Λαμπρός ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη

  • Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2015 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 7 Αυγ. 2015 - 7:42

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ερμουπόλεως, ανεγερθέντα το 1824 από τους Μικρασιάτες, Χίους και Ψαριανούς πρόσφυγες και πρώτους οικιστές της Ερμούπολης.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιὼτατος κ. Δωρόθεος Β', συμπαραστατούμενος από τον ιερό Κλήρο της Σύρου, έψαλλε ο Βυζαντινός χορός των Ιεροψαλτών, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθους πιστών.

Ακολούθησε με κάθε εκκλησιαστική τάξη η Λιτανεία της ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως, πλαισιουμένη από τη Δημοτική Φιλαρμονικλη, τιμητικό άγημα και τα παιδιά της Ε'  περιόδου του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Σύρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ.Δωροθέου Β', του ιερού Κλήρου, των Βασταγαρίων και των τα πρώτα φερόντων.

Στη συνέχεια, στην πλατεία Μιαούλη αναπέμφθηκε Δέηση και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' εξεφώνησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος τον Πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στα θεολογικά μηνύματα της Μεταμορφώσεως και το ιστορικό της ανεγέρσεως των Ιερών Ναών της Ερμουπόλεως. Ιδιαίτερα, τόνισε τη μορφή του εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος, τα οστά του οποίου οι πρόσφυγες είχαν μεταφέρει στη Σύρο και τα είχαν εναποθέσει στο Ηρώο, που είχε στηθεί στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως και τώρα κείται έμπροσθεν του Αγίου Νικολάου. 

Και κατέληξε λέγων ότι "όσο υπάρχουν και σήμερα μορφές λεοντόψυχες, όπως αυτή του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος, ο οποίος έδειξε το δρόμο της θυσίας, εκατό χρόνια αργότερα, στον Άγιο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, στην απέναντι Μικρασιατική γη, με πίστη και αγωνιστικό φρόνημα, θα επαληθεύεται η ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη, ότι 'η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει και ζη".

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στον εορτασμό, τους παρεπιδημούντες επισκέπτες, επειδή επέλεξαν τη Σύρο για τις διακοπές τους και ιδιαίτερα τα παιδιά της Κατασκήνωσης, που με επικεφαλής τον Υπεύθυνο, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, συμμετείχαν στην ιερά Ακολουθία και την επακολουθήσασα Λιτανεία.

Πηγή: imsyrou

Ετικέτες: