Υποβρύχιος καθαρισμός της Καλντέρας

Με τη συμμετοχή 43 εθελοντών, Ελλήνων και ξένων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου ο υποβρύχιος καθαρισμός στη Καλντέρα Ακρωτηρίου-Μπάλος και Μεγαλοχωρίου-Αθέρμι.

Ο καθαρισμός διοργανώθηκε από το καταδυτικό κέντρο Santorini Dive Center, στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας των Βυθών και Υποβρυχίων Καθαρισμών υπό την αιγίδα της Οργάνωσης GUWAA – Global Under Water Awareness Association.

Εντός τεσσάρων ωρών συγκεντρώθηκαν άπειρες πλαστικές συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινα μπουκάλια, σίδερα και λάστιχα γεμίζοντας περισσότερες από 80 σακούλες απορριμμάτων. Τα απορρίμματα περισυλλέχτηκαν στην παραλία της Καλντέρας, στις Αποθήκες του Ακρωτηρίου όπου έγινε καταγραφή και απομακρύνθηκαν με μέριμνα του Δήμου Θήρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορρίμματα αυτά χρειάζονται δεκαετίες -και σε κάποιες περιπτώσεις αιώνες- για να διαλυθούν στη θάλασσα. Πέρα από την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, συμβάλλουν και στην καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας, ενώ ταυτόχρονα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.

Ευχή όλων ήταν στους επόμενους καθαρισμούς, οι εθελοντές να βρουν λιγότερους “εγκαταλελειμμένους θησαυρούς” στο βυθό και τις παραλίες της Καλντέρας.