Απαραίτητη η σταθερή χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών

“Στήριγμα” των ευπαθών κοινωνικά ομάδων

Επιστολή προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Απασχόλησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε ο Γιάννης Δεκαβάλλας

Τη διαρκή και σταθερή χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι στις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όπου το κράτος πρόνοιας καθημερινά συρρικνώνεται, σημαντικές δομές όπως η “Βοήθεια στο σπίτι” η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) αποτελούν το “στήριγμα” των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Καθιστά δε σαφές ότι, στο νησιωτικό χώρο όπου οι κρατικές υγειονομικές και προνοιακές δομές, είτε απουσιάζουν ολοκληρωτικά, είτε είναι υποστελεχωμένες, οι κοινωνικές δομές των ΟΤΑ προσφέρουν ουσιαστικό έργο και στηρίζουν τους νησιώτες. Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους κρίνεται η συνεχής ροή της αναγκαίας χρηματοδότησής τους, από εθνικούς πόρους, αλλά και από τις σταθερές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις προαναφερόμενες δομές.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η οικονομική και εργασιακή διασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αποδέκτες των υπηρεσιών θα αισθάνονται ασφαλείς. Συνοψίζοντας, εξηγεί ότι αν και είναι ευρέως κατανοητές οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι που διαθέτει το κράτος, οι κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα, των νησιωτικών περιοχών θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στην “πρώτη γραμμή” των προτεραιοτήτων του.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Παραρτήματος προσδοκά στην ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργών και στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του συνόλου των κοινωνικών δομών, με σκοπό την ενίσχυση των αναγκεμένων συνανθρώπων μας.