Επιστημονική ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου και τη φροντίδα του αποθεραπευμένου

"Η άγνοια και ο φόβος είναι κακοί σύμβουλοι"

“Η πρόληψη του καρκίνου και η φροντίδα του αποθεραπευμένου” ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Hotel Diogenis επιστήμονες και μέλη της της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “ΑΚΟΣ”, με την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων και του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης της ΑΚΟΣ με τίτλο: “Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα”. Όπως υπογράμμισε η ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος και πρόεδρος της εταιρίας, Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, σύνθημα της Εκστρατείας είναι “Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου”, που σημαίνει ότι αποβάλλω τις βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Τόσο η κ. Κατσώχη, όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές τόνισαν τον τεράστιο ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας.

Η ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος Δέσποινα Κατσώχη στην “Κοινή Γνώμη”

Σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο της εταιρίας, μεταδίδοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όσους αγωνίζονται σήμερα για να κερδίσουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους.

Ο φόβος και η συνήθεια του κόσμου να “ξορκίζει το κακό” ή να εμπλουτίζει το λεξικό του με απαγορευμένες λέξεις, όπως “καρκίνος”, αποτελεί εμπόδιο στην πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;

“Πρόκειται για ένα είδος ρατσισμού, που βιώνουμε κι εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε με το θέμα. Πολλές φορές αποφεύγω να λέω ότι είμαι ιατρός για να μη ρωτήσουν την ειδικότητά μου και χτυπήσουν ξύλο ή φτύσουν στον κόρφο τους. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά, να γνωρίσουμε την ασθένεια, να την απομυθοποιήσουμε, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας την άγνοια και τον φόβο, που είναι κακοί σύμβουλοι. Οπότε, γνωρίζοντας, θα δραστηριοποιηθούμε και σωστά, θα αποφύγουμε τις βλαβερές συνήθειες, θα κάνουμε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και θα έχουμε την πρόληψη πλέον στα χέρια μας”.

Είναι εύκολο για έναν ασθενή να ξεπεράσει τον φόβο του και να κοιτάξει μπροστά;

“Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς. Αν έχουμε μια έγκαιρη διάγνωση, οι πιθανότητες να ζήσουμε είναι μεγάλες. Η πενταετής επιβίωση είναι σχεδόν 90% στις περισσότερες ασθένειες. Σίγουρα υπάρχουν πολύ δύσκολες μορφές ή μορφές που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, αλλά εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε την προβολή σε αυτούς που τα καταφέρνουν, για να πάψει να υπάρχει ο φόβος και να δώσουμε κουράγιο σε εκείνους που μάχονται, έτσι ώστε να καταφέρουν. Πρέπει να είμαστε θετικοί και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η AKOΣ δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτή την ανάγκη. Στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει “θεραπεία σώματος και ψυχής”. Το πιστεύουμε αυτό που κάνουμε, το αγαπάμε πολύ και είναι η προσφορά μας στην κοινωνία, μετά από τόσα χρόνια φροντίδας των καρκινοπαθών και θεραπείας του καρκίνου”.

Τι απαντάτε σε εκείνους που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο “επάρατη νόσο”;

“Θα έλεγα ότι είναι ντροπή να τον αποκαλούμε έτσι. Δεν υπάρχει καμία καταραμένη νόσος. Σίγουρα όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά είναι μία ασθένεια η οποία αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό και αν της βγάλουμε λοιπόν αυτά τα πέπλα, τότε νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορέσει πιο εύκολα να το δει και πιο έγκαιρα να πάει στον γιατρό να κάνει την πρόληψή του. Ο φόβος είναι πολύ κακός οδηγός και ο χαρακτηρισμός “επάρατη νόσος” δεν πρέπει να χρησιμοποιείται”.

Με το πέρασμα των ετών, ο κόσμος έχει καταφέρει να μετριάσει το φόβο του και να αντιμετωπίζει τη νόσο, με την έπαρση της νίκης;

“Εκτιμώ ότι έχει αρχίσει να εξοικειώνεται περισσότερο με τη νόσο, καθώς βλέπει και πολλούς επώνυμους, που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται κοινωνικά και επαγγελματικά. Και επειδή λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε γύρω μας έναν καρκινοπαθή και το έχουμε βιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θεωρώ ότι πλέον αρχίζουμε και εξοικειωνόμαστε σιγά-σιγά με την ιδέα και της ασθένειας και της αποθεραπείας αυτής”.

Θεωρείτε ότι σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και η πρόοδος της τεχνολογίας;

“Αγαπάω πολύ την τεχνολογία και τη χρησιμοποιώ ως ένα πολύ σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο. Ναι μεν μας έχει φέρει πιο κοντά στην πληροφορία, αλλά πολλές φορές αυτή είναι ακατέργαστη και δεν μπορεί κανένας, αν δεν μιλήσει πρώτα με το γιατρό του, να δει αν αφορά την περίπτωσή του. Εναι πολύ δύσκολο να βγάλεις συμπέρασμα, άρα λοιπόν εμείς οι γιατροί έχουμε καθημερινά να παλέψουμε και να αιτιολογήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες που παίρνουν από τα διάφορα μέσα και ειδικά από το ίντερνετ. Δεν του λέει όμως κανένας τι συμβαίνει με τον ίδιο ακριβώς. Αλλά η τεχνολογική πρόοδος και η πρόοδος στην ανάπτυξη των φαρμάκων και ειδικά των στοχευμένων φαρμάκων, η πρόοδος στα μηχανήματα της ακτινοθεραπείας κλπ, βοηθούν ώστε να έχουμε καλύτερη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία”.

Ποια η γνώμη σας για το έργο κοινωνικών σωματείων, όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων;

“Είναι πολύ σημαντικά, διότι στηρίζουν τους ασθενείς και βοηθούν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι κάποιος άλλος το έχει περάσει και τα έχει καταφέρει. Είναι μια ωραία μορφή εθελοντισμού, η οποία βοηθάει σίγουρα αυτούς που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία και σίγουρα πολλές φορές, μπορεί να έχουν και θεσμικές παρεμβάσεις, είτε γνωστοποιώντας στην πολιτεία τα αιτήματα των καρκινοπαθών, είτε διεκδικώντας τη λήψη κάποιων μέτρων”.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Μετά την ομιλία της κ. Κατσώχη, το λόγο έλαβε ο ιατρός- ακτινοδιαγνώστης και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σέργιος Απέργης, ο οποίος ανέπτυξε “τη χρησιμότητα του απεικονιστικού ελέγχου του μαστού”. Κατά την ομιλία του, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, η οποία εξασφαλίζει συντηρητικότερες εγχειρήσεις, ελαφρότερη χημειοθεραπεία, ταχύτερη επάνοδο στην οικογένεια και στην εργασία, μεγαλύτερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στη σημασία του ετήσιου εργαστηριακού check up, αναφέρθηκε η Ιατρός-Βιοπαθολόγος και υπεύθυνη του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Άντα Κοτσάνη, ενώ τη δική της “περιπέτεια”, η οποία την “όπλισε” με ελπίδα και μεγαλύτερη όρεξη για ζωή, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους η κ. Βικτώρια Ζολότα, Εκπαιδευτικός – Αποθεραπευμένη. Όπως τόνισε, η γνώση και η ενημέρωση αποτελούν πολύτιμη δύναμη για τον ασθενή και τις οικογένειές τους. “Όταν έχουμε γιατρούς, συγγενείς και φίλους να μας στηρίξουν, ο πόνος απαλύνεται και γλυκαίνει. Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να πάρεις αγάπη από τους γύρω σου, να τη χαρίσεις στον εαυτό σου και τελικά να την ανακυκλώσεις στο περιβάλλον σου”, κατέληξε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Γρυπάρης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, ο εκπρόσωπος του Ροταριανού Ομίλου Ερμουπόλεως Διονύσης Ρούσσος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, Δήμητρα Γαβρίλη.

Ετικέτες: