"Στη Χριστιανική πίστη, υπάρχει σωτηρία και για τον αθεράπευτο"

Την ουσία της Πίστης, τις περιπτώσεις της αρρώστιας, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός, μέσα από την Ευαγγελική Περικοπή, που μιλά για την ίαση μίας ομάδας λεπρών από τον Ιησού.

Στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς συναντά μία ομάδα δέκα ατόμων, που έπασχαν από λέπρα, ανάμεσά τους και ένας Σαμαρείτης. Σημειώνεται, πως οι λεπροί εκείνη την εποχή, θεωρούνταν αμαρτωλοί και γι’αυτό αντιμετωπίζονταν ως περιθωριακοί.

Βλέποντας τον Ιησού από μακριά, οι λεπροί του φώναξαν, παρακαλώντας να τους θεραπεύσει. Τότε ο Ιησούς, τους σπλαχνίστηκε και τους είπε να πάνε μέχρι τους Ιουδαίους ιερείς στην πόλη. Έως ότου να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ, οι λεπροί είχαν θεραπευτεί. Ωστόσο, ο Σαμαρείτης, γύρισε πίσω στον Ιησού, να τον ευχαριστήσει για το καλό που του έκανε. Ο Ιησούς τότε, εξεπλάγην, που μόνο ένας, και μάλιστα ένας «αλλόθρησκος», γύρισε πίσω και είπε στο Σαμαρείτη: «Πήγαινε, η Πίστη σου σε έσωσε».

Όπως αναφέρει ο πατέρας Γιάννης, «κι εμείς σήμερα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι μία απλή σωματική θεραπεία, βέβαια ποθητή κι ευκταία, δεν είναι σωτηρία με το περιεχόμενο της Χριστιανικής κοινότητας, τη Χριστιανικής πίστης. Στη Χριστιανική κοινότητα, στη Χριστιανική πίστη, υπάρχει σωτηρία και για τον αθεράπευτο. Διότι, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την αρρώστια του, πολλές φορές, μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα, για την ποιότητα, της εγκαρτέρησης της υπομονής κοκ. Για μας, σωτηρία σημαίνει, αναγνωρίζω τη δράση του Θεού, δια μέσου του Ιησού Χριστού, και την κάνω δική μου, κάνοντας δική μου τη ζωή και τον τρόπο αντιμετώπισής της, του Ιησού Χριστού. Στο Θεό δεν βλέπω το ανώτερο ον που βρίσκεται στην εξυπηρέτησή μου, στις δυσκολίες μου, για να μου δίνει μόνο χαρά, αλλά βλέπω το Θεό Πατέρα, που μαζί μου μπορεί να συμπάσχει. Μαζί μου και δια μέσου του Ιησού Χριστού, υποφέρει και σηκώνει τον πόνο μου, μου τον κάνει ελαφρύτερο και – γιατί όχι – προσπαθεί και καμιά φορά μου το παρέχει, να μου τον εξαφανίσει».