Στον “πάγο” η δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στη Σύρο

Διφορούμενοι οι λόγοι

Διαφορετικές εξηγήσεις δίνουν οι πρόεδροι της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου

Όνειρο θερινής νυκτός αποδεικνύεται -τουλάχιστον για φέτος- η δημιουργία και λειτουργία Ναυτικού Μουσείου στη Σύρο, με στόχο την ανάδειξη της αξιοσημείωτης ναυτικής παράδοσης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Μολονότι ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου Γιώργος Μηλιός είχε ανακοινώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, ότι το Μουσείο θα άνοιγε τις πόρτες του εντός της καλοκαιρινής περιόδου, τα αρχικά σχέδια “άλλαξαν” με αποτέλεσμα, η ιδέα να παραμείνει για την ώρα σε θεωρητικό επίπεδο.

Αξιολογώντας τους ισχυρισμούς των δύο εμπλεκόμενων φορέων, τα αίτια του “παγώματος” κρίνονται διφορούμενα, δεδομένου ότι τόσο ο κ. Μηλιός, όσο και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, Ισίδωρος Μαμίδης προβάλλουν διαφορετική εξήγηση για το λόγο που οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει.

Γιώργος Μηλιός: “Η νέα διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου έσπασε τη συμφωνία μας”

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηλιός υποστηρίζει ότι παρόλο που οι δύο φορείς είχαν συμφωνήσει για την παραχώρηση του εντευκτηρίου του Ναυτικού Ομίλου (περιοχή “Νησάκι”) στην Ένωση για τις ανάγκες του Μουσείου, η νέα διοίκηση έκρινε ότι θα πρέπει να το αξιοποιήσει διαφορετικά, προς όφελος του.

“Εφόσον εκείνοι θέλουν να νοικιάσουν το κτίριο για την εξασφάλιση πόρων και εμείς δεν επιθυμούμε να καταβάλουμε ενοίκια για ναυτικά μουσεία, το έργο δεν προχώρησε” αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα μέλη της Ένωσης είχαν προτείνει να αναλάβουν τη φύλαξη του Μουσείου με βάρδιες. “Δεν θα πληρώναμε τίποτα και όλα τα έσοδα από την είσοδο θα διατίθεντο στον Ναυτικό Όμιλο” σημειώνει, εκτιμώντας ότι “στην Ελλάδα θα εμφανίζονται πάντα εμπόδια, που θα ματαιώνουν τις καλοπροαίρετες προθέσεις κάποιων να διδάξουν τον πολιτισμό μας. “Εμείς προσφέρουμε τα πάντα, αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε, για λόγους που δεν γνωρίζουμε”, υπογραμμίζει.

Καθιστά δε γνωστό ότι, η επόμενη κίνηση της Ένωσης είναι να απευθυνθεί στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την αναζήτηση μίας λύσης που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές και θα συμβάλει στην επίτευξη του πολυπόθητου αυτού στόχου.

Ισίδωρος Μαμίδης: “Αν βρεθούν χορηγοί, θα προχωρήσουμε”

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, κ. Μαμίδης διαψεύδει τις δηλώσεις του κ. Μηλιού περί ενοικίασης του εντευκτηρίου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι διαδικασίες δημιουργίας του Μουσείου ουδέποτε “πάγωσαν”. “Απλά έχουμε ζητήσει χρηματοοικονομική μελέτη και έξοδα γύρω στις 25.000 ευρώ το χρόνο”, επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη”.

Προσθέτει μάλιστα ότι “αν βρεθούν οι απαιτούμενοι χορηγοί, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων το μουσείο θα ανοίξει την επόμενη κιόλας ημέρα”, διασαφηνίζοντας ότι “δεν έχει ληφθεί καμία αντίθετη απόφαση περί μη λειτουργίας του”.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιώργος Πάπιτσης, εμπνευστές της ιδέας δεν είναι διατεθειμένοι να “σταυρώσουν” τα χέρια τους,, μέχρι την υλοποίησή της.