Κατάνυξη και βαθιά κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Σύρο

Θρήνησε η λαϊκή ψυχή

  • Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2016 - 11:28

Η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σε όλες τις Ενορίες της Σύρου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου.

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας”, έψαλλαν οι ιερείς την ώρα που περιέφεραν τον εσταυρωμένο Ιησού στο ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στους μεγαλοπρεπείς ναούς του νησιού για να ακούσουν τα 12 Ευαγγέλια και να βιώσουν με συντριβή και κατάνυξη τα άγια και σεπτά Πάθη του Χριστού. Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, σε όλους τους ναούς έσβησαν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το φως των κεριών κινήθηκε με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των 12 ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκέντρωσε τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού σήμερα Μεγάλη Παρασκευή.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.