350 οικογένειες εφοδιάζονται μηνιαίως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Πακέτα αγάπης και ανθρωπιάς

Κατακόρυφη αύξηση των αναγκών, μέσα στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του προγράμματος

Πακέτα αγάπης και ανθρωπιάς σε άπορους συνανθρώπους μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες σίτισής τους και να αντεπεξέλθουν πλήρως στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, εξακολουθεί να διανέμει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας “Είμαστε μια Οικογένεια”.

Η φιλανθρωπική αυτή δράση, που τέθηκε σε εφαρμογή το Δεκέμβριο του 2011, περιλαμβάνοντας την τακτική μηνιαία διανομή πακέτων με τρόφιμα και άλλα χρειώδη σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 350 οικογένειες στο σύνολο των νησιών της Μητρόπολης.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ωφελουμένων, που απευθύνονται στους κόλπους της εκκλησίας για να λύσουν τα βιοποριστικά προβλήματά τους αποτυπώνει πλήρως τις υψηλές ανάγκες που καταγράφονται ακόμα και στις μικρές κοινωνίες, όπου συνήθως η κρίση αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπό της με πιο αργούς ρυθμούς. Η μεταφορά και διανομή των πακέτων γίνεται από εθελοντές με κάθε διακριτικότητα και κατ' απολύτως δίκαιο και διαφανή τρόπο, ώστε να θεραπευτούν πραγματικές ανάγκες.

Στην προσπάθειά του να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης του ποιμνίου του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ έτυχε εξ' αρχής της συμπαράστασης σημαντικών φορέων, όπως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο του, προσφέροντας είτε χρήματα ποσά, είτε προϊόντα.

Διανομή κρέατος για τις ημέρες του Πάσχα

“Το Πάσχα θα μοιράσουμε και πακέτα με κρέας στις 200 οικογένειες της Σύρου”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης, Αλέξανδρος Μαρκουίζος, υπογραμμίζοντας ότι η εκκλησία αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας οι οποίοι επιζητούν την παρουσία της. “Κάθε ενορία ξεχωριστά, προσπαθεί να βοηθά τους πιστούς, οι οποίοι την επισκέπτονται είτε γιατί χρειάζονται τρόφιμα, είτε για να εξοφλήσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς τους” πρόσθεσε εξηγώντας ότι αυτό γίνεται σε μόνιμη βάση και στα γραφεία της Μητρόπολης, η οποία ουσιαστικά έχει αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικής πρόνοιας. “Όσοι βρίσκονται σε ανάγκη για την κάλυψη θεμάτων σίτισης, υγείας, φαρμάκων, ενοικίων και πολλών άλλων καταφεύγουν σε εμάς και ο Μητροπολίτης κάνει ό,τι είναι δυνατόν, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι έχει υποβληθεί βαριά φορολογία στην εκκλησία” επεσήμανε.

Κατέστησε δε γνωστό ότι δεδομένων των συνθηκών, τα ακίνητα που ανήκουν στη Μητρόπολη, είτε έχουν μείνει ανοίκιαστα, είτε έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στο μίσθωμά τους για λόγους συμπαράστασης προς τους ενοικιαστές. “Συνεπώς, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα της εκκλησίας και ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί υπέρογκα οι ανάγκες που έχουμε να καλύψουμε, δίνοντας στους συνανθρώπους μας ένα χέρι βοηθείας”, τόνισε.

Μειωμένα τα έσοδα της Μητρόπολης

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παρά τη μείωση των πόρων της, το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά διευρύνεται. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα “Είμαστε μια οικογένεια” ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, ενισχύοντας 50 οικογένειες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου ξεπέρασαν τις τριακόσιες. “Δυστυχώς, οι ανάγκες αυξάνονται και αν δεν αυξάνονται, διατηρούνται. Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη είναι γνωστές, διότι για να γίνουν όλα αυτά, απαιτούνται χρήματα τα οποία θα πρέπει να εισέρχονται” εξήγησε, καταθέτοντας ταυτόχρονα ένα προσωπικό του παράπονο.

“Όταν σε καλές εποχές, η Μητρόπολη έκανε τον “Έρανο της αγάπης και της φιλαδελφείας”, ζητώντας τη συνεισφορά των ανθρώπων για το φιλόπτωχο έργο της, υπήρξαν πολλοί, οι οποίοι και κατηγόρησαν και σχολίασαν κακόβουλα την κίνησή τους. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς που κατηγόρησαν, ήρθαν και ζήτησαν βοήθεια. Θέλω να πω λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε την ανάγκη όλων των ανθρώπων διότι με ένα ευρώ δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Αν όμως, όλοι προσφέρουμε ένα ευρώ, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Επιβεβλημένη η συνεργασία εκκλησίας – τοπικών φορέων

Αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο πολλών φορέων, οι οποίοι προσφέρουν ανάλογη βοήθεια σε κοινωνικά αδύνατους συμπολίτες μας, ο κ. Μαρκουίζος υπογράμμισε ότι η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ήταν εκείνη που πρωτοπόρησε στα θέματα αυτά, δρώντας άμεσα. Επιπλέον, έκρινε επιβεβλημένη τη σύμπραξη και συνεργασία φορέων, οι οποίοι ασχολούνται με την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, αφού δεν λείπουν και εκείνοι που εκμεταλλεύονται την κάθε ευκαιρία για βοήθεια, στερώντας την από κάποιον άλλον που την έχει πραγματικά ανάγκη. “Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν, όπως και αυτοί, που για λόγους αξιοπρέπειας θα υποφέρουν την στέρησή τους με σιωπή χωρίς ο διπλανός τους να το ξέρει. Θα πρέπει αυτούς η Μητρόπολη και όλοι οι τοπικοί φορείς της Σύρου να τους βρουν και με διάκριση να τους βοηθήσουν”,, κατέληξε.