Αμίαντος σε σχολικές μονάδες της Νάξου

Αδικαιολόγητη η μη απομάκρυνσή του

Το θέμα έφερε στη βουλή, ο Νίκος Συρμαλένιος

Επανέρχεται και πάλι στη Νάξο ένα θέμα που είχε σκάσει πριν από ένα περίπου χρόνο και που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία του νησιού.

Τα επικίνδυνα φύλλα αμιάντου στη στέγη του 2ου δημοτικού σχολείου αλλά και στο κτήριο του ΚΕΠΠΥΕΛ, τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη, είναι ένα ζήτημα που εγείρει αντιδράσεις.

Κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει θέση ακόμη το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία από τον περασμένο Μάιο, δεν έχει προχωρήσει έργο της αφαίρεσης του αμιάντου.

Πάντως το συγκεκριμένο πρόβλημα, έφερε στη βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε.

Επίκειται η δημοπράτηση του έργου, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί η ακριβής ημερομηνία

Σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” επίκειται η δημοπράτηση του έργου για την αφαίρεση του αμίαντου, έπειτα από τις δύο αναθεωρήσεις που έγιναν στην τιμολόγηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, χωρίς όμως να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Για την ιστορία του θέματος, πέρυσι τον Μάιο είχε γίνει η πρώτη μελέτη, όπου μάλιστα είχαν δεσμευτεί 77.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας-Κτηνοτροφίας και έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με υπουργική απόφαση η υλοποίηση του έργου για την απομάκρυνση της αμιαντοσκεπής από το ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου.

Μετά από περίπου ένα χρόνο χρειάστηκε να γίνουν δύο επιπλέον αναθεωρήσεις στην τιμολόγηση του έργου για να φτάσουμε τώρα στο σημείο όλα να είναι σχεδόν έτοιμα και το έργο να κοστολογείται στις 114.000 περίπου ευρώ από 110.000 που ήταν η αρχική κοστολόγηση.
Στις επάλξεις Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων
Εκπρόσωποι και μέλη από όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συναντήθηκαν πριν από τρεις μήνες για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.Στην επιστολή που συνέταξαν ανέφεραν τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι ίνες του αμιάντου, καλώντας τους αρμοδίους να ενεργήσουν άμεσα.
"Θέτουμε ως επιτακτικό το αίτημα μας για άμεση και ασφαλή απομάκρυνση και αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών αυτών. Στο παρελθόν οι Σύλλογοι γονέων του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές, με επιστολές τους ζητώντας αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών, χωρίς όμως να λάβουν επίσημη απάντηση και κυρίως χωρίς να δοθεί καμία λύση.

Επίση,ς πολύ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι σχετικά με την αμιαντοσκεπη της αποθήκης του ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του Υπουργού του από το Μάιο του 2012, ανέθετε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την υλοποίηση του έργου για την απομάκρυνση, τον καθαρισμό και την αντικατάσταση στοιχείοιν αμίαντου στο ΚΕΠΠΥΕΛ Νάξου δεδομένου ότι έχει συνταχθεί και θεωρηθεί μελέτη, και έχουν δεσμευτεί 77.000,00€ στον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας - Κτηνοτροφίας. Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρόλο που η απόφαση φαίνεται εισερχόμενη στο πρωτόκολλο της, μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Απαιτούμε την άμεση ανάθεση της απομάκρυνσης των αμιαντοσκεπών σε μια από τις εξειδικευμένες εταιρείες που είναι καταχωρισμένες στο μητρώο του ΥΠΕΚΑ, ως εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και αμίαντου, και μέχρι να συμβεί αυτό και της συντήρησης τους", αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Το θέμα στη βουλή

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος με σχετική του επερώτηση αναφέρεται στα επιβεβαιωμένα, όπως τα χαρακτηρίζει, δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά και στις καταγγελίες πολιτών ότι υπάρχουν ακόμα δημόσια κτίρια στη Νάξο με αμίαντο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχει ανιχνευθεί αμίαντος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, αλλά και δίπλα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στη σκεπή του κτιρίου που στεγαζόταν παλαιότερα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου . “Όσον αφορά τη σκεπή του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ενώ έχει εγκριθεί το έργο και υπάρχει δεσμευμένο ποσό για την υλοποίησή του, δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και άρα το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Επίσης, και στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού υπάρχουν σωλήνες αμιάντου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συρμαλένιος ρωτά τους εμπλεκόμενους υπουργούς σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για τα συγκεκριμένα σχολεία της Νάξου, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα αμιαντούχα υλικά. Εάν έχουν στοιχεία για τις υπόλοιπες μονάδες των Κυκλάδων, αλλά και τι προβλέπουν για το δίκτυο ύδρευσης της Νάξου, όπου και εκεί υπάρχει το στοιχείο του αμίαντου.