Συνάντηση στο Λιμεναρχείο Σύρου για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ στη χερσαία ζώνη του λιμανιού

Προτεραιότητα ο ανθρώπινος παράγοντας

Συνάντηση για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σύρου πραγματοποίησαν εχθές το πρωί ο Λιμενάρχης Σύρου Νίκος Σκευοφύλακας και ο Υπολιμενάρχης Ιάκωβος Γκίζης με τον Νίκο Ρούσσο, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια κινείται με αμαξίδιο μετά από τροχαίο ατύχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Λιμεναρχείου, μετά από πρωτοβουλία της Λιμενικής Αρχής να ακούσει τις παρατηρήσεις ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα μεν, αλλά με άποψη και απαράμιλλο ψυχικό σθένος δε, για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης που ήδη εφαρμόζει με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρούσσος, παρά τη δυσάρεστη έκπληξη που του επιφύλαξε η μοίρα, δεν έχει χάσει ούτε στιγμή τη δύναμη και τη θέλησή του για δημιουργία, ενώ εξακολουθεί με κάθε τρόπο να διεκδικεί τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, δίνοντας παράλληλα κουράγιο σε άτομα με αναπηρία, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε το θέμα της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις ΑΜΕΑ, την οποία η λιμενική αστυνομία προσπαθεί καθημερινά να καταπολεμήσει είτε προειδοποιώντας τους οδηγούς, είτε επιβάλλοντας πρόστιμο σε όσους δε συμμορφώνονται με τους κανόνες κυκλοφορίας, καθώς και της έλλειψης ραμπών στην αρχή και στο τέλος των πεζοδρομίων.

“Η πόλη δεν είναι τσιφλίκι κανενός”

Όπως τόνισε ο κ. Σκευοφύλακας, ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί βασική προτεραιότητα της υπηρεσίας, η οποία επιδιώκει μέσα από το έργο της να εμφυσήσει στο κοινωνικό σύνολο το αίσθημα της αλληλεγγύης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία συνεπάγεται την απόκτηση μίας καλύτερης παιδείας από όλους.

Από τη δική του πλευρά, ο Υπολιμενάρχης Σύρου κ. Γκίζης επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει βίωμα στον κάθε πολίτη ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους του, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη την υποστήριξη και τη βοήθειά τους προκειμένου να κάνουν την καθημερινότητά τους όσο το δυνατόν πιο εύκολη. “Η πόλη δεν είναι τσιφλίκι καθενός” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “εμείς είμαστε εδώ για να βοηθάμε και να εξυπηρετούμε τους πολίτες στον τομέα και στο μέτρο που μας αναλογεί”.

“Πρέπει να εμφυσήσουμε στην κοινωνία τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο”

Παράλληλα, τόνισε ότι η Λιμενική Αρχή είναι ανοιχτή σε συνεργασία τόσο με πολίτες όσο και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, προκειμένου μέσα από μια κοινή συνισταμένη να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Ο ίδιος έκρινε πως “αν δεν κάνουμε κτήμα την κοινωνία των πολιτών, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα”, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μία κοινωνία διαρκούς αστυνόμευσης, η οποία θα προκαλεί συνεχώς άγχος και ανησυχία στον κόσμο. Καταλήγοντας, ανάφερε πως όσα πρόστιμα και να επιβληθούν στους οδηγούς που σταθμεύουν παράνομα σε θέσεις ΑΜΕΑ, το αποτέλεσμα είναι ότι το όχημά τους εμπόδισε έστω και για λίγα λεπτά κάποιον συμπολίτη τους που δικαιούται τις θέσεις αυτές.

Με δεδομένη την ευαισθητοποίηση του Λιμενικού Σώματος στα θέματα των ΑΜΕΑ, ο κ. Σκευοφύλακας ζήτησε από τον κ. Ρούσσο να καταθέσει στην υπηρεσία έγγραφη επιστολή με τις παρατηρήσεις του για συγκεκριμένα σημεία της χερσαίας ζώνης του λιμένα Σύρου, που χρήζουν παρέμβασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρά την έντονη γραφειοκρατία και το κώλυμα πολλών έργων λόγω των αδειοδοτήσεων, η Αρχή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιληφθεί των θεμάτων που δύνανται να προωθηθούν άμεσα.

Διαμόρφωση των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ

Όσον αφορά στις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι ο αριθμός τους είναι ικανοποιητικός και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τα άτομα με αναπηρία, χάρη και στην αυστηρή αστυνόμευση του Σώματος, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενισχυθεί. Ωστόσο έκρινε ότι οι διαγραμμίσεις τους θα έπρεπε να γίνουν λίγο φαρδύτερες, ώστε να είναι πιο εύκολη η έξοδος των οδηγών και να μην χτυπούν την πόρτα τους στο διπλανό παρκαρισμένο όχημα.

Ο κ. Σκευοφύλακας κατέστησε γνωστό ότι η υπηρεσία προσπαθεί να κάνει συνεχείς συστάσεις στους οδηγούς, αφού προέχει η εύκολη πρόσβαση των πεζών. Εξήγησε μάλιστα ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι γονείς με τα καρότσια των παιδιών τους, καθώς και οι ηλικιωμένοι πολίτες, οι οποίοι κινούνται με ειδικά βοηθήματα.

Ανάγκη για δημιουργία ραμπών στην άκρη των πεζοδρομίων

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος έθιξε την έλλειψη ραμπών στην αρχή και στο τέλος των πεζοδρομίων, καθώς και δίπλα από τις διαβάσεις πεζών, προκειμένου οι άνθρωποι με αναπηρία να μην είναι αναγκασμένοι να κινούνται με το αμαξίδιό τους στη μέση του δρόμου. Παράλληλα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο κατασκευής των ραμπών και την κλίση τους ,ώστε ο πολίτης να τις ανεβαίνει και να τις κατεβαίνει με άνεση, χωρίς τον φόβο της παραμικρής πτώσης από το αμαξίδιο. Μάλιστα ο κ. Ρούσσος εξήγησε ότι υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία οι οποίοι δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν ελιγμούς και να προσαρμόσουν την κλίση του σώματος τους έτσι ώστε να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν με τις υπάρχουσες κατασκευές.

Με τη σειρά του, ο κ. Σκευοφύλακας πρότεινε στον κ. Ρούσσο να είναι παρών στη δημιουργία των επόμενων ραμπών που μελλοντικά θα κατασκευαστούν στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα. Καταλήγοντας, έκρινε ότι η πόλη έχει έναν πολιτισμό και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της κατηγορίας πολιτών. Όπως τόνισε “ο σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι και να αποκτήσουμε μια καλύτερη συμπεριφορά”.

Αυστηρή αστυνόμευση και διατήρηση της κόκκινης λωρίδας

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Σώμα θα συνεχίσει την αυστηρή αστυνόμευση και τη διατήρηση της κόκκινης λωρίδας στον παραλιακό δρόμο, ενώ θα μεριμνήσει και για τη διαμόρφωση των διαγραμμίσεων στις θέσεις στάθμευσης στην πλατεία Κανάρη και στα υπόλοιπα σημεία. Σημείωσε τέλος ότι η πόρτα του Λιμεναρχείου είναι πάντα ανοιχτή τόσο για τον ίδιο, όσο και για όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και θέλουν να τα συζητήσουν με τους ιθύνοντες. “Ζητούμε συγγνώμη για ό,τι δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα και δίνουμε το λόγο μας ότι θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά πάντα με τη βοήθεια των πολιτών που κρίνεται απαραίτητη”, υπογράμμισε.

Ετικέτες: