Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς

Πύρινος εφιάλτης στην Άνδρο

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν μάχη με τις φλόγες τρεις ημέρες

Υπερβάλλουν εαυτόν οι δυνάμεις πυρόσβεσης που παραμένουν στην περιοχή της Άνδρου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι και σήμερα, όπου μαίνεται το πύρινο μέτωπο, που ως χθες αργά το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτο και απειλούσε κατοικίες στο χωριό Άνω Πιτροφός, “διασχίζοντας” τον οικισμό.

Πρόκειται για μία ακόμη πυρκαγιά μετά από εκείνη της Σερίφου, η οποία φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας νέα ερωτηματικά αφού το σημείο από το οποίο ξεκίνησε είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura και ήδη ένα μεγάλο τμήμα του έχει παραδοθεί στον πύρινο εφιάλτη και έχει γίνει στάχτη.

Στην περιοχή, η οποία επί τρεις ημέρες καίγεται, βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με σκοπό να “δαμάσουν” τις πύρινες γλώσσες, ωστόσο ο καιρός και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους, καθώς δεν μπορούν να επιχειρήσουν αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε από την κορυφογραμμή της Βουρκωτής, βορειοδυτικά των Εβρουσιών και η έντασή της, οδήγησε το δήμαρχο Γιάννη Γλυνό να ζητήσει την εκκένωση κατοικιών του χωριού Άνω Πιτροφός.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από προχθές το βράδυ στο σημείο βρίσκεται και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

“Φούντωσε” η πυρκαγιά ξημερώματα Κυριακής

Αναλυτικότερα, από προχθές το βράδυ έως και χθες στις 2 τα ξημερώματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιάννης Γλυνός, “η φωτιά εξελισσόταν ήπια”, ενώ “από εκείνη την ώρα και μετά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων προχώρησε αρκετά με αποτέλεσμα να καίει ανεξέλεγκτη”.

Μάλιστα χθες, μετά τις έξι το απόγευμα κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας με τον ίδιο και με αφορμή το γεγονός πως η πυρκαγιά είχε “εισβάλλει” στο χωριό και απειλούσε κατοικίες, ο κ. Γλυνός τόνισε, “Έχουμε προχωρήσει στη μερική εκκένωση του χωριού για να προστατεύσουμε τους κατοίκους. Τους απομακρύναμε από τα σημεία που οι φλόγες είχαν φτάσει, αφού κάποια στιγμή η φωτιά διέσχισε το χωριό”. Ο ίδιος στην ερώτηση αν απειλούνται και οι γύρω περιοχές, υπογράμμισε, “Υπάρχει κίνδυνος για τα διπλανά χωριά”, ωστόσο, “στόχος μας είναι να περιοριστεί το μέτωπο, κάτι που είναι δύσκολο βέβαια λόγω των ανέμων και του πυκνού καπνού”.

“Μάχη” με τον άνεμο και τους καπνούς

Το ανησυχητικό σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας είναι πως τα εμπόδια που συναντούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στον περιορισμό του μετώπου είναι μεγάλα εξαιτίας της ισχυρότατης έντασης των ανέμων, οι οποίοι πνέουν με 7-8 μποφόρ. Στην περιοχή ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γλυνός, βρίσκεται πυροσβεστικό κλιμάκιο από το Σάββατο, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Άνδρου ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν δυνάμεις και από τη Σύρο καθώς και από την Αθήνα. Συγκεκριμένα στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενώ με πτήση super puma μεταφέρθηκαν ακόμη 12 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Τα αεροσκάφη εξαιτίας της ομίχλης, του καπνού και των ανέμων απετράπησαν εκ των συνθηκών να προχωρήσουν στην κατάσβεση αφού η περιορισμένη ορατότητα δημιουργεί ποικίλους κινδύνους.

Αναφορικά με τα ανωτέρω ο δήμαρχος Άνδρου, σημείωσε χαρακτηριστικά, “Δυστυχώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και είναι δύσκολο να επιχειρήσει κάποιο αεροσκάφος”, ωστόσο, “μέχρι στιγμής προσέφεραν σημαντική βοήθεια τα δύο ελικόπτερα τα οποία ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να ανεφοδιάζονται. Όσο βοηθούσαν αυτά, γινόταν καλή δουλειά”, τόνισε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως είναι αναγκαία η παρέμβαση των εναέριων μέσων.

Σημαντικές οι απώλειες

Η πύρινη απειλή ήδη όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Γλυνός, έχει αφήσει το στίγμα της στην περιοχή. Προχωρώντας σε έναν πρόχειρο απολογισμό, τόνισε, “Οι φλόγες έχουν γλείψει κάποιες κατοικίες χωρίς ωστόσο να έχει παραδοθεί στις φλόγες κάποια από αυτές”, επεξηγώντας παράλληλα πως οι καταστροφές αφορούν σε “καμένες πέργκολες και δέντρα” αφού οι φλόγες έχουν φτάσει “έως τις αυλές των σπιτιών”. “Κάηκαν πολλά ζώα και μελίσσια επίσης, αλλά πρώτιστο μέλημά μας είναι να περιοριστεί η φωτιά”, επεσήμανε.

Εκφράζοντας την ανησυχία του μάλιστα για την ένταση με την οποία εξαπλώνεται η πυρκαγιά, υπογράμμισε, “πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην επεκταθεί το μέτωπο προς τα δυτικά και κινδυνέψει και το υπόλοιπο τμήμα του χωριού”, ενώ κληθείς να εκτιμήσεις τη ζημιά και να πει πόσα στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι την ώρα της συνομιλίας, δήλωσε, “Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ακόμη καθώς υπάρχει πυκνή νέφωση και καπνός στην περιοχή. Οποιαδήποτε εκτίμηση δε θα είναι ακριβής”.

Ο ίδιος τέλος, συμπλήρωσε ωστόσο πως “ο ορεινός όγκος που είναι χαρακτηρισμένος natura” μετρά απώλειες και “έχει ήδη καεί ένα μέρος”.

Ετικέτες: