Το Λατομείο θυμίζει “νταμάρι”

Όνομα βρήκαμε και τον βαφτίσαμε.... όμως ένας χώρος πολιτισμού που θέλει να δικαιολογεί τον τίτλο του δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο το όνομα που του προσέδωσαν οι αρχές του τόπου είτε για να βγάλουν την “υποχρέωση”, είτε για να τιμήσουν και μια φορά εν ζωή κάποια σημαντική προσωπικότητας της Σύρου.

Στα τρία χρόνια αξιοποίησής του από τον ΟΠΑΣ, το πρώην Λατομείο Καραβέλα και νυν “Χώρος Πολιτισμού Μάνος Ελευθερίου” έχει εισπράξει αρκούντως κολακευτικά σχόλια, κυρίως από τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι ο ιδανικότερος χώρος για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου. Η πλειοψηφία του κοινού που διαβαίνει τις πύλες του Λατομείου για να απολαύσει τη συναυλία των αγαπημένων του καλλιτεχνών μένει εντυπωσιασμένη από την επιβλητική ατμόσφαιρα των βράχων, όσο και από την καλή ακουστική του χώρου.

Και μπορεί ο “πυρετός” της βραδιάς σε συνδυασμό με την αθρόα συμμετοχή του κόσμου να μην επιτρέπει στο βλέμμα σου να “ξεμυτίσει” από τη σκηνή, όταν όμως ο χώρος αδειάσει και βγει το φως της ημέρας, σίγουρα θα σκεφτείς ότι δεν είναι τυχαία η αξιοποίησή του μόνο με τη δύση του ηλίου.

Το χειμώνα χωματερή, το καλοκαίρι χώρος πολιτισμού

Μπάζα, πεταμένα οικοδομικά υλικά, ημιτελείς κατασκευές και διάσπαρτες θαμνώδεις εκτάσεις δίνουν την εικόνα μιας παραμελημένης χωματερής, η οποία δεν τιμά το νησί και πολύ περισσότερο τον άνθρωπο, το όνομα του οποίου έχει ο χώρος.

Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης είναι, ότι παρόλο που για οχτώ μήνες το χρόνο ο χώρος παραμένει κλειστός, δεν πραγματοποιείται καμία εργασία συντήρησής του, παρά μόνο λίγο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων.

Για το λόγο αυτό, δε δίνει κανείς σημασία αν η πρόχειρη περίφραξή του έχει υποχωρήσει, με αποτέλεσμα ο καθένας να σουλατσάρει στο χώρο όποτε το επιθυμεί, ούτε αν κοντεύει να μετατραπεί σε μία μεγάλη μάντρα ή μια υπαίθρια αποθήκη.

Ετικέτες: