Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από τον ΟΠΑΚ Σύρου – Ερμούπολης

Απόκτηση καινοτόμων δεξιοτήτων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης από το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης του ΟΠΑΚ του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την εκπαίδευση των δημοτών σε νέες και καινοτόμες δεξιότητες που ζητά η σημερινή αγορά εργασίας.

Στην εκδήλωση λήξης των σεμιναρίων “Βοηθός Επισιτισμού Μονάδων Κέτερινγκ” και “Πιστοποίηση Βασικών Δεξιοτήτων ΤΠΕ” που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, η πρόεδρος Άννα Βαφία, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Οργανισμό για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Σημείωσε μάλιστα, πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη μιας εμπλουτισμένης και ποιοτικής προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών που θα προστατεύει, θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τους μοναδικούς φυσικούς πόρους του τόπου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με ποικίλα ενδιαφέροντα.

Συμμετοχή 34 ωφελουμένων

Το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με αντικείμενο “Βοηθός επισιτισμού μονάδων κέτερινγκ” παρακολούθησαν 20 άνεργοι του νησιού, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν διάρκειας 800 ωρών, εκ των οποίων 160 αφορούσαν θεωρητική κατάρτιση και 640 πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κέτερινγκ. Υλοποιήθηκε από 6 Μαρτίου 2012 έως 14 Αυγούστου 2012, συμβάλλοντας στην απασχόληση 7 καταρτιζόμενων σε επιχειρήσεις, με συμβάσεις εργασίας για τρεις μήνες πλήρους απασχόλησης, Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί εξ' αυτών απασχολούνται έως και σήμερα.

Το δεύτερο πρόγραμμα, 100 συνολικά ωρών, αφορούσε την κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ήταν συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Υλοποιήθηκε από 20/11/2012 έως 25/01/2013 και το παρακολούθησαν 14 συνολικά καταρτιζόμενοι, πέντε εξ' αυτών άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και 9 απασχολούμενοι, προσωπικό του ΟΠΑΚ. Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν. Ο Φορέας Πιστοποίησης που επιλέχθηκε ήταν συνεργαζόμενος του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η υλοποίηση 18 συνολικά προγραμμάτων για το εκπαιδευτικό έτος 2013-2014 από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου, με τη συμμετοχή 300 συνολικά ωφελουμένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση των πιστοποιήσεων στους 34 καταρτιζόμενους από τα χέρια της κ. Βαφία.