Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Μια κοινότητα σε πορεία σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους

  • Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2019 - 09:47

Το σημερινό ευαγγέλιο μας παρουσιάζει την αποστολή των 72 μαθητών του Ιησού από τον ίδιο σε ακολουθία εκείνης της αποστολής των 12 πιο δεμένων μαζί του μαθητών, που ήταν οι Απόστολοι.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να μας πει ότι κήρυγμα του ευαγγελίου προς όλο τον κόσμο δεν είναι υπόθεση μιας αποκλειστικής ομάδας ή μιας ιδιαίτερης τάξης ανθρώπων, αλλά αφορά όλους τους μαθητές του.

Όπως υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο Ιησούς δεν τους αφήνει ελεύθερους να κάνουν ό,τι νομίζουν εκείνοι, αλλά τους δίνει ορισμένες οδηγίες να ακολουθήσουν έτσι ώστε η ιεραποστολή τους να είναι στο πλαίσιο του επιθυμητού.

Ακολουθούν οι οδηγίες, έτσι όπως μας τις παραθέτει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

«Εκείνο τον καιρό ο Κύριος διάλεξε άλλους 72 μαθητές και τους έστειλε ανά δύο πριν από εκείνον σε κάθε πόλη και χωριό από όπου επρόκειτο να περάσει και τους έλεγε «ο θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι». Πηγαίνετε· σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Μην παίρνετε μαζί σας χρήματα ούτε σακίδιο ούτε υποδήματα, και μη χάνετε την ώρα σας για να χαιρετήσετε κάποιον στο δρόμο σας. Σε όποιο σπίτι μπείτε, πρώτα να λέτε “ειρήνη σε τούτο το σπίτι!” Αν εκεί μένει κάποιος ειρηνικός άνθρωπος, η ειρήνη σας θα αναπαυθεί επάνω του, αλλιώς θα επιστρέψει πίσω σ’ εσάς. Να μένετε στο ίδιο σπίτι τρώγοντας και πίνοντας ό,τι σας προσφέρουν, γιατί στον εργάτη αξίζει ο μισθός του. Μην αλλάζετε κατοικία. Όταν πάλι μπαίνετε σε κάποια πόλη και σας υποδέχονται, τρώτε ό,τι σας προσφέρουν. Να θεραπεύετε τους αρρώστους εκείνης της πόλης και να τους λέτε: “έφτασε η βασιλεία του Θεού».