Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου

"Τίποτα δεν πάει χαμένο"

15-18 παιδιά επισκέπτονται καθημερινώς τη Στέγη

Στην ανάπτυξη της φαντασίας και της καλλιτεχνικής φύσης των παιδιών μέσα από την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών που δύνανται να ανοίξουν νέους δημιουργικούς δρόμους, συμβάλλοντας τόσο στην πνευματική, όσο και την ψυχική ανάτασή τους στοχεύει η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου με τη δράση “Τίποτα δεν πάει χαμένο”.

Μέσα από την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος του εθελοντικού έργου, το οποίο επιτελείται στη Στέγη, οι υπεύθυνοι καλούν τα παιδιά να συμμετέχουν με τις δικές τους πρωτότυπες και ευρηματικές κατασκευές στη δημιουργία της επόμενης εικαστικής έκθεσης της δομής, που θα παρουσιαστεί την προσεχή άνοιξη.

Πνευματική και ψυχική ανάταση

“Σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο, όπως η σημερινή, σημασία έχει να αναπτύσσουμε δράσεις οι οποίες είναι δημιουργικές, έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και μας βοηθούν ψυχικά καλύτερα”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η κοινωνική λειτουργός Πόπη Μαγουλά. Προσθέτει δε, ότι “έτσι μαθαίνουμε να αξιοποιούμε πράγματα τα οποία ενδεχομένως να πετούσαμε κατά το παρελθόν, διότι υπήρχε η οικονομική δυνατότητα και να φτιάχνουμε κάτι καθαρά δικό μας, ξεδιπλώνοντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο μας”.

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι και ένας τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι κάθε πράγμα, όσο άχρηστο κι αν φαίνεται, μπορεί να γίνει η αρχή για κάτι πολύ όμορφο, με την προσωπική σφραγίδα μας. Όπως αναφέρει η εθελόντρια της Στέγης, Κυριακή Παπαγιάκουμου η δράση δεν αφορά μόνο τα παιδιά της Στέγης, αλλά και εκείνα τα οποία έχουν δημιουργικές ιδέες και επιθυμούν να τις υλοποιήσουν. “Στόχος μας είναι φέρουμε σε επαφή τα δικά μας παιδιά με άλλα παιδιά και κυρίως να αποκατασταθεί η λανθασμένη εντύπωση που συχνά σχηματίζεται γύρω από τη φυσιογνωμία της Στέγης” αναφέρει, σημειώνοντας ότι “ένα παιδί που έρχεται στη στέγη δεν είναι 100% παραβατικό”.

Αυξημένος ο αριθμός των παιδιών της Στέγης

Ωστόσο, καθίσταται γνωστό ότι ο αριθμός των παιδιών που επισκέπτονται φέτος τη Στέγη είναι διπλάσιος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και ανέρχεται στα 15-18 παιδιά ημερησίως. “Τα παιδιά αυξάνονται και πληθαίνουν, λόγω της οικονομικής κατάστασης” επισημαίνει η κ. Παπαγιάκουμου, εξηγώντας πως “όλο και περισσότερο γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά τους έξοδα και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους σε φαγητό, ένδυση και βοήθεια στα σχολικά μαθήματά τους”. Ως εκ τούτου, κρίνει απαραίτητη τη δραστηριοποίηση περισσοτέρων εθελοντών, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε μαγειρεύοντας , είτε παρέχοντας βοήθεια στο διάβασμα των παιδιών.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά της στέγης, η κ. Μαγουλά κρίνει εντονότερο το ότι “μένουν πίσω στα μαθήματα, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και των κενών στα σχολεία”.

“Δε χρειάζεται να ντρεπόμαστε γι' αυτό που είμαστε”

Επιπλέον αναφέρει ότι δεν είναι λίγα εκείνα τα παιδιά που επισκέπτονται τη Στέγη και δυσκολεύονται να χαιρετίσουν συμμαθητές τους. “Δυστυχώς αποφεύγουν να συζητάνε ότι βρίσκονται σε αυτό χώρο και στόχος των εθελοντών είναι να τους εξηγήσουμε ότι ο οποιοσδήποτε από μας μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κάποια ανάγκη. Δε χρειάζεται να ντρεπόμαστε γι' αυτό που είμαστε. Η ουσία είναι να προσπαθούμε να προχωράμε, να γινόμαστε καλύτεροι και αυτό το αποδεικνύουμε και στον εαυτό μας και στους άλλους βέβαια”, επισημαίνει. Κλείνοντας, εκτιμά ότι η αύξηση στον αριθμό των παιδιών που “αγκαλιάζει” καθημερινά η Στέγη είναι “δίκοπο μαχαίρι”. “Από τη μια είναι δυσάρεστη η αύξηση των παιδιών, αλλά από την άλλη είναι καλό γιατί αυτά τα παιδιά δε βρίσκονται στο δρόμο και έρχονται σε εμάς”, καταλήγει.

Ετικέτες: