Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

Η ζωή του Ιησού είναι και δική μας

Τα γεγονότα της ζωής του Ιησού Χριστού, η οποία θα είναι και δική μας ζωή εάν επιθυμούμε να είμαστε μαθητές του, μελετά αυτή την εβδομάδα ο Λόγος του Κυρίου, όπως επισημαίνει ο π. Γιάννης Μαραγκός μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του. 

Κατέστησε δε γνωστό πως εκείνα τα γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή του Ευαγγελιστή Ιωάννη και τον οδήγησαν να κάνει τη ζωή του Ιησού, ζωή δική του. 

Ο Ευαγγελιστής αρχίζει την αφήγηση του ευαγγελίου του με ένα λογοτεχνικό τέχνασμα. Τοποθετεί μερικά γεγονότα που σκοπεύει να αφηγηθεί στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν την τρίτη ημέρα της εβδομάδας. Ο Ιωάννης Βαπτιστής στο πρόσωπο του Χριστού αναγνώρισε τον αναμενόμενο Μεσσία και προσκαλεί τους μαθητές του να τον αποκαλούσαν. Ο τόπος όπου συμβαίνουν όλα αυτά είναι η Βηθανία πέρα από τον Ιορδάνη, όπου βάπτιζε ο Ιωάννης.
Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη: “Την άλλη μέρα ο Ιωάννης στεκόταν πάλι με δύο από τους μαθητές του. «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού». Οι δύο μαθητές τον άκουσαν να το λέει και ακολούθησαν τον Ιησού. Ο Ιησούς γύρισε και, βλέποντάς τους να τον ακολουθούν, τους είπε: «Τι θέλετε;» Κι αυτοί του απάντησαν: «Ραββί –που σημαίνει Διδάσκαλε– πού μένεις;». «Ελάτε και θα δείτε», τους λέει.

Πήγαν, λοιπόν, και είδαν που μένει ο Ιησούς κι εκείνη την ημέρα έμειναν κοντά του. Η ώρα ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα. Ο ένας από τους δύο που άκουσαν τα λόγια του Ιωάννη ήταν ο Ανδρέας ο αδερφός του Σίμωνα Πέτρου. Αυτός βρίσκει αργότερα τον αδερφό του Σίμωνα και του λέει “βρήκαμε τον Μεσσία”, που σημαίνει τον Χριστό και τον έφερσ τον Ιησού. Τότε, ο Ιησούς τον κοίταξε μέσα στα μάτια και είπε: “Εσύ είσαι ο Σίμωνας, ο γιος του Ιωάννη. Εσύ θα κληθείς Κηφάς, δηλαδή Πέτρος”.