12 χρόνια κάθειρξης σε πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου

Σπάει το "απόστημα"

-Στη φυλακή οδηγήθηκε ακόμη μία υπάλληλος -Ψευδείς βεβαιώσεις κατά εξακολούθηση και εκβιασμός οι κατηγορίες -Άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται άλλη μια "μαύρη" υπόθεση της ίδιας υπηρεσίας στη Μύκονο

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Στη φυλακή θα οδηγηθεί πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μυκόνου, αφού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε 12 χρόνια κάθειρξη. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και μία υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Τα παραπτώματα για τα οποία οδηγήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι αξιόποινα, αφού και οι δύο κατηγορούνται για ψευδείς βεβαιώσεις κατά εξακολούθηση και για εκβιασμό.

Η καταγγελία ενός πολίτη έπιασε “τόπο”

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου τόσο για τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου, όσο και για την υφιστάμενή του, υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας, ήταν καταπέλτης.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη οδηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Α.Γ και η Δ.Π, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο ΙΚΑ Μυκόνου την περίοδο του 2000, εξέδιδαν ψευδής βεβαιώσεις κατά εξακολούθηση, αλλά και ότι εκβίαζαν πολίτες με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους “τακτοποιήσουν” τις υποθέσεις τους.

Δυστυχώς για αυτούς, έπεσε στην αντίληψη ενός κατοίκου της Μυκόνου ότι οι υποσχέσεις που είχε λάβει από τον συγκεκριμένο διοικητή ότι η υπόθεσή του τακτοποιήθηκε, δεν ήταν αληθής, έκανε αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι πολίτες που πέφτουν “όμηροι” τέτοιων αρρωστημένων τακτικών. Κατήγγειλε τον διοικητή του ΙΚΑ και όλα τα υπόλοιπα απλά ήταν θέμα χρόνου να βγουν στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν ήταν μόνη καταγγελία που έγινε, αλλά ακολούθησαν και άλλες.

Έτσι από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα δύο αυτά άτομα που υπηρετούσαν κατά τα άλλα το κοινό καλό και είχαν ταχθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, “θησαύριζαν” εκβιάζοντας, αλλά και εκδίδοντας ψευδής βεβαιώσεις.

Η Δικαιοσύνη απέδωσε και στους δύο βαρύτατες ποινές. Στο μεν πρώην διοικητή 12 χρόνια φυλάκιση, χωρίς η απόφαση να μπορεί να ανασταλεί, κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κύριος οδηγείται στη φυλακή. Για τη μεν υφιστάμενή του, η Δικαιοσύνη απεφάνθη για 7χρονη φυλάκιση.

Δεν είναι η πρώτη υπόθεση του ΙΚΑ Μυκόνου που οδηγείται στη Δικαιοσύνη

Όμως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική που ταλανίζει το νησί, αφού πριν από περίπου δύο χρόνια το ΙΚΑ Μυκόνου βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, το 2012 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ότι το υποκατάστημα της Μυκόνου βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που ελέγχονται διεξοδικά και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα λοιπόν και με τον τότε υπουργό Εργασίας, αλλά και με δημοσιεύματα της zougla.gr, που έγιναν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ο Διευθυντής του τοπικού καταστήματος και μερικοί έμπιστοι υπάλληλοι πρωταγωνιστούσαν σε ένα ατελείωτο πάρτι εις βάρος επιχειρηματιών και άλλων εύπορων που επέλεξαν το νησί είτε για εμπορικές δραστηριότητες, είτε για την κατασκευή της παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας τους.

Όπως αναφερόταν στο σχετικό άρθρο, είχε στηθεί ένα “παραμάγαζο” στη Μυκόνο, το οποίο είχε στήσει εδώ και πολλά χρόνια ο διοικητής του υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. Και το οποίο λειτουργούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και κανόνες. “Η «ομερτά» μεταξύ κάποιων υπαλλήλων και του διευθυντή απέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά εκβιάζοντας «πελάτες», προκειμένου είτε να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, ακόμη κι αν ήταν όλα νόμιμα, είτε να κάνουν τα… στραβά μάτια!”, ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Μία από τις καταγγέλλουσες, ονόματι Λεμονιά Ραφαήλ, ισχυρίστηκε μάλιστα στην κατάθεσή της, αλλά και από τις αναφορές που έχουν γίνει, ότι είχε πέσει θύμα του συγκεκριμένου κυκλώματος. Στην κατάθεσή της η κ. Ραφαήλ είχε πει ότι επειδή η ίδια είχε αρνηθεί να πληρώσει χρήματα προς το Ι.Κ.Α., που της είχαν ζητήσει εκβιαστικά, έφτιαξαν πλαστά ένσημα και τα ταχυδρόμησαν.

Μάλιστα η ίδια είχε προσκομίσει και σχετικά έγραφα, από τα οποία φαινόταν ότι η υπογραφή του εργοδότη δεν υπάρχει στις εκθέσεις ελέγχου οικοδομοτεχνικών έργων. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με την ίδια, τα έφτιαξαν ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μυκόνου, μαζί με άλλες δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Οι έρευνες από το Ι.Κ.Α.
Όλα αυτά καταγγέλθηκαν πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Αμέσως μετά ξεκίνησε η Η Ε.Δ.Ε, την οποία είχε πραγματοποιήσει ο Διευθυντής του ΙΚΑ Σάμου Ιωάννης Μόρτος, ο οποίος θα παρέδιδε το σχετικό πόρισμα στη διοίκηση του ΙΚΑ, στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα, την υπόθεση χειροζόταν και η Επιθεώρηση του Ι.Κ.Α. Βορείου Ελλάδος, με τον επιθεωρητή Χρόνη Ράπτη.
Για το ίδιο ακριβώς κύκλωμα εκκρεμεί έρευνα και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έπειτα από καταγγελία ενός πρώην υπαλλήλου του καταστήματος, ο οποίος εδιώχθη από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου όταν προσπάθησε, όπως αναφέρεται, να ξεσκεπάσει τις παράνομες δραστηριότητές του.

Να σημειωθεί ότι, όπως είχε τότε ανακοινωθεί και το Σ.Δ.Ο.Ε. περνούσε από “κόσκινο” τους προσωπικούς λογαριασμούς του καταγγελλόμενου, αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στο κύκλωμα.

Μετά από ένα χρόνο, δεν έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, σε

ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Δηλαδή, εάν έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, εάν υπήρξαν προφυλακίσεις, αλλά και εάν το ΣΔΟΕ βρήκε πακτωλό χρημάτων στους λογαριασμούς των τριών συγκεκριμένων ατόμων.