Απονομή του Αργυρού Φοίνικα στον βετεράνο πρόσκοπο Νικηφόρο Ευμορφόπουλου

Πρότυπο προσφοράς και ήθους

Με το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα τίμησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τον κ. Νικηφόρο Ευμορφόπουλο για τις εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε επί 58 συνεχή χρόνια στην Προσκοπική Κίνηση.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει παράλληλα μια ενδιαφέρουσα έκθεση προσκοπικού αρχείου και υλικού.

Το πολυετές έργο του κ. Ευμορφόπουλου, ο οποίος εντάχθηκε για πρώτη φορά στις τάξεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ως λυκόπουλο το 1945, παρουσίασε ο έφορος περιοχής νήσων Νοτίου Αιγαίου, Δημήτρης Κούτσιας.

Στις 6 Απριλίου 1947, ο βετεράνος πρόσκοπος έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση στην 4η ομάδα ναυτοπροσκόπων Σύρου. Το 1949 υπηρέτησε ως πρόσκοπος Β' Τάξεως και ένα χρόνο αργότερα ως υπενωμοτάρχης. Το 1951 γινε πρόσκοπος Α' Τάξεως και το 1952 υπηρέτησε ως υπενωμοτάρχης. Το διάστημα 1956-1959 ήταν υπαρχηγός στη δεύτερη ομάδα προσκόπων, ενώ από το 1960 έως το 1967 ήταν αρχηγός 4ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων. Για είκοσι ολόκληρη χρόνια (1968-1988) ήταν αρχηγός του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σύρου, ενώ ταυτόχρονα βοήθησε και το πρώτο σύστημα του νησιού.

Εξέχουσες υπηρεσίες επί 58 συνεχή έτη

Το 1982, μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Ευμορφοπούλου δώρισαν στο Σώμα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. στην περιοχή του Φοίνικα για την αξιοποίησή του ως κατασκηνωτικό κέντρο. Από το 1989 έως το 2003 υπήρξε έφορος ακίνητης περιουσίας στην Περιφέρεια Κυκλάδων. Για την πολύπλευρη προσφορά του και την προαγωγή του προσκοπισμού το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει τιμήσει τον Νικηφόρο Ευμορφόπουλο με τα μετάλλια ευδοκίμου υπηρεσίας, εξαίρετων πράξεων και προσκοπικής αξίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αργυρός Φοίνικας είναι η ανώτατη προσκοπική διάκριση που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1949 και μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί σε 272 πρόσωπα.

Το παράσημο, αλλά και ένα αναμνηστικό δώρο από τον 4ο πανελληνιο προσκοπικό Τζάμπορη απένειμε στον κ. Ευμορφόπουλο ο αρχηγός εκπαιδευτής και κάτοχος του Αργυρού Φοίνικα, Γιάννης Μιχάλης. Με τη σειρά του, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρο απένειμε τιμητικό έπαινο τόσο στον ίδιο, όσο και στη σύζυγό του.

Ετικέτες: