Ποιμαντική περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β’ στη Φολέγανδρο

Την Παναγία τη «Μαρτιάτισσα» τίμησαν οι Φολεγάνδριοι

Την απομακρυσμένη Φολέγανδρο επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ με αφορμή την τοπική Θεομητορική Εορτή της Παναγίας της «Μαρτιάτισσας», που τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αμέσως μετά την άφιξή του τέλεσε τον εόρτιο Εσπερινό στον περικαλλή και ιστορικό Ναό της Παναγίας, παρουσία του Δημάρχου Φολεγάνδρου Ελευθέριου Βενιού, της Αντιδημάρχου κ. Ευθαλίας Παπαδοπούλου, της Πολιτευτού Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού και πλήθους πιστών.

Σημειώνεται πως, η Παναγία είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο Ναός βρίσκεται σκαρφαλωμένος στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένος στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή του.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' συνόδευσε στην κορυφή την αγία Εικόνα, η οποία μεταφέρθηκε, κατά το επιχώριο έθος, διά χειρών του Πανηγυρά. Στη συνέχεια, τέλεσε την Ιερά Παράκληση και συνόδευσε τη λιτανεία, κατελθούσα προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, Χώρας Φολεγάνδρου, όπου το επόμενο πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Συνάντηση με τους μαθητές του Γυμνασίου

Αργά το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου, Θεατρικό Δρώμενο των μαθητών της Φολεγάνδρου για τη συγκέντρωση χρημάτων, με στόχο τη συμμετοχή τους σε Αθλητική Μαθητική Εκδήλωση στις Σέρρες, με τον τίτλο "ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ".

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Δωρόθεος Β' συνεχάρη τους μαθητές, εκφράζοντας τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως σε κάθε ευγενή προσπάθειά τους.

«Χρειάζεται να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής»

Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή των δύο Εφημερίων της νήσου, Πρωτοπρεσβυτέρων Κωνσταντίνου και Παναγιώτου, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος, αναφερόμενος στα σημαντικά μηνύματα της Ευαγγελικής περικοπής του ασώτου υιού, προσκάλεσε τους Χριστιανούς να μην επιτρέπουν να αλλοιώνεται και να μεταμορφώνεται το φωτεινό πρόσωπό τους, σαν το πρόσωπο του κουρασμένου και απογοητευμένου νέου της παραβολής, που, όμως, είχε τη μεγάλη αρετή της αυτογνωσίας και τη δύναμη, να μη χαθεί, αλλά να γυρίσει στο πατρικό σπίτι και να ομολογήσει με ειλικρίνεια τις άτακτες πράξεις του.

Προσέθεσε μάλιστα πως, είναι χειρότερο αμάρτημα η μεμψιμοιρία και η απογοήτευση για τη συναίσθηση των αμαρτιών μας, αν μας εμποδίζει να επιστρέψουμε στον οίκο του Πατέρα μας. «Δεν αρκεί να αφυπνισθούμε, χρειάζεται να βρούμε και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Πνευματικούς τους Ιερείς της Φολεγάνδρου, προτρέποντας τους πιστούς να ανακουφίζονται από τα βάρη της ψυχής τους, εναποθέτοντάς τα στο πετραχείλι του Πνευματικού.

Ετικέτες: