Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Αγάπη: Ειρήνη και ελευθερία

  • Σάββατο, 4 Ιουνίου, 2016 - 08:29

Η αγάπη του Ιησού Χριστού, το έργο του Αγίου Πνεύματος και η ειρήνη που δίνει ο Ιησούς στους μαθητές του είναι τα τρία κυρίαρχα θέματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, με την οποία συνεχίζεται η ανάγνωση των λόγων που ο Ιησούς εμπιστεύτηκε στους μαθητές του, στον τελευταίο δείπνο που είχαν λίγο πριν τον θάνατο και την Ανάστασή Του.

“«Όποιος με αγαπάει»,  αποκρίθηκε ο Ιησούς, «θα τηρήσει το λόγο μου. Κι ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έρθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε μαζί του. Αυτός που δε με αγαπάει δεν ακολουθεί τα λόγια μου. Τα λόγια όμως που ακούτε δεν προέρχονται από μένα, αλλά από τον Πατέρα που μ’ έστειλε.

«Αυτά σας τα δίδαξα όλον αυτό τον καιρό που βρίσκομαι κοντά σας. Αλλά το Πνεύμα το Άγιο, ο Παράκλητος, που θα στείλει ο Πατέρας στο όνομά μου, εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πει εγώ».

 «Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Μην ανησυχείτε και μη δειλιάζετε. Ακούσατε αυτό που σας είπα: “φεύγω, αλλά θα ξανάρθω κοντά σας”. Αν με αγαπούσατε, θα χαιρόσασταν που σας είπα ότι πηγαίνω στον Πατέρα, γιατί ο Πατέρας είναι ανώτερος από μένα. Σας τα είπα αυτά τώρα, πριν γίνουν, ώστε, όταν τα δείτε να γίνονται, να πιστέψετε. Δε θα μιλήσω πια για πολύ μαζί σας, γιατί ο κυρίαρχος αυτού του κόσμου έρχεται να με θανατώσει, αν και δεν έχει πάνω μου καμιά εξουσία. Ο κόσμος όμως πρέπει ν’ αναγνωρίσει ότι αγαπώ τον Πατέρα και πεθαίνοντας κάνω αυτό που ήταν η εντολή του”.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, η αγάπη είναι η μοναδική εκείνη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν με το ζόρι. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να γεννηθεί με κολακείες και δελεασμούς, αλλά γεννιέται από ία παρουσία, από έναν διάλογο ζωής μεταξύ δύο προσώπων ανατέλλει αυθόρμητα και τρέφεται από την παρουσία αυτών που αγαπούν και αγαπιούνται. Αυτή είναι η εμπειρία του Ιησού από τη Ναζαρέτ με τους μαθητές του».