Η αποστολή "Ελλάδα 1000 Μίλια" στο νησί της Σύρου

Συγκινητική υποδοχή των δύο γενναίων κωπηλατών

Τους γενναίους και τολμηρούς κωπηλάτες της ομάδας “South Evian Gulf” οι οποίοι πριν από 29 ημέρες ξεκίνησαν ένα δύσκολο εγχείρημα, τη διάσχιση 1000 ναυτικών μιλίων μόνο με κουπί, από το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος, τους Οθωνούς, μέχρι το αναλυτικότερο, το ακριτικό Καστελόριζο, υποδέχτηκε χθες το απόγευμα το νησί της Σύρου.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία και η προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών, αίματος και αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια – εκστρατεία ενημέρωσης του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις “η Πίστη” και του South Evian Gulf team, με τον τίτλο “Ελλάδα χίλια μίλια” .

Ο Άγγελος Χριστοφίδης και ο Κώστας Μανατάκης, οι οποίοι έχουν διανύσει μέχρι σήμερα το ήμισυ της απόστασης, κατέπλευσαν στην περιοχή “Νησάκι”, συνοδευόμενοι από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τον αθλητή Αντώνη Δουράτσο, μέλος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, με σημαντικές διακρίσεις στο άθλημα κανόε – καγιάκ. Οι δύο αθλητές υποστηρίζονται από τους Ορφέα Καλαφάτη και Χρήστο Φλεβοτόμο, οι οποίοι μοιράζονται μαζί τους τη βαθιά αγάπη τους για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια, αλλά και την επιθυμία τους για συνεχή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Κάθε ταξίδι τους είναι ταυτόχρονα μια δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας με σκοπό τη σύμπλευση για την υποστήριξη όσων χρήζουν ανάγκης και ειδικότερα των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Τους κωπηλάτες υποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Λιμενάρχης Σύρου, Νίκος Σκευοφύλακας, εκπρόσωποι του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, καθώς και πλήθος πολιτών, οι οποίοι τους συνεχάρησαν για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.

Γ. Δεκαβάλλας: “Υποκλινόμαστε στην μεγαλοψυχία σας”

“Υποκλινόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί σε μια εποχή έντονου ατομικισμού και απομόνωσης του κάθε ανθρώπου, οι ίδιοι έχουν βρει τη δύναμη και τη θέληση να στέλνουν τόσα μεγάλα μηνύματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους τους”, τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας. καλωσορίζοντας ταυτόχρονα και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου “η πίστη” Αναστασία Σταματέα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει φοβίες και προκαταλήψεις, όταν πήρε την απόφαση πριν από μερικά χρόνια να γίνει δότης οργάνων. “Ελπίζω με το σημερινό μήνυμα να περάσει στη κοινωνία ότι επιβάλλεται όλοι μας εφ όσον έχουμε τις προϋποθέσεις να γίνουμε δότες του μυελού των οστών”, τόνισε.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου: “Προσευχόμαστε για εσάς”

Την ευλογία του στους δύο θαλασσοπόρους έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' με την ευχή να συνεχίσουν με το ίδιο σθένος το δύσκολο έργο το οποίο ξεκίνησαν. “Σας καλωσορίζουμε στη θαλασσοκράτειρα ευλογημένη Σύρο μας και σας ευχαριστούμε διότι αυτός ο διάπλους είναι πράγματι ένα τόλμημα και δεν μπορεί να το επιτύχετε χωρίς αληθινή πίστη στο θεό”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο εθελοντισμός τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς οι ίδιοι στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι σε μια μεγάλη κοινωνική προσπάθεια να στηριχθούν όσο γίνεται περισσότερο μικρές αθώες υπάρξεις που κατά τη διάρκεια της ζωής τους αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως τόνισε, ο ίδιος είχε την τύχη προ δύο μηνών να εκπροσωπήσει τον Αρχιεπίσκοπο στα εγκαίνια του νέου φορέα “γίνε κι εσύ εθελοντής μυελού των οστών για να ενισχύσεις τα παιδιά με καρκίνο” στο ίδρυμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και να δει από κοντά τη δύναμη στα μάτια των γονέων, αλλά και την ελπίδα στα μάτια των παιδιών. “Θέλω να συγχαρώ το σύλλογο “πίστη” διότι μόνο που έδωσε αυτό το όνομα σημαίνει ότι έχετε πίστη. Έχετε τη προσευχή μας για μην υπάρχουν παιδιά με αρρώστιες. Η Μητρόπολη θα είναι συναρωγός σε κάθε προσπάθεια και θα συνεισφέρει με την προσευχή της”, κατέληξε, προσφέροντας στους δύο κωπηλάτες αντίγραφα της εικόνας του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και πολιούχου της Σύρου.

Άγγελος Χριστοφίδης: “Τα παιδιά μας εμπνέουν”

Με τη σειρά του, ο κ. Άγγελος Χριστοφίδης, “ψυχή” της South Evian Gulf team ευχαρίστησε τους φορείς της Σύρου για τη συγκινητική υποδοχή που τους επιφύλαξαν. “Είναι η 29η ημέρα της αποστολής μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρόσθεσε, “έχουμε διανύσει περίπου το ήμισυ της απόστασης μέχρι εδώ τη Σύρο και με πίστη συνεχίζουμε για το υπόλοιπο της διαδρομής. Εμπνεόμαστε από τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους και αντλούμε δύναμη, προκειμένου να διαδώσουμε τη σημασία και την αναγκαιότητα της εθελοντικής δωρεάς του μυελού των οστών”. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και εθνικής σημασίας, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και θα πρέπει να δώσουμε όλη μας τη προσοχή σε αυτά. Όπως τόνισε, “σκοπός της αποστολής είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό , ώστε όποιος πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει δότης του μυελού των οστών αποκτώντας τη δυνατότητα να σώσει μια παιδική ζωή”. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των υποψηφίων δοτών είναι ιδιαίτερα μικρός, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. “Θα έλεγα ότι πιθανότατα να είμαστε και τελευταίοι λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Πολλοί δεν γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία απλά πόσο εύκολα και ανώδυνα μπορεί να γίνει κάποιος υποψήφιος δότης. Εμείς θα συνεχίσουμε το ταξίδι με πίστη και αγάπη στον συνάνθρωπο διότι αυτές οι αξίες μπορούν να μας βοηθήσουν να προοδεύσουμε ως κοινωνία”, κατέληξε.

Τους κωπηλάτες καλωσόρισαν με τη σειρά τους τόσο εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όσο και του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, ενώ στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες από το Δήμο Σύρου -Ερμούπολης και τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου.

Αναστασία Σταματέα: “Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι επάρατη νόσος”

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι “γίνε και εσύ εθελοντής δότης του μυελού των οστών” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου “η πίστη”, Αναστασία Σταματέα, υπογραμμίζοντας ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι επάρατη νόσος. Ωστόσο, υποστήριξε ότι“ο κόσμος αν και ευαισθητοποιημένος, δεν είναι απόλυτα ενημερωμένος για το θέμα. “Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος ότι η προσφορά των μυελών των οστών πλέον είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Ο παιδικός καρκίνος νικιέται και πρέπει από την αρχή να περάσουμε στην αντεπίθεση και να προχωρήσουμε σίγουρα προς τη νίκη, δεν πρέπει να πτοούμαστε, ούτε να το βάζουμε κάτω. Ένα μεγάλο ποσοστό 80% με 90% των παιδιών που νοσούν γίνονται καλά” ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι το ταξίδι της “South Evian Gulf team” θα συνεχιστεί στην Τήνο, τη Μύκονο, τη Νάξο και μετά στα Δωδεκάνησα.