Το Χριστουγεννιάτικο bazaar του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου – Ερμούπολης έσπασε όλα τα ρεκόρ

Πρωταθλητές στη δημιουργικότητα

Με χαμόγελα και βαθιά ικανοποίηση, τα μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της Σύρου είδαν τους κόπους τους, αλλά και τους καρπούς της αστείρευτης παραγωγικής φλέβας τους να επιβραβεύονται από την τοπική κοινωνία, η οποία ανταποκρίθηκε θερμά σε ένα ακόμα χριστουγεννιάτικο bazaar τους.

Το παζάρι πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Σπιτικές μαρμελάδες, βραχιόλια σε ποικίλα χρώματα, προϊόντα περιποίησης, μείγμα για ζεστή σοκολάτα, σουβέρ και πολλά ακόμη πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια περίμεναν τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να κάνουν τις αγορές τους, αλλά και να ενημερωθούν για τη δράση του Κέντρου.

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου και επικοινωνίας, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Το Κέντρο στελεχώνουν η Διευθύντρια – Λογοπαθολόγος Μόσχα Κοντορούση, η Γυμνάστρια Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής Ελευθερία Βιτάλη, ο Εργοθεραπευτής Δημήτρης Μαραγκός, η Καθηγήτρια Μουσικής Στέλλα Γιαλόγλου, καθώς και οι Καρμέλλα Βακονδίου (Κοινωνικός Φροντιστής) και Ζάνα Σπιταλιωράκη (Βοηθητικό Προσωπικό).

25 εγγεγραμμένα μέλη

«Το παζάρι είναι μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν οι πολίτες τη δράση μας και ταυτόχρονα να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο» σημειώνει η κ. Κοντορούση, υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι «όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, καθιστά γνωστό ότι σήμερα, απασχολούνται δημιουργικά 25 εγγεγραμμένα μέλη του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. «Προτεραιότητά μας είναι η ψυχαγωγία των παιδιών. Να περνούν και να νιώθουν όμορφα. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να αισθάνονται ασφάλεια και οι γονείς, γνωρίζοντας ότι αφήνουν τα παιδιά τους σε άτομα που ξέρουν να τα χειρίζονται, να τα περιποιούνται και να τα διδάσκουν πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «κάθε μέρα είναι και ένα μάθημα για τους ωφελούμενους». «Έχοντας ολοκληρώσει τη φοίτησή τους σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες, η τελευταία τους ελπίδα είμαστε πια εμείς» καταλήγει, με την ευχή «η δομή να συνεχίσει τη λειτουργία τους με τη στήριξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής».

«Μία μεγάλη γιορτή για τα παιδιά»

«Το παζάρι αποτελεί ένα πολύ μικρό δείγμα της δουλειάς που πραγματοποιείται μέσα στο Κέντρο, δεδομένων των πολλών και διαφορετικών αντικειμένων» σημειώνει με τη σειρά της η κ. Γιαλόγλου, προσθέτοντας «στο δικό μου κομμάτι, τα παιδιά μαθαίνουν μουσική, να διαβάζουν νότες, να συνοδεύουν μουσικά κομμάτια». Όπως τονίζει, η δουλειά που γίνεται μέσα στο Κέντρο είναι δημιουργική, ψυχαγωγική και ταυτόχρονα θεραπευτική. «Το παζάρι προσφέρεται ως μία ευκαιρία περισσότερο για τον κόσμο, , να δει ότι μέσα σε αυτό το χώρο γίνονται πράγματα πολύ περισσότερα από αυτά που πιστεύουν ότι ίσως μπορούν να πραγματοποιήσουν παιδιά και άτομα με αναπηρία» διευκρινίζει, καθιστώντας σαφές πως τα ίδια τα παιδιά είναι ήδη αρκετά εξοικειωμένα τόσο με την κοινωνία, όσο και με δράσεις που πραγματοποιούνται εκτός Κέντρου. «Η μέρα του παζαριού είναι σαν μία μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, γιατί εκτός του ότι βλέπουν τα πράγματα που έχουν φτιάξει να τραβούν το ενδιαφέρον του κοινού και να τα αγοράζουν, γεύονται την ευχαρίστηση του να εξυπηρετούν οι ίδιοι τον κόσμο και να λειτουργούν τελείως αυτόνομα, όπως θα λειτουργούσαμε όλοι μας», καταλήγει η κ. Γιαλόγλου.