παγκόσμια πνευματική ακτινοβολία του, την οποία εγγυάται η Εκκλησία, αλλά και να εξασφαλιστεί το πλούσιο κοινωνικό, πολιτιστικό και ευεργετικό έργο του, που εγγυάται η ενεργός συμμετοχή του Τηνιακού λαού.

Καλά Χριστούγεννα με αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη για να είναι χριστιανικά και εγγύηση για μια ευτυχισμένη νέα χρονιά 2015».

Ετικέτες: