Με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη του ναυαγίου του Sea Diamond

Μαρτυρίες και αντιφάσεις

Προσπάθεια περιορισμού του ρόλου της πολιτικής αγωγής

Επαναλήφθηκε την Τρίτη, με καταθέσεις μαρτύρων και συνεχίστηκε την Τετάρτη, στο Α' τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η διακοπείσα δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond", στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Η δίκη είχε διακοπεί στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να εξεταστεί ο αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης, για απαγόρευση σε βάρος της πολιτικής αγωγής να υποβάλει, στους εξεταζόμενους μάρτυρες, ερωτήσεις σχετικές με τα αίτια του ναυαγίου, καθώς όπως το αιτιολόγησαν δεν αφορούν την πολιτική αγωγή βασικά αδικήματα, αλλά μόνο η ρύπανση που προκαλεί το πλοίο, το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο. Έτσι περιορίζεται σε ένα μόνο τμήμα της δίκης, η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και το Δήμο της Σαντορίνης.

Οι πρώτες καταθέσεις

Την πρώτη ημέρα των καταθέσεων, τον κύκλο των 60 συνολικά μαρτύρων άνοιξε ο επικεφαλής του γκρουπ των Γάλλων τουριστών, κ. Μαροτό, ο οποίος μίλησε για τις τραγικές στιγμές εκκένωσης του πλοίου, επικεντρώνοντας στα συναισθήματα των επιβατών και το πανδαιμόνιο που επικράτησε μόλις ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι το πλοίο είχε πάρει κλίση και όλοι έπρεπε να μεταφερθούν από την άλλη πλευρά.

Ειδική αναφορά έκανε στα όσα του είπε η Γαλλίδα Αν Αλέν, μόλις βγήκε από την πλημμυρισμένη καμπίνα της, νομίζοντας ότι την ακολουθούν ο σύντροφος της και η κόρη του, που όμως δεν βρέθηκαν ποτέ και είναι τα δύο τραγικά θύματα του ναυαγίου, ασχέτως εάν θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι.

Ο μάρτυρας απέδωσε τα εύσημα στο πλήρωμα και στον οργανωμένο τρόπο που αντιμετώπισε την κατάσταση, οδηγώντας τους επιβάτες σε ασφαλή αποβίβαση από το μισοβυθισμένο πλοίο, στα ναυαγοσωστικά μέσα.

Καθώς ο κ. Μαροτό, παραμένει υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου, το οποίο συνεχίζει αν έχει συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής ζητήθηκε να θεωρηθεί αναξιόπιστος.

Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη, όταν υπήρξε εκ μέρους της πολιτικής αγωγής και συγκεκριμένα από τον νομικό εκπρόσωπο του δήμου της Σαντορίνης, αίτημα για εξέταση της υπόθεσης και από την πλευρά τους, επί της ουσίας και οι ερωτήσεις τους να μην περιοριστούν μόνο στο θέμα της ρύπανσης, έναντι στο οποίο αντέδρασε η πλευρά της υπεράσπισης.

Οι καταθέσεις των λιμενικών

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση τριών ανδρών του Λιμενικού Σώματος, των δύο δυτών και του κυβερνήτη του πλωτού σκάφους.

Ο ένας εκ των δυτών είχε επιφορτιστεί, κατ’ εντολή της υπηρεσίας του, με την ευθύνη βιντεοσκόπησης του υφάλου επάνω στον οποίο προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο, αναφέροντας στην κατάθεση του ότι «Η ύπαρξη του υφάλου θα ήταν αντιληπτή μόνο από κάποιον που βρίσκονταν πολύ κοντά σε αυτόν και σε μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας».

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι κατά την κατάδυση του διαπίστωσε ότι επάνω στον ύφαλο ήταν εμφανή τα σημάδια της πρόσκρουσης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να αποκοπούν και πολλά τμήματα του υφάλου.

Ο έτερος δύτης είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του πλοίου, μόλις δέκα λεπτά πριν τη βύθιση του και κατά την εξέταση του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην έρευνα που έκανε στο σημείο όπου βρισκόταν η καμπίνα των δύο Γάλλων αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, όταν έφτασε στην καμπίνα όπου φαίνεται ότι είχαν εγκλωβιστεί οι δύο Γάλλοι, πατέρας και κόρη, έσπασε το φιλιστρίνι, όμως δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει μέσα στην πλημμυρισμένη καμπίνα τα δύο άτομα.

Ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, ήταν αυτός ο οποίος είχε λάβει την εντολή να βρίσκεται πλησίον του μισοβυθισμένου πλοίου και να επιβλέπει την εγκατάλειψη του από τους 1.500 επιβάτες, αλλά και εν συνεχεία έφερε την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών για τη ρυμούλκηση του, σε ασφαλές σημείο προσάραξης, καθώς κανείς δεν περίμενε να βυθιστεί τόσο γρήγορα.

Η κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα και τα όσα αυτός υποστήριξε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ήταν η αιτία πρόκλησης αντίδρασης από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, σε σχέση με την αρχική γραπτή του κατάθεση, η οποία δόθηκε λίγη ώρα μετά το ναυάγιο.

Αυτό οδήγησε την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει τη σύλληψη και την προσαγωγή του κατά την αυτόφωρη διαδικασία, για ψευδορκία, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η συνέχιση της δίκης έχει οριστεί για τη Δευτέρα 1η Απριλίου, όπου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες να παίρνουν σειρά να εξετασθούν ως μάρτυρες, όπως ορίζει το βούλευμα της εισαγγελίας.