Με επισημότητα και κατάνυξη καθαγιάστηκαν τα ύδατα σε μεγάλα και μικρά νησιά όλων των Κυκλάδων

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στα νησιά

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ κατά τον Καθαγιασμό των Υδάτων, πλήθος “τολμηρών” βούτηξαν χωρίς δισταγμό στα παγωμένα νερά, σε όλα τα λιμάνια, μικρά και μεγάλα, προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.

Για ακόμη μία χρονιά, οι πιστοί συνέρρευσαν στους εορτασμούς για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αυτή των Θεοφανείων. Έπειτα από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, οι λιτανείες προχώρησαν προς τα λιμάνια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος και μεγαλοπρεπής Καθαγιασμός των Υδάτων, όπου, υπό τις Δοξολογίες των ιερέων, άνδρες όλων των ηλικιών, κολύμπησαν στο παγωμένο Αιγαίο, ώστε να ανασύρουν τον εμβαπτιζόμενο Τίμιο Σταυρό.

Με την προσήκουσα επισημότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται η Πάρος, η Αντίπαρος, η Νάξος, η Τήνος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Αμοργός, η Μήλος και η Ηρακλειά.

Σε τρία λιμάνια της Πάρου, πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων, σε αυτά της Παροικιάς, όπου βρίσκεται και ο κύριος λιμένας του νησιού, στην Αλυκή, αλλά και στο Κάτω Λιβάδι. Στο Λιμάνι της Παροικιάς, κατά τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, βρισκόταν το Blue Star Naxos, το πλήρωμα του οποίου, απέδωσε τιμές, σφυρίζοντας χαρμόσυνα.

Με εξίσου μεγάλη λαμπρότητα, και αρκετούς πιστούς που παρακολούθησαν τις δοξολογίες, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Αντίπαρο.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και στο λιμάνι του νησιού της Μεγαλόχαρης, της Τήνου, για τη μεγάλη θρησκευτική εορτή. Ωστόσο, εορταστικές δοξολογίες και Καθαγιασμός τελέστηκαν και στο Φαλατάδο, όπου μετά την ακολουθία ο Τίμιος Σταυρός ερρίφθη, με τον παραδοσιακό τρόπο στην «Παλιόμαντρα», το παλιό υδραγωγείο του χωριού, όπως επίσης σε Πύργο και Πάνορμο.

Στο νησί της Νάξου, έπειτα από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στη Μητρόπολη, από τον Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικο, πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλη Μαργαρίτη, εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων. Ωστόσο, οι εορτασμοί τελέστηκαν και σε μικρότερους λιμένες του νησιού, όπως τον Απόλλωνα και την Αγία Άννα, όπου συμμετείχε και το πλοίο «ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», που τη συνδέει με τις Μικρές Κυκλάδες.

Στην Ηρακλειά, τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν στο λιμάνι, όπου ένας εκ των «γενναίων» κολυμβητών ήταν και ο αντιδήμαρχος Ηρακλειάς, κ. Γιάννης Γαβαλάς.

Μεγάλο πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε και κατά τη διάρκεια των εορτασμών στη Μύκονο, παρουσία του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, ενώ μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Μυκόνου.

Στην «βασίλισσα» των Κυκλάδων, Σαντορίνη, ο εορτασμός των Θεοφανείων τελέστηκε σε 12 σημεία του νησιού. Στην Οία, την Περίσσα, στο λιμάνι του Αθηνιού, τη Mεσαριά, στο Ακρωτήρι, το Καμάρι, τον Καρτεράδο, τον Βόθωνα, την Αγ. Παρασκευή, το Ημεροβίγλι, το Αλιευτικό Καταφύγιο της Βλυχάδας, τα Φηρά και τον λιμενίσκο Έξω Γυαλού Φηρών

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος, παραβρέθηκε στον αγιασμό των υδάτων, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Θήρας, κ. Επιφάνιο, στον όρμο της Βλυχάδας.

Στη Μήλο, ο Σταυρός έφτασε στο λιμάνι του Αδάμαντα με πομπή, έπειτα από τη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ παρόντες ήταν ο Λιμενάρχης Μήλου, κ. Βασίλης Βαρδαξής, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης και πλήθος πιστών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην πρώτη εκ των τριών ρίψη, τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης, Μανώλης Μουστάκας, ο οποίος συμμετείχε στους εορτασμούς. Στη δεύτερη ρίψη, τον Σταυρό έπιασε ο Μιχάλης Κυρίτσης, ενώ στην τρίτη, από κοινού οι Γιώργος Μαυρογιάννης και Νίκος Κοτσίκας.

Παράλληλα, ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε και στα Μαντράκια της Μήλου, όπου μετά το τέλος του Καθαγιασμού των Υδάτων, έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανδρακίων, κ. Γεράσιμο Λιλή.

Ετικέτες: